Rejestracja z komisu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
krótko i na temat:

czy kupując auto z komisu ( auto krajowe) do rejestracji potrzebna mi jest umowa między tymże komisem a poprzednim właścicielem??

czy wystarczy faktura zakupu z komisu??

faktura wystarczy

Cytat:
2007-07-03 12:55:03, slawekk pisze:
faktura wystarczy

I 2% złodziejom nie płacisz. Pochwal się "co po Tobie chodzi"!

hmmm.. tak myślałem bo już kiedyś rejestrowałem ale mogę dobrze nie pamiętać

wobec tego co mam powiedzieć babie w urz kom która żąda umowy z poprzednim właścicielem ( wnikam bo nie mam możliwości uzyskania tej umowy)

Cytat:
2007-07-03 13:01:40, piotr_ek pisze:
I 2% złodziejom nie płacisz. Pochwal się "co po Tobie chodzi"!

2% - urząd skarbowy (zgadza się przy fakturze odpada)

Dalsza część chyba jest do adamus0

Cytat:
2007-07-03 13:02:20, adamus0 pisze:
wobec tego co mam powiedzieć babie w urz kom która żąda umowy z poprzednim właścicielem ( wnikam bo nie mam możliwości uzyskania tej umowy)

Że sprzedającym i właścicielem samochodu jest komis (nie ważne czy faktycznie jest właścicielem , ważne żeby spuścić babę na drzewo)

Potrzebujesz umowy o sprzedaży komisowej pomiędzy komisem,a poprzednim właścicielem.Do rejestracji przedstawiasz fakturę z komisu wystawioną na ciebie właśnie przez ten komis.Bo niby skąd ten samochód wziął się komisie i na jakiej podstawie komis go sprzedaje???

Cytat:
2007-07-03 13:22:36, slawekk pisze:
Że sprzedającym i właścicielem samochodu jest komis (nie ważne czy faktycznie jest właścicielem , ważne żeby spuścić babę na drzewo)

Sławek,ale dalej jest sprawa papieru.Jeżeli komis jest właścicielem,to i tak potrzebny jest papier.

Wydaje mi się, że umowy między poprzednim właścicielem, a komisem urząd może żądać wtedy, kiedy w dowodzie rejestracyjnym wpisany jest wciąż właściciel który sprzedał auto do komisu. Tak było w moim przypadku, gdy dawno temu rejestrowałem skodę kupioną właśnie w komisie. Wystarczyła jednak kopia umowy kupna sprzedaży. Właściciel komisu sam mi ją wówczas przekazał, mówiąc że będzie potrzebna, bez żadnych nagabywań z mojej strony. Czy jest na to żądanie jakaś podstawa prawna - tego nie wiem, ale wydaje się to logiczne, w przypadku, gdy komis nie przerejestrował auta na siebie.

ja tak kupilem, ni eprzez komis ale przez firme. Dostalem Fakture Marże i umowe sprzedazy poprzedniego wlasciciela z firma. Obie te rzeczy niesiesz do Wydzialu Komunikacji, skarbowke omijasz duzym lukiem. DLatego oba bo jesli dobrze pamietam babeczka chciala miec wczesniejsza umowe bo takie byly dane w dowodzie rejestracyjnym.

jednak na 100% potrzebna.

Dzięki za odpowiedzi