MotoNews.pl

Temperatura tarcz hamulcowych?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Do jakiej max temperatury normalnie powinny sie nagrzewac tarcze, tj jaka jest temperatura kiedy tarcze sie juz przegrzeja i trzeba bedzie je wymienic.
Pytam poniewaz wymieniłem na nowki i wydaje mi sie ze za bardzo sie nagrzewaja na gornej krawedzi juz zrobil sie niebieskawy odcien choc czesc gdzie trze klocek jest ladna i bez zmian, zaznaczem ze tarcze sa wentylowane siłowniki napewno odbijaja i po załozeniu staram sie hamowac krotko i spokojnie, ale juz sie dotarły a nadal rozgrzewaja sie jak niewiem, i czy to niebedzie mialo jakiegos zgubnego wplywu na całą piastę?

Do jakiej temp mogą się nagrzać zależy od kilku czynników. Główny to z jakiego stopu zostały one wykonane, jakie masz klocki też ma znaczenie.....
Może jakieś kiepskie tarcze kupiłeś??

Wedlug wiedzy z forum poswieconego tuningowi - lepiej hamowac krotko i intensywnie, niz trzymac dlugo lekko przycisniety klocek do tarczy. Ten blad, to powszechna przyczyna przegrzewania sie i wichrowania sie tarcz.
Druga rzecz jakosc materialow, jak pisal kolega djtados.

Jakie materialy zostaly użyte niewiem, w instrukcji dolaczonej do tarcz napisane było aby przez pierwsze 500 km chomowac krótko i niegwaltownie. Jesli te sie przegrzeja to zainwestuje w orginaly.

Dziwne sprawa. Albo te komplety, ktore masz sa z wybitnie niedobranych materialow, ale jednak cos masz nie tak z tloczkami, ktore nie odpuszczaja do konca, albo maja jakies spore opoznienie w odsuwaniu sie od tarcz.
Ja po zmianie tarcz musialem wyruszyc w 500km trase w tym przez gory. Serpentynki tarcz nie zabily, a wrecz przeciwnie. Zestaw (ATE Power Disc + Ferrodo Premier) dotarl sie idealnie i sprawia teraz duzo radosci, juz prawie od roku.