Wymiana czujnika temperatury - pilne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam...

na temat czujnika temperatury na forum sporo...
jednak nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie:

czy czujnik temperatury "dotyka" plynu chlodzacego? bo mam sprzeczne informacje - ze przy wymianie plynu nie ma prawa wyleciec plyn bo czujnik jest tylko wkrecony w blok silnika... inni mowia ze koncowka czujnika styka sie z plynem chlodzacym.

ma ktos jakies pewne informacje? bo juz biore sie za ten czujnik od miesiaca a chcialbym to zrobic przed wyjazdem na wakacje... tylko neiwiem czy startowac do tego pod blokiem...

EDIT:

zapomnailem napisac - chodzi o czujnik temperatury podajacy temperature na deske rozdzielcza.

[ wiadomość edytowana przez: archivi dnia 2007-07-11 23:41:05 ]

w większości aut się styka bo obudowa termostatu jest z tworzywa...
ale bywają i takie że się nie stykają, zależy jaki silnik masz...

hmm... no ja mam zeteca 1.6 16v auto z konca 96r. czujnik mam zakupiony (podobno to jest ten na 100% ) taki bolec metalowy na ktorego nie ma zadnej uszczelki dodawanej... to tez mnie jakos tak sklania do tego ze niema kontaktu z plynem...

Czujnik temp na wskaznik czy do komputera? Maly czy duzy , maly jest na wskaznik i jest wkrecany od dolu obudowy termostatu i on ma na 100% kontakt z plynem, wymiana banalna. Ten wiekszy co sie go wkreca od gory obudowy termostatu to nie wiem czy sie styka.

każdy czujnik płynu styka się z nim

inaczej by nie działał

Ma kontakt!!! Po prostu na gwincie czujnika jest pasta i gwint jest stożkowy.

Na 100% ma styczność. Niedawno grzebałem w temacie (1.8 16V).

ok dzieki wielkie...

slawas1 no teoretycznie musi... ale z drugiej strony wskaznik moze dawac "w przyblizeniu" pomiar temperatury silnika (w zasadzie chyba nigdzie nie pisze temperatura plynu chlodniczego tylko silnika).

jutro jade do kumpla ktory grzebal juz w kilku autach przy silnikach wiec pewnie damy rade

raz jeszcze dzieki
EOT.