| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
belgrano Łada 2107 Kraków | 2007-07-02 09:42:45 Nik nie montował? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-03 19:37:37 Czyli jednak dość mocno okrojona wersja. Szczególny minus to brak czujnika MAP (Stag tego nie potrzebuje), bo w razie chęci zmiany parametrów mamy zonka, oraz zastosowanie tylko wtryskiwaczy BRC, bo jesteśmy "skazani" na jednego producenta, to spora niedogodność, nie uważasz?.
Nie rozumiem tylko co masz na myśli pisząc:
Czy chodzi Ci właśnie o opisany przeze mnie problem sterowania "pół-grupowego", a nie każdy cylinder osobno? To przy wymagającym takiego sterowania silniku cecha raczej dyskwalifikująca ten sterownik. |
dmgary Kraków | 2007-07-03 20:17:52 Nie , chodzi mi o to ,że przełączenie na gaz w sequent 24 następuje z lekkim , nazwijmy to szarpnięciem , a sequent przełączy na gaz 1 wtrysk 2,3,4 benzyna potem 1,3 gaz 2,4 beznyna , itd. minimalizuje to praktycznie do zera efekt szarpnięcia czy zafalowania obrotów silnika .
PS. Tak przynajmniej mi się wydaje . Może jeszcze się ,ktoś wypowie ....
|
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-03 20:33:07 Ale to właśnie wiąże się z brakiem pełnego sterowania wtryskiem gazu. Bo po przełączeniu (24) sterownik podaje gaz na dwa cylindry i w związku z tym musi odłączyć wtrysk benzyny z pozostałych cylindrów. W przeciwnym razie silnik dostałby dwa paliwa i byłoby jeszcze gorzej.
Ale masz rację może ktoś bardziej obeznany coś jeszcze skrobnie. [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-07-03 20:33:58 ] |
autogaziarz toruń | 2007-07-04 06:07:21 Panowie zakładam sequenta 24,sequenta 56 już od dawna nie jest prawda że oznaczenie 24 jest do silnika z półsekwencją,bo to 24 oznacza że sterownik może pracować z silnikami 2,3 i 4 cylindrowymi a 56, analogicznie 5 i 6 cyl.Druga rzecz jest taka że jeżeli naprawdę dobrze ustawi się sequenta 24 nie powinno odczuwać się praktycznie żadnego szarpnięcia.A to że sequenty nie mają map sensora na stałe.... no cóż przecież do ewentualnych korekt w ustawieniach nie jest on aż taki potrzebny,prawda?I jeszcze jedno,nie że zachwalam tutaj sequenta ale wydaje mi się (jestem przekonany )że jest on porządną instalką nawet do wymagających aut,mało awaryjną(szczególnie teraz gdy producent zmienił czujnk ciśnienia gazu),a prostota jego regulacji jest tylko jego zaletą.No ale każdy może miec inne zdanie.P.S. zakładam tez inne sekwencje także nie myślcie sobie że wychwalam brc bo tylko w tym siedzę. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-04 09:54:46 No dobra, biję się w piersi . Sequent 24 to pełna sekwencja, steruje każdym wtryskiwaczem oddzielnie. Jednak pogrzebałem we własnym i sieciowym archiwum i okazało się, że nazwa 24 odnosi się nie do ilości obsługiwanych cylindrów, tylko do ilości pinów sterownika. W sequent56 jest ich 56 (ten system obsługuje do 8 cylindrów), a w sequent24 - 24 piny .
Jednakże rozwiązania "oszczędnościowe" zastosowane w tej instalacji trochę mnie niepokoją. Brak czujnika MAP (w razie czego trzeba go dokupić, a w silnikach turbo i tuningowanych prawdopodobnie jest niezbędny), brak możliwości dokładnego ustawienia mapy LPG (tak twierdzi autor artykułu na stronie Abart , integracja czujników z reduktorem (czyli jak coś padnie to można zastosować tylko BRC, a tani nie jest ), obsługa wtryskiwaczy BRC (brak możliwości zastosowania wtryskiwaczy innych producentów), brak dostępności softu za free. To wszystko trochę mi się nie podoba. Mam przykre doświadczenia z "uwiązywaniem" się do jedynie słusznej marki danego produktu.
Żeby nie było, że twierdzę że to zła instalacja. Być może jest to dobry produkt, ale te ograniczenia mnie osobiście zniechęcają. |
belgrano Łada 2107 Kraków | 2007-07-04 11:29:39 Panowie silnik to Toyota vvt-i 1,4. Obstawiam że nalezałoby do niej mieć map sensor i dokładne ustawienia wtryskiwaczy na każdy cylinder. Głowica tkz. miękka. Więc z tego co piszecie Stag-300 przebija możliwościami ustawienia oraz korekt w czasie jazdy podawania mieszanki bije na głowę Sequenta24. O Elisie Nord na HD nie wspominając? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-04 12:27:59 Może zapytaj jeszcze Cromę albo Gustawa (są dobrzy w te klocki, a Croma gazował już różne wynalazki), kiedyś pojawiał się jeszcze IS155, ale ostatnio coś go nie widać, a szkoda . Z tego co wiem w Stagu można ustawić korekty dla każdego wtryskiwacza osobno, a to przy dokładnym strojeniu ogromna zaleta, nie wiem czy sequent24 daje taką możliwość. Na stronie producenta Staga Tutaj Masz kompletny opis systemu i soft. O BRC bardzo trudno coś konkretnego znaleźć (tajemnica handlowa czy co ). |
belgrano Łada 2107 Kraków | 2007-07-04 13:43:14 Croma1 to faworyt i chyba się do niego wybiore tylko niech da dobry rabat na instalację ) |
Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2007-07-04 14:45:43 Pytanie do montażystów BRC Seguent:
jak radzi sobie z wtryskiem typu full-group? jaka jest odpowiedź sterownika przy ciągłym otwarciu wtryskiwaczy benzynowych oraz przy ciągłym otwarciu wynikającym z dużego mnożnika? Z wymienionych zdecydowanie STAG300... |
autogaziarz toruń | 2007-07-04 16:45:15
|
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2007-07-09 15:33:55
Stag 300 jak najbardziej ma czujnik MAP i go potrzebuje. ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-09 18:55:11 Źle się wyraziłem - nie potrzebuje, w tym sensie, że go już ma . Dzięki za czujność . |