| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() buzerek Nissan X-TRAIL Kraków | 2007-07-18 01:24:02 Witam.Jako ze ostatnio mialem przejscia z niewchodzaca "dwojka" to tez moze ta rada komus sie przyda.
Drugi bieg przestal praktycznie wchodzic czego efektem byla "sciana". Oczywiscie wczesniej wymnienilem slynne tulejki w pajaczku lecz pomoglo to tylko na chwile. Poduszki pod skrzynia wygladaja na dobre i nic nie wskazuje ze jest inaczej. A wiec: Otwieramy maske i na zimnym silniku wkladamy lewa reke za silnik stojac po prawej stronie samochodu tj. pasazera. Najlepiej majac szupla dlon .Siegamy do pajaczka i staramy sie namacac kawalek "metalowego preta" zakonczonego na koncach plastikowymy kulkami ktory biegnie w poprzek samochodu..
Gdy juz go wymacamy da sie wyczuc ze na zakonczeniach tych plastikowych kulek znajduja sie zapinki.Pociagamy za obie na koncach owego "metalowego preta" i sciagamy go z zakonczen kulowych do ktorych dochodzi.Wyciagamy go i teraz bedziemy go rozszerzac.Niestety nie wiedziec dlaczego te plastikowe koncowki nie sa wkrecone na gwintach a to by bylo bardzo przydatne.Bierzemy wiec np. kombinerki,obejmujemy pret i stukamy w jeden plastik tak zeby wyszedl ok 2-3 mm.Jest on bardzo mocno wcisniety wiec nie ma obawy ze pozniej znow sie wsunie.Gdy juz mamy nasz "precik" rozszerzony zakladamy go tam gdzie byl zapinamy plastiki na jego koncach i cieszymy wchodzacymi biegami jak maslo.Efekt uboczny tego rozwiazania jest taki ze lewarek od zmiany biegow odrobinke przesunie nam sie z prawo co najbardziej moze byc odczuwalne przy piatce.Jednak gdy nie przesadzimy z rozszerzaniem i np wystarcza ledwie dwa milimetry wtedy powinno byc ok.Mam nadzieje ze w miare zrozumiale to opisalem i ze komus to pomoze.Mnie pomoglo tak ze nie mam juz zadnych problemow z biegami.Pozdrawiam ![]() |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-07-18 12:56:45 A czy nie lepiej dokonać tego z kanału lub inkszego najazdu |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-07-18 13:39:21
witam a jak ci ta 2 nie wchodziła?? ja niekiedy mam tak ze jak jadę sobie w miarę spokojnie to nie wchodzi na zakrętach w prawo tez nie a w lewo wchodzi idealnie ;/ pająka wymieniłem wszystkie poduszki tez a niekiedy nadal nie mam jak 2 biegu wrzucić
jeśli to co mówisz pomaga to będę musiał to przetestować ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-07-18 16:28:55 to was wszystkich teraz zdołuję
Powodem takich kłopotów jest wyrobiony już wybierak w skrzyni biegów,który kosztuje całe 20zł.Ale żeby go wymienić,trzeba zwalić skrzynie |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-18 20:24:10 A nie poducha ?
Skoro zakręty mają wpływ ? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-07-18 21:04:34 uszkodzen poduszek czesto nie widac i sprawdzic to je sobie mozecie rentgenem a nie naocznie ![]() |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-07-18 21:18:05 ja mam wymieniononego pajaka na nowego lacznie ze swozniami oraz nowe wszystkie 3 poduchy a z 2 nadal sa problemy |
![]() buzerek Nissan X-TRAIL Kraków | 2007-07-18 21:55:05 Pewnie ze lepiej to zrobic na kanale ale nie kazdy ma do niego dostep.W tej wersji cala operacja zajmuje 10 min.
Dwojka tak mi nie wchodzila ze byla sciana a jak juz weszla to po drodze czulem cos w rodzaju oporu.Jezeli masz problem z dwojka tylko na zakretach to mysle ze rozszrzenie tego minimalnie milimetr czy dwa rozwiaze sprawe.Zawsze mozna zrobic to metoda prob i bledow i od milimetra zaczac i sprawdzic jak biegi wchodza ![]() |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-07-18 21:57:17 Jak macie powymieniane to ja proponuje jechac na regulacje skoro wymiany nic nie daly - niektore serwisy nazywaja to pozycjonowaniem skrzyni... |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-07-19 10:44:44
Widzę że nadal walczysz z biegami. U mnie było to samo.Powymieniałem wszystkie poduchy,pajączki,regulacje na różne sposoby i dupa. Diagnoza mechanika to synchronizator. |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-07-19 12:29:02
właśnie ja tez słyszałem ze synchronizator ale nie wiem jaki to koszt naprawy??
ale doszła mnie tez nowina ze może to coś z łapa sprzęgła ale wątpię bo było by to na wszystkich biegach a nie tylko na 2 i przy redukcji z 3
narazie jeżdżę jak już się nie da to kupie używaną skrzynie i tak to chyba załatwię
a Ty? |
majkel2420 espero 1.8 warszawa | 2007-07-23 18:27:15 na 100%, wymień zabezpieczenie przy widełkach ( 5zł), a przy okazji sprawdz same widełki czy nie są wyrobione (15zł), ja miałem to samo. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-07-24 08:48:08
Sprzedałem trupa. |