ABS i twardy pedal hamulca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem w mojej bestyjce ze od pewnego czasu na wiekszych lub mniejszych nierownosciach zapala mi sie diodka od ABS'u (oczywiscie wtedy ABS nie dziala) a poza tym od paru dni wystepuje taki objaw ze nagle pedal hamulca strasznie "twardnieje" tak jakby wylaczalo sie wspomaganie ukladu. Wtedy zeby wogole zachamowac to trzeba depnac ten pedal jak w prawdziwej rajdowce... Co to moze byc?
Pozdrofka

OPCJA 1:
Zanikające wspomaganie hamulca to zapewne zanikające podciśnienie. Tzw. serwo hamulca (przy silnikach benzynowych) jest bezpośrednio podłączone rurką o śrenicy zewn. ok. 1 cm do kolektora ssącego. Może masz tam nieszczelność.

OPCJA 2:
Z OPCJĄ 1 kłóci się fakt zapalania konrtolki ABS. Wygląda na to, że twardy pedał to "świadome" działanie Twojego ABS, który "myśłi", że trzeba odpuścić hamowanie bo jest poślizg koła (kół). Oczyść czujniki ABS przy wszystkich kołach. Jeśli to nie pomoże, któryś z nich jest pewnie uszkodzony.

Ale czy dzialanie ABS'u nie powinno sie objawiac poprzez tzw. "kopanie" w pedal. A to po prostu twardnieje tak ze sie czuje jak w rajdowce (trzeba depnac z calej sily zeby wogole zaczela hamowac).