MotoNews.pl
3 Dlaczego czasem pedał hamulca robi się twardy? (18941/0)

Dlaczego czasem pedał hamulca robi się twardy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowni koledzy
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie w dotychczasowych postach. Może, któregoś z Was już coś podobnego spotkało? To "czasem" o którym piszę w pytaniu, zdarza się naprawdę rzadko. Myślałem sobie, że może czasem "puszcza" zawór zwrotny próżniowy przez który "idzie" podciśnienie z komory ssania.
Test układu wspomagania polegający na zlikwidowaniu ciśnienia w układzie wspomagania, naciśnięciu hamulca i zapaleniu silnika wypada pomyślnie. Pewnie dla tego, że ta usterka ma charakter okresowy (może raz na tydzień). Dlatego tym trudniej będzie mi zlokalizować usterkę. Jeśli będę musiał wymieniać poszczególne elementy układu, to przynajmniej nie na chybił trafił tylko według elementów najbardziej podejrzanych.
Może ktoś wie jak zdiagnozować tą usterkę?

Może wypada po prostu odpowietrzyć układ hamulcowy, albo wymienić płyn jeżeli ma więcej niż 2 lata ???

Ja mam uklad odp. , i plyn wymieniony 3 miesiace temu.

A juz 2 razy cos takiego mi sie stalo.

To jest zgadka

Czyżby to jakaś wada fabryczna w naszych autach?
Może ktoś zna na to pytanie odpowiedź, albo nawet wie co należy zrobić aby się tego pozbyć!!

Może mi się wydaje, ale chyba pedał hamulca najbardziej trwardnieje w czasie jazdy podczas deszczu. Ogólnie na mokrych, zawilgoconych hamulcach.

posiadacze brembo+ferrodo powinni coś więcej powiedzieś!
po przetoczeniu myślałem że będzie norma!
pupa
to jakaś kiszka technologiczna
pedał staje dęba na mokrym- fakt!
pozdrawiam wicio
p.s. ku......wa ścibolę na hamulunki!!!
pozdrawiam wicio

W moim przypadku pedał twardniał na suchej nawierzchni (możliwe że i na mokrej też).
To trochę dziwne, zupełnie tak jabym stracił wspomaganie hamowania

Pisałeś Piotrze, że robiłeś próby hamulec-serwo i było dobrze. Więc serwo działa prawidłowo.
Na przewodzie łączącym serwo z kolektorem ssącym jest zaworek zabezpieczający serwo przed ogniem z kolektora ssącego. Może w nim tkwi problem. Nie wiem czy jest on kierunkowy. Raczej nie chodzi o zanieczyszczenia mechaniczne, bo podciśnienie przecież ciągnie do kolektora a nie odwrotnie.

Od niego bym to wszystko zaczął, bo nie powinien być drogi a jest najbardziej podejrzany. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł.

A mnie sie wydaje ze wszytko jest kok. Sa to sporadyczne przypadkii wiec nie powinny wplynac na bezpieczenstwo. Jesli ktos ma caly iklad ok. czyli odpwoietrzony, wymieniony plyn, sprwne tarcze, klocki.... i to sie robi moze to jest oznaka tego ze servo sie wykancza powoli! Mam nadzieje ze nie.

Prosze o informacje czy koledzy nie zagasssssowani maja podobne przypadki? Jak nie wiadomo o co chodzi to moze
Gass ma jakis wplyw

Na moje wyczucie to gaz nie powinien mieć na to wpływu

piotre
na twoim miejscu trzymałbym się twojego pierwszego kroku czyli zaworu zwrotnego serwa wspomagania.
Miałem dokładnie to samo w polonezie (wiem że to nie espero ala zasada działania serwa jest ta sama).
Przypadłość pojawiała się okresowo (zimą) przy początku jazdy (silnik zimny). Nie byłem pewien ale przypuszczałem że w pewnych warunkach poprostu się przycina. Po wymianie jak ręką odjął.
Zaznaczam że też usterka występowała sporadycznie.
Co do opini że nie wpływa to na bezpieczeństwo to według mnie błędna ocena. Zgaduję że w sytuacji twardego pedału masz znacznie utrudnione i osłabione hamowanie. Jeżeli zdarza się to na początku jazdy jak u mnie to można?? pozwolić sobie na beztroskę, jeśli w trakcie jazdy to co wtedy.
Liczę że nie jest to drogi element i ja zacząłbym jednak od niego nie wnikając czy to to czy nie.

Sardecznie Wam dziękuję za zainteresowanie tematem. Jak kupię i wymienię to o tym napiszę. Jesli usterka się nie pojawi przez miesiąc to także dam znać.
Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś uwagi, to zapraszam

Cześć Piotrek

Z twardniejącymi hamulcami jest pewien problem, też to miałem. Podaj mi swojego maila to wytłumaczę o co chodzi. Na 90% procent to będzie ten właśnie powód.

Krzysztof

Cytat:
2003-06-25 17:21:59, Krzysztof_L pisze:
Cześć Piotrek

Z twardniejącymi hamulcami jest pewien problem, też to miałem. Podaj mi swojego maila to wytłumaczę o co chodzi. Na 90% procent to będzie ten właśnie powód.

Krzysztof

A nie lepiej podać na forum ? . Może jeszcze ktoś skorzysta