Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-07-04 10:43:55 tolerancje fotoradaru ustala obslugujacy ale tak jak slyszalem to okolo 20 km/h jest tolerancji a czy zrobil Ci fotke dowiesz sie za nei wiecej niz 30 dni ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-04 11:00:05 A one mają jakieś doświetlenie fleszem czy coś podobnego co mogłoby sugerować, że robił zdjęcie czy są tak doskonałe że nie muszą niczym błyskać?
Pytam bo jak policzę wszystkie przejazdy koło tych miejsc to się jakby co z 60 pkt uzbiera... I jeszcze jedno pytanie do panów Piotr'ka i Jabuszko: ustalcie zeznania 30 dni czy 2-3 miesięcy... ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-07-04 11:43:22 To proste, jak nie dostaniesz mandatu w ciągu 30 dni to znaczy że Ciebie nie znaleźli. Chyba to gorzej dla Ciebie, bo wtedy musi być sprawa sądowa i niestety będziesz karany sądownie co zamknie Ci drogę do niektórych zawodów. Nie zostaniesz policjantem, instruktorem nauki jazdy itp, tych ograniczeń jest więcej.
Radar robiąc zdjęcie może (ale nie musi) błyskać światełkiem, ale to raczej po zmroku. W Niemczech błyska na czerwono, u nas nie wiem bo raczej unikam zdjęć. Szykuje się coś znacznie gorszego od fotoradarów, na razie w Warszawie a potem chyba może się rozprzestrzenić, poczytajcie: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4288591.html |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-04 12:01:46
Nie no szlag mnie trafia... Na wakacjach rozmawiałem z pewnym Kanadyjczykiem i mówił że tam mają osmiopasmowe autostrady (czyli razem 16 pasów w obu kierunkach)! A u nas co??? Dróg brak... jakość dróg fatalna... podróż wydłuża się do granic absurdu jeżeli chce się przestrzegać znaków... co kawałek teren zabudowany... sposób na naprawę kolein to postawienie znaku ograniczenia predkości do np. 40 km/h i poprawienie np. fotoradarem... I ciągle tylko mierzą tą cholerną prędkość i narzekają jak to na drogach jest neibezpiecznie. A może zrobić inaczej: np. z Wawy do Gdańska np. autostrada 130 km/h i 85% kierowców nie przekracza prędkości i sławna 7 staje się bezpeiczna jak nigdy dotąd... W Wawie obwodnica i ten kto nie musi nie wjeżdża do miasta, do tego skrzyżowania bezkolizyjne i wypadków mniej o 90%... I zrobić tak w całej Polsce i będzie normalnie na drogach... Tylko to się nigdy nie stanie i to jest straszne! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-04 12:02:17
Aleś dowalił! Jest to zwykła grzywna, która nigdzie w aktach poza aktami sądowymi nie istnieje. Dostajesz, płacisz i po sprawie. Zwykle wyrok wydawany jest zaocznie, a Ty masz prawo się od niego odwołać. 30 dni policja ma na wystawienie mandatu. Jeśli przekroczy ten termin to zwykle dlatego, że się nie wyrobili. Jeśli zaś nie znajdą właściciela auta (np. nr rej lub twarz jest nieczytelna) to nie ma żadnej sprawy. W fotoradarach na czerwono błyska autofocus - jak w zwykłym aparacie. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-07-04 12:03:12 ] |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2007-07-04 12:09:22 A komu ma zależeć na lepszych drogach z wyższymi dopuszczalnymi prędkościami? Przecież teraz jest większy zarobek na mandatach, można wstawiać więcej ograniczeń ze względu na stan dróg itp. itd. "i tak do zaj...nia". |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-04 13:03:21 Jest czerwony błysk.
Jak się w 30 dniach nie wyrobią, to jest grodzki i jeszcze większa lipa (Z ich winy) Ustawione są różnie. W Gdyni szybciej trafi Cie przenośny gdzieś przy ulicy, niż pucha Ostróda puste. Olsztyn nie wiem. W Gdańsku też ryzyko prawie zerowe. |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-04 13:15:00
Maksymalny okres po jakim dostałem fotkę to 10 miesięcy (4-5lat temu) Z sądu grodzkiego. Brakowało dwóch miesięcy do przeterminowania. |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-07-04 13:23:18
I tu się bracie mylisz. Swego czasu było dość głośno o tym w radiu zet za sprawą Weisa, chodziło o sprawę faceta który nie dostał roboty jako instruktor nauki jazdy dlatego że był karany przez sąd grodzki za fotoradar. Każdy wyrok sądowy jest włączany do tego czegoś co potem wystawia zaśwadczenia o niekaralności. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-04 13:43:33
Chyba SĄD się pomylił - czyli pewnikiem trzeba sędziemu zgwałcić psa/kota co tam ma za zwierzaka. Jadąc za szybko popełniasz WYKROCZENIE i jesteś karany wg kodeksu wykroczeń, a nie kodeksu karnego bez względu na formę ukarania (mandat/grzywna). |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-04 13:49:28
A Elbląg? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-04 14:07:36 A co się przejmujesz... POCZYTAJ |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-07-04 14:09:28 nie wiem jak stacjonarne, ale w grudziądzu mają przenośny "multanova czy cóś" i jak tamtem pierdzielnie to się czerwono przed oczami robi...( 2 razy trafili kolesia przede mną ), kup sobie CB i bedziesz wiedział które są puste ![]() jeśli chodzi o nastawę to podobno stacjonarne nastawiają na +20 lub + 30, ale przenośny ( w każdym razie ten w grudziądzu) na +10 - koleś co przedemną jechał toczył się jakieś 61-65 km/h ... porażka ![]() zresztą gnojów raz widziałem na kawałku gdzie sie skończył remont a została 30 ... nastawili na 40 - prawie film mogli nagrywać-- dwa pasy w każdą stronę nówka dróżka... gdyby nie radio to miałbym też pamiątkę.... |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-04 14:13:29
Instruktorzy nauki jazdy i fotoradar . Audycja w zetce |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-04 14:25:09 No to teraz sławekk przeczytaj te linki dokładnie. Ja to zrobiłem. Ktoś gdzieś w przepisach dla instruktorów określił wymagania (durnie zresztą). Wymagania TYLKO dotyczące instruktorów nauki jazdy |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-07-04 14:47:52
Nie tylko poczytałem ,ale też słucham zapisu audycji , z której jasno wynika ,że jest to WYKROCZENIE. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-04 17:02:16
Multanova robi zbliżającym się i oddalającym zdjęcie jednocześnie. Polskie zabawki Zuradu albo takim, albo takim. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-04 17:42:08
Ciekawe co oni robią później z takim zdjęciem auta oddalającego się? Ja nie mam obowiązku pamiętać kto tego dnia jechał autem, a oni nie mogą mi nawet jego twarzy pokazać. |