| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-07-05 23:22:29 Panowie!
Problem mam taki - omega X20XEV, landi A1 V05 ER Wiem, że w tym sterowniku (simtec 56.0) ciężko o współpracę kompa z emulatorem.... W moim programiku mam do wyboru 3 opcje emulacji - masa, obwód otwarty, fala prostokątna. Przerobiłem wszystkie 3 i na każdym ustawieniu rozwala mapę wtrysków, że na benie nie idzie jechać... Czy to oznacza, że źle jest dobrana instalacja gazowa? Oczywiście przed próbą każdego rodzaju emulacji robiłem adaptacje kompa.... Check nie zapala się na żadnym z ustawień..... W opcji fali prostokątnej są jeszcze możliwości ustawienia stanów.... może to coś pomoże (Danek - ty coś o tym kiedyś pisałeś), tylko nie wiem jak to ugryźć i czy da jakiś efekt.... Jakieś sugestie? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-06 17:03:00 Larry123, czytaj dokładnie. To jest II generacja, tu się nie ustawia mapy LPG. Nie ma wtryskiwaczy gazowych itd. |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-07-09 23:03:15 Wiec powiem tak...
1. Kombinował ze stanami nie będę, bo jak Danek mówi, że sprawa nie jest prosta to pewnie sobie i tak nie poradzę
2. Jakieś 2 lata temu jak byłem u fachowców co zakładali instalację, zgłaszałem problem z jazdą na benzynie.... i wspominałem o emulacji... odpowiedzieli mi, że na pewno jest ok, bo sonda jest "WPIĘTA" - jak teraz sobie myślę, to może faktycznie nie jest rozcięta.... - i tu chyba Danek trafia w sedno... Czy możecie podpowiedzieć, gdzie emulator jest wpinany i gdzie rozcinana sonda (ogólnie - tak, żebym nie musiał grzebać we wszystkich wiązkach...) ------ RafałT -------- 1. jak wyłączę gaz, zrobię adaptację kompa i jeżdżę na paliwie to po 100 km idzie jak rakieta
2. zgoda, sprawdzam... ale bedzie chyba wina "WPIĘCIA" 3. chcek jest OK, wywala błędy jak tylko się pokazują.... zaczynając od sondy, przepływomierza, czujników wałków itd.... ponadto sprawdzałem instalacje jak robiłem poduszki powietrzne... Mam jeszcze jedno pytanko ale najpierw pogrzebie w wyszukiwarce a jak nie znajdę to założę nowy wątek
|
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-08-12 13:58:19 Byłem u Gaziarzy....
Danek miał rację.... Kazałem rozciąć przewód od sondy i zrobić tak jak powinno być ..... Auto na benzynie chodzi już normalnie
Oczywiście check w oczy pali ale powiedzieli ze za 20 zl założą mi przekaźnik....
Problem taki, że nawet po ich regulacji auto bierze 15l..... a na 2.0 to trochę za dużo.... gaziarze oczywiście powiedzieli, że one tak biorą (omegi) i tu trochę mnie zjeżyli bo jak ją ostatnio regulowali to brała 10-11..... Powiedzieli, że jest OK a wina może leżeć po stronie świec (maja 10 000 km rok czasu są 2 elektrodowe oryginalne GM- ale jak były nowe to też paliła 15).... czytałem na forum, że spalanie jest zależne od świec - ale czy aż o tyle? Jest sens zmieniać na inne (zawsze jeździłem na NGK).... teraz myślę o ISKRA GAZ - czy warto? czy pomoże? :: [ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2007-08-12 14:00:46 ] |