MotoNews.pl

Lantra /Pony- kilka pytań

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy może ktoś z Szanownych "obeznanych" forumowiczów udzielić mi podpowiedzi na pytanka dotyczące Lantry 1,5i 93r (silnik taki jak w Poniaczku).A oto one:
1.gdzie znajduje się złącze diagnostyczne do wpięcia przy odczytywaniu kodów usterek?
2.czy przy takim silniczku (wtrysk wielop.) możliwe jest regulowanie kąta zapłonu (jeżeli tak to w jaki sposób)?
3.Jaki są objawy (te najwyraźniejsze) przy zabrudzonym zaworze PCV i EGR (i jak się je czyści) ?
Za podpowiedzi będę

bylo na forum ale jak pisze to napisze;p:
1. zlacze w lantrze jest pod puszka bezpoiecznikow w nogach kierowcy, jak sie otworzy klapke to ladnie je widac
2. kat aplonu mozna ustawiac, ale przed trzeba zmasowac kostke adj poczym ustawiamy kat na 5 st
3. jak sie zabrudzi pcv to moze lykac olej a egr to nie wiem;p a czysci sie normalnie... wykrecasz i myjesz np srodkiem do czysczenia gaznikow .

a co sie dzieje z twoim autem ze pytasz o objawy?

A ja dodam ,ze EGR tez sie wykreca i czysci aby membrana chodziła w dół i w góre.A tak wogóle to go zaslep i bedziesz miał spokój z brudna przepustnica..... Chyba ze masz tam dodatkowo czujnik , to nie zaslepiaj bo bedzie wywalał bład w ECU....
Tu masz jeszcze o PCV - Positive Crankcase Ventilation :PCV
i
EGR - Exhaust Gas Recirculation valve: EGR

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2007-07-11 18:27:29 ]

A czy zawór EGR też czyści się preparatem do gaźników (czy można benzynką ekstrakcyjną,denaturatkiem lub rozpuszczalnikiem)?
....i czy nie ma tam jakieś uszczeleczki,którą powinienem wymienić jak już odkręcę ten zaworek ?

a co do tej stronki to fajna tylko ,że tam jest podane jak zaślepić EGR a nie jak go przeczyścić.

Jakie oznaczenie dał Mitsubishi (G4J - Hyundaia) swojemu silniczkowi z Lancera 1,5i 8v (zastosowany w Lantrze i Ponym 90-93r)???? Chodzi mi o oznaczenie z jakąś liczbą.

1.5 8V mitsu to 4G15. Co do zaworu EGR to ja tez mam go zaslepionego tak jak Tomasz1023
Wyczyscic go mozesz benzynka lub tym preparatem do przepustnicy.