Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 18:00:41 Polecam ładę nivę. |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2007-07-05 18:06:50
to nie żart podobno w terenie ośmieszyła nawet 30X droższe Porsche Cayenne ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-07-05 18:48:29 Niva jest za mała, za dużo pali, wygląda gównianie, w środku wali benzyną, a w teren nie wybieram się. Dobra była może w 1975 r. Pytałem się o Tacumę. |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2007-07-05 18:53:49 Espace 4 generacji (ten poprzedni model) bardzo dobre, funkcjonalne i wygodne auto. Pod klapa 2.0 16v i bedziesz zadowolony. |
![]() adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-07-05 19:13:31 Chłopaki on pyta o Tacumę a nie o inne samochody jak nic na ten temat nie wiecie to się nie wypowiadajcie |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-07-05 19:13:39 Ludzie, dzięki za rady, ale nie róbcie OT w stylu jakiego vana wybrać, tylko jak coś wiecie to piszcie o tej nieszczęsnej tacumie.
Maskekk, ja mam na co dzień służbową lagunę II grandtour i to też jest bardzo dobre, funkcjonalne i wygodne auto. Ale jak pisałem w poprzednim, pierwszym poście nie chcę żadnego francuza, a renówki w szczególności, biorąc pod uwagę doświadczenia jakie mam właśnie z z tym autem. Doprowadziłoby mnie szybko do drobnych. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 19:14:54
Spoko. Partnery itp vany francuskie nie mają tyle elektroniki co laguny II/sceniki II A co do żartu z Nivą, to może technologię ma przedwojenną ale niejedną nową terenówkę potrafi w terenie zamordować. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-07-05 19:15:49 ] |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-05 20:58:58 Tacuma to taka nadmuchana mutacja nubiry.
Nie wiem jak tam wygląda zawieszenie - jeżeli jest takie jak w nubirze to przygotuj sie na wymiane wahaczy przednich co każdy przegląd (15tys km) Silnik 2.0 DOHC to jednostka holdenowska. Podobnie jak w innych 16V daewoo - dbanie o rozrząd to podstawa. Tacuma ma chyba zalecaną wymiane co 90tys.....ale dobrze radze zmienic raz na 60tys kpl (wszystkie rolki, napinacze, oraz pompe wody) Wadą tego silnika jest spalanie - nubira z tą jednostką po mieście pali ok 12-14 litrów.......oraz przesadzona moc, podawana przez producenta. Niby to ma 133koniki....ale niewiele nubir miało tak naprawde wiecej niż 120koni. Silnik 1.8 to 8v z espero - czyli silnik jaki dobrze znasz, ma inną pokrywe zaworów i kolektor dolotowy, nieznacznie różni sie tez osprzęt. W środku tacuma jest bardzo plastikowa - wszedzie nawet na boczkach twarde i nieprzyjemne plastiki, jest jednak ładnie wykonana. Dużą zaletą jest fakt że jako chevrolet pozostała na rynku - czyli nie będzie problemów z częsciami ![]() |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-07-05 22:31:39 Tomek nie przesadzaj z tym spalaniem i mocą nubir 2.0...
jak nie jest skażona LPG II generacji to moc raczej oscyluje wokół tych 133 KM... co do spalania, moja w trasie przy spokojnej jeździe 6-7 l paliła, przy ostrej jeździe 9-10 l. raz może spaliłem w mieście z 14l ale była to jazda extremalna po Wawie z prędkością grubo ponad 100 km/h Gazu na sekwencji paliła w trasie do 10l przy dynamicznej jeździe, ok 8-9 przy spokojnej.... Wracając do tacumy to mamy w klubie nuby jednego posiadacza tego auta, z silnikiem takim jak mamy w espero, bardzo sobie chwalił, szczególnie zawieszenie, które ponoć jest dużo lepsze i wytrzymalsze od nubiry.... Sprzedał nubę właśnie dlatego, że go zawiecha wnerwiała.... tak wiec w kwestii zawieszenia ponoć tacuma jest lepsza... ja jednak bym tego auta nie kupił, jest mało popularne i wg mnie brzydkie ![]() pozdro |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-06 00:34:30
przepraszam najmocniej u mnie w domu jest nubirka II 2.0 CDX.... SUP (czyli polska).....ale wersja eksportowa ![]() ![]() Oprócz zawieszenia, dynamiki, spalania i hałasu wewnątrz (nubiry są cholernie głośne) do tego autka przyczepić sie nie można. Przez 75tys km i 7 lat eksploatacji (od nowosci) w aucie zepsuł sie włącznik kierunkowskazów. Więc jeżeli chodzi o bezawaryjność 5+ Odnośnie mocy - np cysio był ze swoją nutrią w CHMS i wyszło mu coś koło 122 koni, a z tego co pamiętam zorganizował wtedy grupowe hamowanie nubirek.....i jego była jedną z lepszych 2.0 Cysio nie miał gazu.....nie licząc nitro ![]() Zresztą co tu dużo gadać katalogowe 9sekund nubiry do 100km/h to bajeczka dla grzecznych dzieci. Bumier 520 ma w papierach 10,2 - w rzeczywistości jest troche lepiej obstawiam 9,5 sekundy, godulomierz pokazywał 8,8 do 9,2 - co oczywiście musi być bzdurą ![]() .....konfrontacja nubira z jej 9-cioma sekundami konra BMW z 10,2.......to świetlny punkcik będący nubirą, widniejący w lusterku wstecznym BMW. Mało tego mój esperak 1.8 jest znacznie szybszy od nubiry - ok 1-2 długości do 100km/h - ale tu nie chce ogólniokować bo esperak na hamowni miał coś koło 125 koni i jakiś sie taki mocny urodził. O mocy świadczy też prędkośc maksymalna - na obwodnicy radzymina nubire dociskając obiema nogami w opór - udało mi sie rozbujać po naprawde wielkiej walce do 190km/h .......a tyle na liczniku miał z tydzień temu esperak w połowie obwodnicy.....jadąc na świeżo zrobionej klimie i na zregenerowanej instalacji gazopierdowej. Dodam ze nutria nie ma gasssu. Co do spalania - fakt że nutria u mnie w domu lata jedynie na krótkich dystansach - ale nigdy nie zdarzyło sie aby spaliła mniej niż 14litrów na 100km w Warszawie. ...a jak ja nią pojeździłem przez dwa tygodnie.....i próbowałem jechać tak jak bumierem.....to spalanie wskoczyło na prawie 16litrów.... Reasumując to mułowate, paliwożerne, ale całkiem sympatyczne autko ![]() |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2007-07-06 08:23:14 Co do opinii o silniku 2.0 to niemal dwoma ręcami podpiszę się pod wypowiedzią Tomka.
Jak mi ktoś legą zejdzie poniżej 10 gazu/100 w mieście (Kraków, Warszawa, Wrocław) to mu ją dam ![]() 10/100 to miałem na trasie do Chorwacji, a to i tak miejscami. Głośność - ponoć posiadacze nubir zachwycają się "cichością" legi, ale lega w porównaniu do esperaka jest głośna niemal jak maluch. Co do dynamiki - jest lepiej niż w esperaku 1,5, porównywałem kiedyś z astrą II 1,8 i szły łeb w łeb (oba bez gassu). Więc w te 130 KM można uwierzyć, bo astra to 115, ale lżejsze auto. |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-06 10:54:25 Tak tu się ładnie rozpisujecie, że aż nabrałem cochoty na Tacume... |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-07-06 13:11:21
Właśnie przypomniała mi się walka z jednym, niezadowolonym klientem w Fordzie. Gość cierpiący na nadmiar gotówki oraz relatywnie wielkie braki w korze mózgowej po zakupie Focusa ST i wizycie na hamowni prawie wystąpił na drogę sądową z roszczeniem, iż został oszukany przez Forda a auto zamiast deklarowanych 220, posiada 190+ koni. Niestety na nic zdały się moje sugestie/ dokumenty i wyjaśnienia w sprawie. Do człowieka nie docierały argumenty o bezzasadności roszczeń, jak i o różnicy parametrów mierzonych "na silniku" i "na kołach", czyli z uwzględnieniem strat w układzie przeniesienia napędu. A odnosząc to do tematu: Jeśli fabryczna Nutria 2.0 po hamowaniu na rolkach (ale wyłącznie obciążeniowych a nie inercyjnych!!!) osiągnęła wynik w okolicach 120+ KM, to można uznać to za rewelacyjny wynik, gdyż z pewnością na silniku wynik był by większy aniżeli 130 KM. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-06 13:39:11 Speedr
Przecież hamownia przelicza straty i podaje moc na silniku. Więc jak nie miał na silniku 220, to na kołach tymbardziej. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-06 17:08:50 jeśli producent pisze, że auto ma 220 koni, a to które gość kupił tylko 190 to miał prawo żądać naprawy/wymiany auta/odstąpienia od umowy/obniżenia ceny.
|
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-07-06 17:26:05
Tomku, czy ten silnik 1,8 ma tę samą moc co w Esperaczu ? Z klimą i z gazem chyba będzie słabowity do tego auta. Z drugiej strony, ma on i swoje zalety - przynajmniej będzie niezawodny. |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-07-06 20:13:33 Daewoo Tacuma 1,8:
pojemność silnika: 1798 cm3 moc: 100 KM masa własna pojazdu: 1305 kg czas rozpędzania 0-100 km/h: 11,8 s prędkość maksymalna: 175 km/h średnie zużycie paliwa: 9,3 l/100 km pojemność zbiornika paliwa: 60 l Dużo cięższa od espero nie jest to się może w ostateczności zachowywać trochę lepiej niż espero 1,5... Tak myślę... |