Spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam problem.Mam passata b5 1.6.Dwa lata temu założyłem zwykłą instalacje gazową i spalał mi 10-13l gazu,a na trasie nawet poniżej 8 litrów.Od jakiegoś czasu nie schodzi poniżej 20 litrów.Trzy razu byłem na regulacji ale to nic nie dało.Pół roku temu w miejsce katalizatora włożyłem strumiennice i założyłem sportowy tłumik.Możliwe że to przez to tyle mi pali?

Zwykłą tzn. jaką? I czy II generacja? .

Wiem tylko tyle że jest to instalacja tradycyjna z mikserem.Po trzeciej wizycie w servisie mechanik stwierdził że możemy przerobić na sterowanie ręczne.Co o tym sądzicie?

Zmień gazownika. Dowiedz się na pewno co to za instalacja, jeśli jakiś Stag 2L, Lecho mini czy inny Blitz. To wstaw przynajmniej porządną elektronikę (np. Stag 150 albo Bingo S). Nie daj se wcisnąć degradowania instalacji. Sprawdź sondę lambda, bo być może powiedziała papa i dlatego Ci wzrosło spalanie.

To co ja mam to:
-reduktor - LOVATO
-elektrozawór - LOVATO
-wielozawór - LOVATO
-komputer - LOVATO PRO
Czy ktoś mógłby mi polecić dobrego gazownika we Wrocławiu?

Poszukaj w polecanych

Dziękuję za pomoc.Jeszcze jedno pytanie.Jak mam sprawdić sondę?Z góry dziękuję

Najlepiej oscyloskopem u dobrego mechanika (nie gaziarza). Ostatecznie miernik w łapki i jedna końcówka do masy, a drugą wkłuć się w przewód sygnałowy sondy. Miernik może być taki tani, cyfrowy z marketu. Byle nie analogowy (wskazówkowy), bo nic nie sprawdzisz. Jak już podepniesz to uruchamiasz autko na benie i czekasz aż się nagrzeje teraz patrzysz na wskazania miernika napięcie ma dość szybko 2-3 razy na sek. zmieniać swoją wartość pomiędzy 0,1-0,7V góra-dół. Wszystko na benzynie. Jeśli napięcie stoi na jakiejś wartości i ani drgnie to na 99% sonda kaput. Może też być tak, że gaz spowodował zmodyfikowanie mapy benzynowej, wtedy napięcie będzie albo utrzymywało się w okolicach minimum, albo maksimum. Jeśli tak będzie to trzeba zresetować ECU, nauczyć od nowa mapy i jeszcze raz sprawdzić sondę.

Jeszcze raz dziękuję.Będę walczyć.Cześć