Wal napedowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jakie sa objawy yluyzcia walu??? czy sa jakies sycyegolne w bmw e36 20 automat bo podejrzewam ze u mnie jest z tym cos nie tak???

Zużyty wał = luzy na krzyżakach, łożysku wału lub podporze.

a jakie sa objawy bo u mnie w aucie wydaje mi sie ye lozysko wyje, lub jakies stuki dochodza z kol ale wszystko sprawdzane i jest ok wiec podejrzewam ze ten halas dochodzi z walu. i chodzi mi o to czy takie odglosy ktorych czestotliwosc rosnie z predkoscia moga byc spowodowane przez wal

sprawdz i ewentualnie wymien olej w skrzyni i w dyferencjale! powinno pomóc!

Wymiana oleju w moście jeśli dobrze pamiętam nie jest w e36 wymagana.
Natomiast poziom oleju..............tego nawet nie brałem pod uwagę.
Jak dla mnie przyczyna pulsacyjnego stukania nie leży w wale.
Wał obraca się z dużą prędkoscią, uszkodzony raczej huczy, albo stuki są nieregularne.
M o s t , koła, ewentualnie skrzynia.

no z tym dyfrem to różnie bywa jak weżmiesz książkę >>BMW serii3 "sam naprawiam samochód" H.R. Etzold'a << to zobaczysz ze wymienia sie ten olej co 40.000km. a pozatym gdzieś może byc wyciek wiec wiesz, a skrzynia i most mogą chuczeć, do tego skrzynia może stukać bo sam mam takie coś u siebie

Racja Etzold pisze, że olej w moście się wymienia a w skrzyni nie.
Tylko, że to chodzi o E30. (chyba, że masz na myśli inne wydanie tej książki)
W instrukcji E34 podają , ze wymienia się olej w skrzyni, zaś nie wymienia się w moście. ?? Może dlatego, ze skrzynię w E30 zalewało się mineralnym, a e34 ATF. A co do mostu różnica jest dla mnie niezrozumiała.
Co innego wymiana co innego sprawdzanie poziomu.
Osobiście wymieniłem olej w skrzyni po 230 000(mimo tego, że znajomy mechanik z niemieckiego serwisu BMW odradzeł mi wymianę oleju) .

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2007-07-13 19:56:26 ]

10 tys tmu wymienialem olej w moscie a w skrzyni wymieniam co 40 tys i napewno jest stan bo sprawdzalem podczas hamowania jakby te stuki sie robily glosniejsze ale wogole jest to trudne do uslyszenia a zawiecyenie hamulce i lozyska sprawdzalem a piszac o wale sugerowalem sie tym ye przy podniesionym tylnim kole jak poruszam tym kolem to slychac wal

jeżeli chodzi Ci o to ze pokręcisz kołem krótkie ruchy pród tył i słyszysz stukanie to to jest jak najbardziej normalne,!! nawet w nowych autach tak jest

aha dyieki o to mi chodyilo poydrawiam