MotoNews.pl

Accent 2000 podświetlenie konsoli środkowej wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam lamerskie pytanie jak wymienić zaróweczke podświetlającą przycisk od włączania światła przeciwmgielnego? Mam na myśli na konsoli środkowej jest to skrajny przycisk z prawej strony. Bandyta wziął i ostatnio przestał świecić

Grzebałem w archiwum ale niestety albo nie potrafię szukać albo znalazłem tylko stare posty.

Prośba: jak krok po kroku wziąć się za wymianę tej żaróweczki i w jakiej kolejności co robić. Niby nie jest to problem ale chcialbym zeby wszystkie przyciski były podświetlone

Rejestrowałem się na web techu ale nie moge się doczekać na login

Bede wielce zobowiązany za wskazówki oraz za info jaka zarówka tam siedzi

--------
do archiwum: podświetlenie wymiana konsola środkowa przycisk

Najsamprzod to trzeba rozebrac konsole , ale w ramach ulatwienia to potrezbna bedzie bezcokołowa zarowka taka mala, nie chcialo mi sie takich szukac to wstawilem diody, mam juz prawie wszedzie, sporo dlubania ale maximum frajdy

Cytat:
2007-07-18 22:09:58, kws pisze:
Najsamprzod to trzeba rozebrac konsole , ale w ramach ulatwienia to potrezbna bedzie bezcokołowa zarowka taka mala, nie chcialo mi sie takich szukac to wstawilem diody, mam juz prawie wszedzie, sporo dlubania ale maximum frajdy

fuuuuuck nie da się jakoś inaczej....Czy rozebranie konsoli znaczy zdjęcie kiery i wybebeszenie wszystkiego czy tylko można jakoś się dostać do samego panelu środkowego?

Możesz zarzucic linkiem do diód jakie kupileś?

żeby zdjąć konsolę środkową , należy odkręcić dwie śrubki pod uchwytem na napoje i odłączyć linki sterowania nawiewami
Reszta jest na zatrzaski.
Problemem może okazać się zakup samej żarówki . Nie występuje jako część zamienna , tylko razem z włącznikiem.

Cytat:
2007-07-19 20:57:51, Tronic pisze:
żeby zdjąć konsolę środkową , należy odkręcić dwie śrubki pod uchwytem na napoje i odłączyć linki sterowania nawiewami Reszta jest na zatrzaski. Problemem może okazać się zakup samej żarówki . Nie występuje jako część zamienna , tylko razem z włącznikiem.

Nieeeee Powaga? Ja to juz myślalem, ze to w ogóle trzeba wyjać co sie da etc...

Może dodam, że mówię o accencie rocznik 2000, bo zapomniałem podać tej waznej informacji.

Pytań ciąg dalszy:

1. Jak się odpina linki od nawiewu? Czy to jest manualnie jakoś trudne?
2. Czy nawiew powinien być ustawiony w konkretnej pozycji przed odłączeniem linek?
3. Czy można zastąpić lampkę diodą? Mam przepaloną żarówkę w halogenie i aso chce za to 70 zeta tylk sie nie moge doczekać na to od 3 tygodni. Jakie diody kupić i jak to wymienić?

Dzięki wielkie na informacje i czekam na więcej

W moim scoupe nie świecił przycisk od awaryjnych kiedy go kupiłem, ale ostatnio jak nim zatelepało na dziurach, to zaczął świecić i tak już zostało Proponuję zrobić to samo, hyhy

Cytat:
2007-07-19 22:51:36, kml pisze:
.. Może dodam, że mówię o accencie rocznik 2000, bo zapomniałem podać tej waznej informacji. Pytań ciąg dalszy: 1. Jak się odpina linki od nawiewu? Czy to jest manualnie jakoś trudne? 2. Czy nawiew powinien być ustawiony w konkretnej pozycji przed odłączeniem linek? 3. Czy można zastąpić lampkę diodą? Mam przepaloną żarówkę w halogenie i aso chce za to 70 zeta tylk sie nie moge doczekać na to od 3 tygodni. Jakie diody kupić i jak to wymienić? Dzięki wielkie na informacje i czekam na więcej

Domyśliłem się że chodzi o rocznik powyżej 2000 , ponieważ wcześniejsze roczniki mają włącznik przeciwmgielnych w innym miejscu.
@pkt1 - odpięcie linek nie jest trudne
@pkt2 - nie , ważniejsze jest odpowiednie ustawienie podzczas ponownego montażu
@pkt3 - dioda powinna być połączona szeregowo z rezystorem , ale szczerze mówiąc nigdy nie stosowałem takich patentów.

czy skrót wAw z Twojego profilu oznacza Warszawę ?
Jeżeli tak to odezwij się na pw.

Cytat:
2007-07-20 21:18:54, Tronic pisze:
Domyśliłem się że chodzi o rocznik powyżej 2000 , ponieważ wcześniejsze roczniki mają włącznik przeciwmgielnych w innym miejscu. @pkt1 - odpięcie linek nie jest trudne @pkt2 - nie , ważniejsze jest odpowiednie ustawienie podzczas ponownego montażu @pkt3 - dioda powinna być połączona szeregowo z rezystorem , ale szczerze mówiąc nigdy nie stosowałem takich patentów. czy skrót wAw z Twojego profilu oznacza Warszawę ? Jeżeli tak to odezwij się na pw.

Dzięki wielkie za pomoc Odezwe się na priv ale niesety dopiero w przyszłym tygodniu bo mam taki zajob że nie dam rady nic z tym zrobic teraz

Jezeli ktoś wie jak zastąpic te zarówke ( ew gdzie kupić w Warszawie ) to bede wielce zobowiązany za pomoc

Cytat:
2007-07-20 21:18:54, Tronic pisze:
Domyśliłem się że chodzi o rocznik powyżej 2000 , ponieważ wcześniejsze roczniki mają włącznik przeciwmgielnych w innym miejscu. @pkt1 - odpięcie linek nie jest trudne @pkt2 - nie , ważniejsze jest odpowiednie ustawienie podzczas ponownego montażu @pkt3 - dioda powinna być połączona szeregowo z rezystorem , ale szczerze mówiąc nigdy nie stosowałem takich patentów. czy skrót wAw z Twojego profilu oznacza Warszawę ? Jeżeli tak to odezwij się na pw.

Przepraszam Cię, ze sie nie odzywam ale miałem urwanie głowy a jutro wyjezdzam na tydzien. Odezwe się na pewno jak wróce

Witam , Co do 1 :
- nawiemy zaczepione sa na linki tak samo jak klamki w drzwiach , system klamer wystarczy podwazyc i bez problemu odchodza.
2. Ustawiaj zawsze w tej samej pozycji jak zdejmowales! , bo pozniej beda zle chodzily, tzn inaczej niz pokazuje.
3. Konsola znaczy srodkowa , nie cała Całej nie zdioł byc przez poł dnia
4. Jak kolega wspominal sa 2 śróbki pod uchwytami pod napoje. Naciskasz wyjezdza uchwyt wciskasz go do połowy długiosci i druga ręką odkręcasz 2 śróbki widoczne kazda w 1 dziurze od uchwytu.
5. Reszte podwazasz i wyjmujesz (RÓWNOMIERNIE) łatwo mozna połamac jakis zaczep (jak w innych miejscach). Dalej juz sobie poradzisz.

Co do Światła.

Guzik od mgły podwazasz nożem z 2 stron najlepiej albo dosc gleboko z jednej i drugiej , wyskoczy. Tak raczej nie wyjmiesz zarowki, Jest ona zabudowana takim plastikowym kwadracikiem , widac samą głowke , wiec bedziesz musial raczej zdiac konsole , opis jak wyzej.

Pozdrawiam BadBoy

Cytat:
2007-08-17 13:45:23, Badboyy pisze:
Witam , Co do 1 : - nawiemy zaczepione sa na linki tak samo jak klamki w drzwiach , system klamer wystarczy podwazyc i bez problemu odchodza. 2. Ustawiaj zawsze w tej samej pozycji jak zdejmowales! , bo pozniej beda zle chodzily, tzn inaczej niz pokazuje. 3. Konsola znaczy srodkowa , nie cała Całej nie zdioł byc przez poł dnia 4. Jak kolega wspominal sa 2 śróbki pod uchwytami pod napoje. Naciskasz wyjezdza uchwyt wciskasz go do połowy długiosci i druga ręką odkręcasz 2 śróbki widoczne kazda w 1 dziurze od uchwytu. 5. Reszte podwazasz i wyjmujesz (RÓWNOMIERNIE) łatwo mozna połamac jakis zaczep (jak w innych miejscach). Dalej juz sobie poradzisz. Co do Światła. Guzik od mgły podwazasz nożem z 2 stron najlepiej albo dosc gleboko z jednej i drugiej , wyskoczy. Tak raczej nie wyjmiesz zarowki, Jest ona zabudowana takim plastikowym kwadracikiem , widac samą głowke , wiec bedziesz musial raczej zdiac konsole , opis jak wyzej. Pozdrawiam BadBoy

dzięki Teraz tylko musze sie dowiedziec co to za zarówka, gdzie to kupić i jade z koksem

Cytat:
2007-08-17 13:45:23, Badboyy pisze:
Witam , Co do 1 : - nawiemy zaczepione sa na linki tak samo jak klamki w drzwiach , system klamer wystarczy podwazyc i bez problemu odchodza. 2. Ustawiaj zawsze w tej samej pozycji jak zdejmowales! , bo pozniej beda zle chodzily, tzn inaczej niz pokazuje. 3. Konsola znaczy srodkowa , nie cała Całej nie zdioł byc przez poł dnia 4. Jak kolega wspominal sa 2 śróbki pod uchwytami pod napoje. Naciskasz wyjezdza uchwyt wciskasz go do połowy długiosci i druga ręką odkręcasz 2 śróbki widoczne kazda w 1 dziurze od uchwytu. 5. Reszte podwazasz i wyjmujesz (RÓWNOMIERNIE) łatwo mozna połamac jakis zaczep (jak w innych miejscach). Dalej juz sobie poradzisz. Co do Światła. Guzik od mgły podwazasz nożem z 2 stron najlepiej albo dosc gleboko z jednej i drugiej , wyskoczy. Tak raczej nie wyjmiesz zarowki, Jest ona zabudowana takim plastikowym kwadracikiem , widac samą głowke , wiec bedziesz musial raczej zdiac konsole , opis jak wyzej. Pozdrawiam BadBoy

Odświeżam wątek albowiem zmobilizowałem się Zdjąłem te srodkową część konsoli i wydobyłem przycisk.

Mam w łapie te cholerną nieświecącą żaróweczkę Czytałem o getzie i wymianie na diody i myśle ze warto bo jakkolwiek wymiana niby nie jest skomplikowana to jednak trochę się trzeba nagimnastykować.

Teraz pytanie lamerskie:

1. Czy jak pokaże te zarówkę na giełdzie elektronicznej obok GUSu to dobiorą mi coś takiego? Jakie ona ma V? 1,5V ?
2. Czy wszystkie przyciski oprócz awaryjnych są na takie same żarówki?
3. Czy zmiana na diody to jest jakis problem natury technicznej czy można kupić diode, wsadzić i bedzie swiecić i miejmy nadzieje, ze się nie spali nic
4. Jakie zarówki siedza w reszcie podswietlenia tzn pokrętasy od nawiewów etc - nie wiem czy się nie szarpnę i nie zrobie wszystkiego od razu zeby mieć spokój.

Uprzejmie proszę o pomoc - dostępność towaru bede weryfikował jutro na giełdzie ale nawet nie wiem jakie jest napięcie na tej zarówce

Walki ciąg dalszy Jestem po zdjęciu konsoli, odpięciu linek oraz dosyć istotnym odkryciu, ze zarniki w tych zaróweczkacz są _ULTRA_DELIKATNE

Mialem do wymiany jedną teraz mam 3, moja wina i efekt szarpania przy wyjmowaniu przycisków.

Robie na bieżaco zdjęcia więc mam nadzieje, ze uda mi sie zrobić foto-relacje krok po kroku. Niby nie jest to zbyt skomplikowane ale zawsze łatwiej jest robić coś na wzór niż samemu od początku.

Jutro zaczynam szukać zarówek a właściwie to zamienników czyli diód (LED ) bo nie mam ochoty na więcej takiej zabawy z wymianą.

W accencie rocznik 2000 WSZYSTKIE żarówki w przyciskach mają te samą średnice a tylko od awaryjnych jest nieco wyższa. Podswietlenie na zielono ( kiedy przycisk jest włączony) realizuje oddzielna zarówka z kapturkiem.

Mam nadzieje, ze jutro bedzie po wszystkim.

A teraz wielka prośba i pytanie: jakie mam kupić diody - na 1,5V ?? Naprawde nie wiem a bez tego ani rusz - jezeli ktoś wie to proszę mi dzisiaj odpisać tak zebym jutro mógł sprawę zakończyć ( zakładając, ze w ogóle kupie coś takiego )

Cytat:
2007-09-18 21:20:31, kml pisze:
Walki ciąg dalszy

Zrobiłem. Diody po 1 pln w Warszawie ( giełda elektroniczna oboku GUSu ) Mam białe, czerwoną i zółtą.

Mam dużo zdjęć, jak ogarnę to wrzuce do siebie i podlinkuje.

Uwagi: spaliłem dwa bezpieczniki 10 czerwone i lepiej wczesniej je przygotować zeby potem nie biegać po sąsiadach

Oto moja foto-relacja z wymiany zarówek na ledy.

Proszę o wszelkie uwagi i sugestię co zmienić.

http://tiny.pl/c18q

Starałem się wszystko dobrze i sensownie opisać. Jeżeli uważacie, ze coś jest źle to proszę mi pokazać co mam zmienić, nie chce żeby w archiwum została instrukcja bubel

A wlasnie: mamy drobne jazdy z serwerem wiec jezeli strona nie bedzie sie ładwać to znaczy ze znowu się dziad resetuje i trzeba poczekać.

NOWA POPRAWIONA INSTRUKCJA

http://tiny.pl/1dfx

Od razu dopisuje: do diody 12V KONIECZNIE TRZEBA DOBRAĆ REZYSTOR! Alternator potrafi dać do 14V nawet i diody idą z dymem.

Rezystor dobiera miła obsługa w sklepie elektronicznym

Póki co nic sie nie dzieje, potestuje z miesiąc i zobacze co z tego będzie

Wszystko oki Fajnie by było jak bys wrzucił zdjęcie jak to wyglada w nocy Miałem kiedys to samo PS. DObry pomysl z fotorelacjami Mozna by jakis dzial instrukcji zrobic jak nie ma

Cytat:
2007-10-01 19:30:55, Badboyy pisze:
Wszystko oki Fajnie by było jak bys wrzucił zdjęcie jak to wyglada w nocy Miałem kiedys to samo PS. DObry pomysl z fotorelacjami Mozna by jakis dzial instrukcji zrobic jak nie ma

Próbowałem dzisiaj zrobić zdjęcie i cieżko jest ;/ Kurcze moze wrzuce do mnie na strone ale jest takie sobie