Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jedrek13 dziura | 2007-07-06 12:50:55 Cześć
Przyłączam sie do prośby. U mnie jest ta sama sytuacja. |
![]() adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-06 15:50:50 Witam
Pozwolę sobie podpiąć się pod post ponieważ ja też mam bardzo podobny problem tzn. kable niby w porządku, na włączniku zapala się dioda i na desce kontrolka świeci, żarówka ok a przeciwmgielne światło nie działa (Omega B 2,5TD Kombi). |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-07-08 19:17:20 Hej ![]() Do roboty ![]() Hihihi podejrzewam, że u Was jest to samo.... ale mogę sie mylić... W instalacji, w bagażniku przy odejściu wiązki na przyczepę jest przerwa w obwodzie... chyba na bezpiecznik lub przekaźnik.... ja włożyłem bezpiecznik i światełka zaczęły działać.... Powodzenia |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-09 12:04:53
Dla uściślenia: p-mgielne nie pali Ci się kiedy włożysz wtyk przyczepy (bo tak powinno być w fabrycznej instalacji) czy wcale, bo z postu się nie wyczai? Wyłącznik jest w gnieździe i rozłącza go wtyk przyczepy. pozdr, Robert |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-10 09:24:22
Jak się nie ma haka, to w tylnym pasie w takiej kwadratowej wtyczce (9 pin?) jest zwora, którą "wraca" p-mgielne do lampy. Może tam miałeś brak. pozdr, Robert |
![]() omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2007-07-10 11:41:14 Tak jak napisał Nixon, w gnieździe jest wyłącznik świateł/a przeciwmgielnego w samochodzie gdy podłączona jest przyczepka. Ostatni człon zespołu (pojazdu) ma mieć włączone światło !
Gniazdo do podłączenia przyczepki nie jest hermetyczne i ten wyłączniK może być zaśniedziały w takim przypadku światła przeciwmgielne w samochodzie nie świecą. Przetrenowałem ten temat sprawdzając cały obwód, w przypadku mojej omy to był ten wyłacznik w gnieżdzie. Oczyszczenie całego gniazda i w szczgólności tego włącznika rozwiązało problem. Pomiar omomierzem wskazywał gdzieś upływność! życzę miłej zabawy, wyjęcie gniazda zazwyczaj = rozwiercenie śrób mocujących. Delikatnie radzę, żeby nie uszkodzić gniazda (śruba moż się obracać i spali materiał gniazda). |
![]() adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-14 15:37:58
Rozebrałem gniazdo i żadnego wyłącznika tam nie ma - reszta wygląda ok tzn. nie ma rdzy i styki nie są zaśniedziałe ale jest taki myk że mam cztery luźne przewody ucięte - dwa cienkie czarno-niebieskie jeden gruby brązowy i jeden gruby czerwony - może to one były podłączone do wyłącznika którego nie ma ?? Jakieś sugestie ? ![]() |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-14 16:21:34
Oryginalnie miałeś gniazdo 13 pinowe, które poprzedni właściciel wymienił na 7-kę. Obstawiam, że te czarno-niebieskie to p-mgielne i powrót. Nawiasem mówiąc, ten czerwony to STAŁY plus dla przyczepy, nawet poza stacyjką. Z oddzielnego bezpiecznika na tablicy. pozdr, Robert |
![]() adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-07-14 16:25:03
OK zgadza się gniazdo jest 7-pinowe tylko powiedz mi proszę co mam z tym zrobić ? bo ja nie kumam ![]() ![]() Dzięki z góry. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-14 20:19:35
Na gniazdo przyczepy + dociera cz-nieb, następnie przechodzi przez wyłącznik w gnieździe i wraca cz-nieb. do lampy tylnej. Trzeba zewrzeć te dwa przewody i powinno być ok. Chyba, że poprzednik robił jakieś cuda, wtedy trzeba albo dać na mszę, albo na elektryka. Wybór należy do Ciebie. pozdr, Robert PS: Jeśli oba cz-nieb będą "martwe", poszukaj tej kwardatowej złączki w pasie tylnym. Podnosisz klapę od koła zapasowego, odkręcasz lewarek, macasz i masz. Czary są zapewne tam. [ wiadomość edytowana przez: Nixon dnia 2007-07-14 20:23:58 ] |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-19 12:24:57
Co prawda nie jestem w stanie zrozumieć co/jak było, ale napiszę jak było fabrycznie: Wyłącznik jest w korpusie gniazda, w głebi. Wsadzając wtyk w gniazdo naciskasz na bolec, który mechanicznie rozwiera obwód powrotu p-mgiel. do lampy. I wszystko. pozdr, Robert |
room409 Omega B Caravan 2.0 ... Ruda Śląska | 2007-07-19 15:56:21 Widze ze sporo osob ma problem z tymi swiatlami.Ja sledze caly czas porady jakich tutaj udzielacie bo takze mam ten problem ale nie widze rozwiazania mojego przypadku.Mam gniazdo przyczepy oznaczone logiem GM jesli to cos da i bodajze na 7 pin.po rozebraniu zobaczylem 4 luzne przewody tj czerw.,bialy,i jeszcze dwa dwukolorowe.Na zadnym z nich nie ma napiecia.Doszlem do tylnej lewej lampy i na czar.nieb. jest zamontowany przekaznik z tym ze nie dochodzi do niego napiecie.Wyglada na to ze po tych kabelkach nie dojde i bede musial puscic nowy przewod do przeciwmgielnych. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2007-07-20 09:20:49
A do "kwadratowej" kostki zaglądałeś? Polecam też zapoznać się ze schematami elektrycznymi ze stony LOB, interesujący fragment to rys. 4. pozdr, Robert |