Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() piotr_kulas Ford Focus (HB 3 drz ... Bydgoszcz/Tuchola | 2007-07-16 22:36:34 Dzis na stacji do bootli 60 litrów koleś wlał mi 54 litry gazu ![]() ![]() Koles powiedzial ze moze mam rozregulowany jakis elektro magnes, czy cos w tym stylu, czy to moze miec jakas wine?? Prosze o opinie.... Pozdrawiam |
![]() Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-07-16 22:45:56 Mi na stacji Shella wlali do butli o pojemności 45 litrów 43,5 litra gazu. Dodam, że podejchałem tam na gazie ![]() |
![]() piotr_kulas Ford Focus (HB 3 drz ... Bydgoszcz/Tuchola | 2007-07-16 22:53:33 to ja czegos nie rozumiem, gdzie ten gaz sie miesci?? przeciez te wskazowki pokazujaa ze tsnkuje, a nie stoja w miejscu, przeciez chyba sie nie ulatnie?? ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-07-16 23:27:44 o ile może wiesz - a jak nie to każde cialo stale, ciecz czy też gaz zmienia swoją objętość przy zmianach temperatury...gaz oczywiście ma największy współczynnik tych zmian - także do kazdej butli np mojej wchodzi max 60 litrów gazu ale zaklada sie ze 20% z tego stanowi tzw poduszka powietrzna która jest rezerwą na rozszerzający sie gaz np jak postawisz samochod w 40-to stopniowym upale na parkingu...
z tego wniosek że plywak wielozaworu jest źle ustawiony u ciebie i nie zamyka momoencie napełnienia w 80% zbiornika gazem - oczywiscie jak nabijesz wiecej to nic sie nie stanie, szczeglonie kiedy jedziesz w trase i zaraz wypalisz ten nadmiar...natomiast zatankowanie na full i ustawienie samochodu na tydzien bez ruszania HMM ja bym wolał nie ryzykować ![]() |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-07-17 00:05:30 mi weszło w butle 65 , 60l gazu i wjechałem na stacje na gazie ale potem jezdziłem i jezdziłem a spalanie wyszło prawie w normie, teraz nie sprawdze bo troszke cisnołem i robiłem za holownik ![]() |
![]() KRECIK0001 Klubowy Weteran Tico, Citroen XP Kazimierz Biskupi | 2007-07-17 00:10:16 ja mając butlę 65 l zatankowałem 68 l lpg i to było oszustwo , a lejkowy powiedział że dystrybutor jest ok i był to pierwszy i ostatni raz gdy tankowałem na tej stacji ,na innych zawsze było 53 l +- 1 litr lpg |
![]() piotr_kulas Ford Focus (HB 3 drz ... Bydgoszcz/Tuchola | 2007-07-17 08:09:58 Ja zauważyłem, że ostatnio esperak pali mi wiecej niz "normalnie" czy to moze miec zwiazek z wysokimi temperaturami?? Czy moze powinienem sie wybrac do warsztatu zeby mi tak cos sprawdzili, wzglednie ustawili ![]() |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-07-17 10:27:42 Mi w upały zawsze wchodzi o 3-4 l więcej niż normalnie.Jak na dworzu upały to mciśnienie w dystrybutorze jest większe i pompa mocniej ciśnie.Raczej normalny objaw.Bez obaw. ![]() |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-07-17 13:03:02
Masz racje ale w dystrybutorze czyli butli na stacji jest więcej gazu i tam ciśnienie będzie bardziej rosło a wlewasz na pusty zbiornik gdzie ciśnienia nie ma i pompa ci wtłoczy więcej gazu bo ciśnienie ma większe. Ale zagmatwałem ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-07-17 14:45:16 Czasami sie tak zdaża. mi raz weszło 40 litrow do 42 litrowego zbiornika. Podobno pomaga obstukanie butli gumowym młotkiem, zeby czujnik wrocil na swoje miejsce.
Z tego co wiem to z powodu temperatury moze wejsc o ok. 2-3l więcej. Pozdr. |
![]() piotr_kulas Ford Focus (HB 3 drz ... Bydgoszcz/Tuchola | 2007-07-19 14:11:36 No troszku sie uspokoiłem ![]() dziex za odp ![]() |
Buba030 Płock | 2007-07-20 10:49:46
Nie znam sie az tak szczegółowo na budowie instalacji napełniania na stacji , ale z tego co wszyscy wiemy to tankujemy gaz w stanie płynnym i 1 litr gazu to jest jeden litr gazu , ani mniej ani wiecej. pojemnośc butli w samochodzie tez jest określana w stosunku do gazu w stanie ciekłym. To jak sie gaz rozpręza w danej temperaturze nie ma nic wspólnego do tego czy dystrybutor wskaże litr wiecej lub mniej. Według mnie jedyną przyczyna takiego stanu rzeczy może byc stan samego weilozwaoru na butli w samochodzie czy blokuje przy odpowiednim poziomie gazu i czy jest na tyle szczelny , zeby nie wpuścic do butli "troche wiecej". poza tym pozycja ustawienia samochodu tez ma znaczenie , tzn pochylenie pojazdu. jak ktos rozbierał kiedys wielozawór w butli gazowej to wie ,ze jego działanie jest dokładnie takie samo jak czujnika poziomu paliwa w zbiorniku , tzn chodzi mi o te elementy , które są bezposrednio odpowiedzialne za "pomiar" poziomu gazu w butli a dopiero od wychylenia tego pływaka zalezy zablokowanie zaworu podczas tankowania. Alez sie rozpisałem..... oczywiscie jest to mioje prywatne zdanie i jeśli ktos mnie przekona że jest inaczej to ok , lae na razie w poprzednich postach to raczej koeldzy mylili według mnie pojecie "gaz" uznajac go za ciało gazowe , a my tankujemy ciecz... |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-07-20 11:06:56 Mi teraz weszło na pusty 65litrowy zbiornik 63l gazu ale zauwarzyłem ze mi nie odbija zawór a ze jade nad moze wo wole mniec wiecej rego gazu niz mniej poprzednio zalałem 58l i zrobiłem 355km czy jakies 16 z hakiem na 100km tyle ze robiłem za holownik. |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-07-23 11:19:33
Wówczas co najwyżej nadmiar ciśnienia powinien zaworej ujść pod pojazd (teoretycznie ![]() ![]() |