BLAUPUNKT nie cieszy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słuchajcie! Wczoraj dostałem super prezent: radio Blaupunkt Munster prawdopodobnie z 1976 roku.
Jest super i super gra, tylko... kiedy uruchomię silnik w głośniku pojawia sie dziwne terkotanie!!! Co z tym zrobić? jakiś kondensator w instalację? Cewka? Jutro jadę w długą drogę i fajnie byłoby mieć radyjko...
Raf

My też mieliśmy jakiegoś starego Blaupunkcika w Samarce ale poszedł razem z autkiem - ten miał znowu wadę tego typu że strasznie głośno chodził mu silniczek od magnetofonu - takie bźźźźiii
A co do Twojego terkotu to pewnie w zasilaniu masz jakieś zakłócenia

To dobrze, że to jest sam tuner
oldschoolowy idealnie harmonizuje z wystrojem wnętrza...

Witaj.
Temat niedawno poruszany
Zaglądnij tutaj.
Pozdro.

Hej!
Dzięki!
Przeczytałem, ale jakieś konkrety?
Pojemność kondensatora? Jaka cewka?

Mowa była o cewce zapłonowej. Pojemności kondensatora nie znam
Zapytaj w sklepie moto albo na stacji benz. o zestaw tłumiący/głuszący do auta. 1 kondensator na alternator, 2 na cewkę. Dobre kable WN też się przydają
Pozdro.

Hej!mam nadzieję, że jutro gdzieś to kupię.
(kable mam od listopada, więc raczej nie to...)
dzięki! R

Jak chcesz to wstaw kondensator jak najblizej radia rzedu kilku nF rownolegle w kabel (miedzy + i -).Zazwyczaj to wysokie harmoniczne leza ci do ukladu demodulacji poprzez zasilanie.Cewka to moze byc pare zwoji srednicy 1cm na zwyklym plastikowym karkasie.Chodzi o to ze dla pradu stalego kondensator stanowi przerwe a cewke zwarcie.Wiec dla wszelkich skladowych zmiennych kondensator bedzie powodowal zwieranie ich do masy a cewka bedzie zamieniala je w fale elektromagnetyczne.Mozesz kupic zwykly filtr do samochodu - do dostania w kazdym motoryzacyjnym.Jak chcesz robic sam to proponuje zazajomic sie z wiedza z zakresu pradu zmiennego dokladnie haslem reaktancja pojemnosciowa i indukcyjna Xl=2pifl a Xc=1/2pifC.Polecam takze ksiazke radio w samochodzie.

Nerwus! Tak zrobię, bo kondensator wstawiony na alternator niewiele dzisiaj pomógł. Tylko jak podłączyć cewkę, razem z kondensatorem?
Z jakiego drutu ją zrobić? Spróbuję jutro poeksperymentować.

Sa roznego rodzaju typy filtrow T,pi,itd.Ale wystarczy jezeli dasz w szereg z + cewke a kodensator rownloegle (musi byc nie elektrolit).Cewka to z czegos pozadnego wkoncu radio troche wrzeraz ale musi dac sie latwo formowac.Kondensatory to zawsz daje w glosniki przy samym koncu (tez malutkie) i nie ma problemu.Obecnie mam nowego blaupunkta CD i jest dobrze.

Przepraszam za wczorajsze "no co" to efekt paru piwek wybaczcie prosze

[ wiadomość edytowana przez: nerwus dnia 2003-06-21 13:21:24 ]