MotoNews.pl

Komunikacja z centralkami LPG poprzez USB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Po przejrzeniu forum postanowiłem utworzyć nowy wątek na temat doświadczeń dotyczących problemów interfejsów i komunikacji PC z centralka LPG.
Otórz chcąc sprawdzic parametry pracy mojej centralki LPG - ZJ-200 Sirocco (podobno ta centralka sprzedawana jest także jako KME Diego - na jej złączu istnieje takie logo) kupiłem kabelek do podłączenia się poprzez USB (w laptopie nie mam COM-a). Jest to kabelek firmy Viakem + kabel nr1 ( kabelek nr1 to wtyczka RS232 podłączona 4 kabelkami ze złączem pasującym do mojej centralki).

Po prawidłowym zainstalowaniu interfejsu w Windows-ie (w menadżerze urządzeń widoczny jako "Viaken USB LPG interface (COM2)" ) i jego sprawdzeniu (programem OBD Tester - kabelek jest sprawny) chciałem podłączyć się do centralki Sirocco ZJ-200 o wersji softu 1.3g (wersja softu napisana jest na złączu czarnym centralki). Do podłączenia używałem programów Sirocco 1.2, Sirocco 1.3, Diego 1.2, Diego 1.3, Akme 1.3. Wszystkie te programy pokazują wciąż ten sam błąd – „błąd w komunikacji”.

Nie mam pewności, czy te programy obsługują wirtualne porty COM (jaki jest w tym przypadku) … z drugiej jednak strony producent kabli podaje na stronie, ze produkt obsługuje centrali Sirocco.
Czy może ktoś miał taki problem? Czy soft Sirocco/Diego obsługuje wirtualne porty a może problem polega ma czymś innym ...? Może potrzebuje specjalny soft ...?

Za wszelkie sugestie będe bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam

Ja mam fejs do landi renzo na usb i chodzi - ale trzeba było zainstalować sterowniki do emulacji com na usb (dołączone do interfejsu)

Wada jaka narazie mi się strasznie naprzyksza to bardzo częste zrywanie połączenia.....

widziałem orginalny kabel kme usb w użyciu, kosztuje coś koło 100 - 150 zł. Kabel viakena mi sie rozwalił i nie komunikuje mi się z centralą juz dawno.

[ wiadomość edytowana przez: larry123 dnia 2007-07-04 12:17:07 ]

mam podobny problem z tym kabelkiem brak połączenia,
szukam programu go instalacji
LOGAS w wersji poskiej wiem że taka jest widziałem w autogazie jak byłem na regulacji

Problem jest taki że, napięcia na tych przejściówkach USB-COM nie odpowiadają standardom (COM, RS232) http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232 , w RS232 standardowo
"1" logiczną jako napięcie -3V do -15V, zaś "0" to napięcie +3V do +15V , niestety przejściówki nie trzymają tych napięć i stąd problem. Rozwiązałem to stosując dodatkowy wzmacniacz przed kostką MAX232 i da się połączyć. , poszukam schematu i jak znajdę to dam. pozdro.

Mam ten sam problem, czy ktoś ma jakiś pomysł aby coś z tym zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc

witam

Zakupiłem interfejs LPG USB z kabelkiem do OMEGAS. Zainstalowałem program LANDI RENZO OMEGAS v2.4.3 110 l.
kolejność jest następująca:
1. Podłączam kabelek do centralki i do komputera,
2. potem uruchamiam program wciskam klawisze ctrl+C - połącz - program łączy się z centralką - pokazuje temperaturę wody stan kluczyka itp....
3. program reaguje na przekręcanie kluczyka do momentu zapalenia kontrolek
4. uruchamiam silnik
5. Program wisi.... (zawiesza się )
6. Potem wywala błąd "Połączenie niemożliwe - sprawdź połączenie ERR.CODE: C01"

Co może być powodem takiego zachowania się programu???
Jak chciałem uruchamiam silnik i program jest w trybie wizualizacji (F3) mogę zobaczyć, że dostaje z centralki np prędkość obrotową bo cóś zapamiętuje i się zawiesza.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: grzesinfo dnia 2009-03-12 23:02:49 ]

centralki LPG wymagają interfejsu o napięciu 12V . Sprawdź jakie jest napięcie pomiędzy masą i pinem z sygnałem komunikacji , jest pewnie 4V i dlatego to nie działa. Pewniej jest kupić interfejs na COM bo z USB nie każde dobrze emuluje koma i wystawia odpowiednie napięcia. Zby niskie napięcie powoduje że sygnał jest ognorowany bpo nie może być odczytany jako "0" ani "1".

Mam ten sam problem tylko mnie zastanawia to ,że na kompie stacjonarnym działa bez zwiechy a na laptopie nie. To samo jak oddale laptopa około 7m od auta na dłuższym kablu to też jest dobrze.Kupiłem ostatnio huba usb i jest troche lepiej tzn dłużej pracuje. Ciekaw jestem czy ktoś ma jakiś pomysł.

Mam jeszcze pytanie do grzesinfo jakiego masz laptopa?Być może jest to wada niektórych laptopów.

A ja mam Akme i zrobiłem tak:

Kupiłem kabelek na USB do starszego typu telefonu ( w moim przypadku chyba se k700), chodzi o kabelek usb do telefonu który nie ma wbudowanego modułu usb, przez co ten moduł znajduje się na kabelku właśnie.

Odciąłem wtyczkę podłączaną do telefonu i zamontowałem wtyczkę do komputera lpg (oczywiście należy właściwie podłączyć 3 przewody masę rx tx)

Z płytki dołączonej do kabelka zainstalowałem sterownik do kabelka usb, po czym w systemie pojawił się wirtualny port com.

Uruchomiłem oprogramowanie dostępne na stronie kme.

I wszystko działa aż miło.

Dodam że koszt takiego kabelka to kilkanaście złotych + lutownica + 10min czasu.

Pozdrawiam

Ale to wcale nie znaczy że u wszystkich będzie to działać .

to nie jest "wina" portu usb ani komputera. Wine ponisi zastosowany układ scalony zastosowany do budowy interfejsu. Wszystkie zasilane są napięciem 5V z portu USB, ale nie każdy przetwarza sygnał wyjściowy na 12 V.Najbezpiecznie kupic interfejs na coma o ile jest taki port w komuterze bo oprócz problemów czysto e;ektrycznych są czasem usb gorzej emulujące port com

To wytłumacz mi dlaczego ten sam interfejs na usb pięknie działa na stacjonarnym kompie .Powinien się też zawieszać jeżeli jest to wina scalaka.

w cuda wierzysz ? sprawdź napięcie zasilania w jednym i drugim przypadku oraz napięcie wyjściowe , widocznie napięcie jest na granicy akceptowalności przez sterownik lpg

W cuda wierze ale to nie na to forum .A to że na stacjonarnym kompie działa bez żadnych problemów to fakt a nie cuda.

[quote]
2009/06.21 witam Andrzej potszebuję taki sam kabel jak sobie zrobiłeś podaj nr. gg to pogadamy lub napisz mi sms to oddzwonie 516199775 pozdro.