MotoNews.pl

Jak działa rozpuszczalnik na lakier samochodowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Miałem przez tydzień CB Radio na dachu. Antena stała na środku, a kolega mnie przestrzegał, że przy dużych prędkościach kabel, który idzie od anteny do drzwi może porysować dach. Wpadłem na pomysł, żeby go przykleić szarą taśmą pakową. Tak tylko na tydzień. Deszcz + ostre słońce zrobiły swoje i zostały ślady kleju na dachu. Czy mogę to wyczyścić zwykłym rozpuszczalnikiem, takim, jakim się farbę zmywa?Czy to nie zaszkodzi lakierowi? Jeśli tak, to czym to zmyć?

Pozdrawiam
Cameel

Cytat:
2007-07-14 10:48:08, Cameel pisze:
Jeśli tak, to czym to zmyć?

TYLKO Rozpuszczalnikiem uniwersalnym, ale nie szoruj pół godziny.

Cytat:
TYLKO Rozpuszczalnikiem uniwersalnym, ale nie szoruj pół godziny.

Nie zamierzam tego szorować. Chcę się tylko pozbyć śladów kleju. Mam coś takiego: EKO-1 rozcieńczalnik do emalii luksusowej i innych emalii ftalowych. Nada się do tego?

Cytat:
2007-07-14 12:03:29, Cameel pisze:
Nada się do tego?

Nada. Podstawa aby nie było na opakowaniu słowa NITRO.

Cytat:
2007-07-14 12:10:31, piotr_ek pisze:
Nada. Podstawa aby nie było na opakowaniu słowa NITRO.

Kilka lat temu próbowałem kilku rozpuszczalników na usuniecie kleju po taśmach. Szło słabo do czasu jak nie zastosowałem zwykłej nafty.
Spróbuj zwykłą naftą, albo nawet kosmetyczną. Lakier przetrwa.

Cytat:
2007-07-14 13:14:37, Janow pisze:
Spróbuj zwykłą naftą, albo nawet kosmetyczną. Lakier przetrwa.

Do dopiero jak mu już posiadany rozpuszczalnik nie pomoże.

kup plyn w spryskiwaczu do mycia silnikow, idealny na smoly oleje itp i niegrozny dla lakieru - koszt ok 10zl / 0,7 L.

Czy Wy zrozumieliście pytanie które zadał Cameel?

Cameel - nasącz szmatkę WD-40 i połóż na kleju.
Jak palisz, zapal peta, jak nie - wypij piwo, jak nie palisz i nie pijesz - possij lizaka
Później tą samą szmatką potrzyj klej i zejdzie bez śladu

Kiedyś w necie znalazłem artykuł o WD-40 i okazało się że chyba tylko ciąży nie potrafi usunąć

[ wiadomość edytowana przez: krzychu_ch dnia 2007-07-14 20:16:06 ]

Wy naprawdę czytać nie potraficie. Cameel ma rozpuszczalnik za 2,50 zł i pyta się czy może go użyć, a Wy mu proponujecie zakupy za dychę.

Cameel pytał "czym zmyć"

dobrym zmywaczem śladów po kleju jest benzyna ekstrakcyjna

A potem napisał, że posiada EKO-1. Ogólnie - rozpuszczalnik/benzyna ekstrakcyjna - najtańsze i najskuteczniejsze.

Cytat:
2007-07-15 10:40:37, piotr_ek pisze:
A potem napisał, że posiada EKO-1. [...]

racja

Chłopaki, nie kłóćcie się . Nie ma o co.
Zmyłem klej tym EKO-1, ale chyba nie tak, jak powinienem. Teraz to miejsce jest lekko matowe i są ryski. Starałem się nie trzeć za bardzo, ale chyba przesadziłem. Czy przejechanie całego dachu czymś w stylu pasty Tempo pomoże?

powinno pomóc, pod warunkiem że nie będziesz tarł za mocno (mam na myśli dłużej niż godzinę )

Cytat:
2007-07-15 17:01:41, Cameel pisze:
Teraz to miejsce jest lekko matowe i są ryski.

Normalnie na ścierę powinieneś nalać rozpuszczalnika i przejechać tam gdzie trzeba - rozpuszczalnik w 2 sek. paruje, ale Ty chyba przesadziłeś