MotoNews.pl

Uszkodzona sonda lambda???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem. Od wczoraj świeci mi pomarańczowa kontrolka silnika, odczytałem błąd i jest to:

bŁąd 0130 czyli "Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l"

mam zalożoną instalkę LPG, ale kontrolka świeci mi również przy jeżdzie na benzynie, wiec chyba nie przez instalke wychodzi bŁĄD.

Mam pytanie: czy ta kontrolka mimo jazdy na benzynie może się zaswiecac z powodu zlej mieszanki gazu. Chyba nie ale nie znam sie na tym i pytam, bo nie potrzebnie nie chce wymieniac sondy.
Ewentualnie jak sprawidzic najprościej sonde??
Dzieki za odpowiedzi.

stanek39 po pierwsze faktem jest ze sonda na gazie szybciej pada.
po drugie sonda nie ma nic wspólnego z gazem.
po trzecie każdy gazownik powinien mieć tester sondy

ja wiem ze sonda nie ma nic wspolnego z gazem, ale jak jest zla mieszanka to tez swieci kontrolka silnika i wywala blad!

Witam , Stanek wpinasz się przyżądem w gniazdo sądy (3 przewodowa, czarny przewód) odpalasz samochód i czekasz do uzyskania normalnej temp. pracy silnika (cały czas na PB) następnie patrzysz na odczyt z przyżądu , jeżeli napięcie oscyluje między 0,0 a 0,9V to raczej sonda jest dobra

Pozdrawiam Szajba

zalezy o jakiej instalacji LPG mowimy bo w niektorych Lambada ma znaczenie

Sekwencja BRC Sequent24

a co myslicie o sondach firmy NGK?? warte zeby je ku[pic czy lepiej orginal czy jakas inna firma?

moj ojciec w toyocie ma instalke VIALLE 5 generacji wtrysk gazu w formie cieklej i tam ECU od benzyny steruje ta instalka i lambada jest jej potrzebna

Cytat:
2007-07-16 17:36:18, Szajba777 pisze:
Witam , Stanek wpinasz się przyżądem w gniazdo sądy (3 przewodowa, czarny przewód) odpalasz samochód i czekasz do uzyskania normalnej temp. pracy silnika (cały czas na PB) następnie patrzysz na odczyt z przyżądu , jeżeli napięcie oscyluje między 0,0 a 0,9V to raczej sonda jest dobra Pozdrawiam Szajba

szajba i co wtedy gdy jest dobra

Cytat:
2007-07-19 08:29:38, NAZAR pisze:
szajba i co wtedy gdy jest dobra

Jesteś szczęśliwy że nie musisz kupować nowej sondy i 150 zł możesz wydać na coś innego

Pozdrawiam Szajba

Cytat:
2007-07-18 20:38:25, DamianSz pisze:
moj ojciec w toyocie ma instalke VIALLE 5 generacji wtrysk gazu w formie cieklej i tam ECU od benzyny steruje ta instalka i lambada jest jej potrzebna

mozesz rozwinąc swoja wypowiedz bo nie bardzo wiem o co chodzi??
dzieki

mam jesczze jedno pytanie: wczoraj odczytalem jesczze raz bledy i oprócz opisanego juz bledu 0130 pojawil mi się blad 0335, czyli bledny odczyt z czujnika walu korbowego.
Czy te bledy moga miec cos wspólnego ze sobą??? i czy przy walnietym czujnku walka moze swiecic sonda??? lub czy szukac gdzies indziej.