2 poważne pytania: skrzynia biegów i wspomaganie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pacjent:
MK7 1.8 TD 95

objawy:
przy skręcaniu kierownicą słyszę jak pracuje mi pompa od wspomagania - takie delikatne mruczenie. Wycieków nigdzie nie ma bo po ogledzinach jest sucho. Czy to może być już od starości? w/g mnie objawy jak by brakowało płynu.

teraz co do skrzyni biegów, żeby włączyć wsteczny muszę podnieść "cycek" żeby go wkleszczyć. I ten cycek mi się czasami zacina. Czy jest techniczna możliwość żeby wywalić całą wajchę od biegów i wmontować bez tego cycka czy to także jest zależne od skrzyni biegów. Czy skrzynia może zostać ta co jest a tylko całą wajchę(prowadnicę) wymienić żeby tego cycka nie podnosić ??

Cytat:
2007-07-05 09:46:34, invader pisze:
przy skręcaniu kierownicą słyszę jak pracuje mi pompa od wspomagania - takie delikatne mruczenie. Wycieków nigdzie nie ma bo po ogledzinach jest sucho. Czy to może być już od starości? w/g mnie objawy jak by brakowało płynu.

sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - stary płyn + ubytek (nie ma ch... zawsze są jakieś ubytki) = mruczenie przy skręcaniu

sprawdź jaki masz kolor płynu (a w zasadzie to olej) idź do sklepu moto i powiedz że chcesz w tym kolorze płyn do wspomagania - dolej według miarki na zbiorniczku i zapomnij na jakiś czas o tym problemie

Cytat:
2007-07-05 09:46:34, invader pisze:
pacjent: MK7 1.8 TD 95 objawy: przy skręcaniu kierownicą słyszę jak pracuje mi pompa od wspomagania - takie delikatne mruczenie. Wycieków nigdzie nie ma bo po ogledzinach jest sucho. Czy to może być już od starości? w/g mnie objawy jak by brakowało płynu.

Jeśli będziesz wymieniał płyn wspomagania to polecam Shell Donax TA , ATF (automatic transmission fluid). Ma barwę czerwono-różową. Jeźdze już na nim 2 lata i wszystko gra.

Jest to dobra alternatywa dla oryginała za który w ASO chcieli nie całe 60 zł za litr

Dowolny ATF.

A blokadę wstecznego można wywalić.

wilku a może w kilku słowach wytłumaczysz od której strony sie zabrać za tą blokadę ??

Od właściwej To tak a propos tłumaczenia w kilku słowach

W WKiŁ jest to opisane o ile pamiętam, musiałbym sprawdzić a knigę pożyczyłem.