MotoNews.pl

Problem z Toyotą Avensis

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Toyotę Avensis 1998 1.6

Czy zdarzyło wam sie , że samochód przestał odpalać?
Zawiozłem samochód na warsztat i nie odpali..
Niby już zaczyna odpalać i przerywa..
Pompa działa i iskra też jest..
Słyszałem też, że to może być przez immobilizer.. i że go jakoś można odłączyć..

Co to może być ?
proszę o podpowiedzi. pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: KazioGw dnia 2007-07-19 12:55:30 ]

Cytat:
2007-07-19 12:48:32, KazioGw pisze:
Mam Toyotę Avensis 1998 1.6 Czy zdarzyło wam sie , że samochód przestał odpalać? Zawiozłem samochód na warsztat i nie odpali.. Niby już zaczyna odpalać i przerywa.. Pompa działa i iskra też jest.. Słyszałem też, że to może być przez immobilizer.. i że go jakoś można odłączyć.. Co to może być ? proszę o podpowiedzi. pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: KazioGw dnia 2007-07-19 12:55:30 ]

Klucz wypadl z kodu trzeba zmostkowac TC CG w diagnozlaczu wlozyc klucz master i przekrecic zaplon na conajmniej 30 min po czym zapalic i wyjac zworke wszystko.
Ptrzac na trapez diagnozlacza dziobkiem w dol jest to 4 pin od lewej w gornym rzedzie i 4od prawej w dolnym rzedzie

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2007-07-20 23:05:58, Bigelektron pisze:
Klucz wypadl z kodu trzeba zmostkowac TC CG w diagnozlaczu wlozyc klucz master i przekrecic zaplon na conajmniej 30 min po czym zapalic i wyjac zworke wszystko. Ptrzac na trapez diagnozlacza dziobkiem w dol jest to 4 pin od lewej w gornym rzedzie i 4od prawej w dolnym rzedzie

Dziękuje za informacje.
Zastosowaliśmy tą zwore jak było napisane.
Odczekaliśmy przeszło 30 min , odpaliliśmy go i pochodził ok 30 sekund i przerwało.. z każdą kolejną prubą odpalenia chodzi krócej i wraca do punktu wyjścia.
Zauważyłem że miga kontrolka od ABS.. co to oznacza?
i mruga jeszcze ciągle.. jednakowo kontrolka airbag..

pozdrawiam

Zapomniałem napisać że zapalił i chodził na obrotach 1500 które utrzymywały sie przez pół minuty a potem zgasł.
Kontrolka od ABS migała 5 razy przerwa i 8 razy. Teraz po ponownym uruchomieniu kluczem kodowym silnik sie oddzywa a nie zapala.
Kontrolka energy (wtrysku) migneła 8 razy przerwa 9 razy..
Jeśli ktoś mi może odpowiedzieć na te kody byłbym bardzo wdzięczny

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: KazioGw dnia 2007-07-22 00:47:09 ]

Cytat:
2007-07-22 00:46:19, KazioGw pisze:
Zapomniałem napisać że zapalił i chodził na obrotach 1500 które utrzymywały sie przez pół minuty a potem zgasł. Kontrolka od ABS migała 5 razy przerwa i 8 razy. Teraz po ponownym uruchomieniu kluczem kodowym silnik sie oddzywa a nie zapala. Kontrolka energy (wtrysku) migneła 8 razy przerwa 9 razy.. Jeśli ktoś mi może odpowiedzieć na te kody byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: KazioGw dnia 2007-07-22 00:47:09 ]

Pokrec silnikiem z pol minuty potem wykrec swiece i zobacz czy nie dostaje paliwa [sucha swieca] czy niema iskry

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
Bigelektron pisze:
Pokrec silnikiem z pol minuty potem wykrec swiece i zobacz czy nie dostaje paliwa [sucha swieca] czy niema iskry

Niestety coś mi sie stało z kontem i teraz widnieje pod nazwą KazioG.
Iskra jest i bęzyne też podaje. Chodzi przez ok15 sekund na obrotach do 1000 i gaśnie.

Cytat:
2007-07-24 16:13:14, KazioG pisze:
Niestety coś mi sie stało z kontem i teraz widnieje pod nazwą KazioG. Iskra jest i bęzyne też podaje. Chodzi przez ok15 sekund na obrotach do 1000 i gaśnie.

To go odpal i sluchaj pompy paliwa czy nie staje deba jest pod tylnym siedzeniem.
Masz jakis dodatkowy alarm lub immobilizer dokladany?
Sprawdz czy nie spadl wezyk z mapsensora ...jest na scianie grodziowej ida do niego 3 przewdy elekt. i wezyk z kolektora ssacego

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2007-07-29 21:13:19, Bigelektron pisze:
To go odpal i sluchaj pompy paliwa czy nie staje deba jest pod tylnym siedzeniem. Masz jakis dodatkowy alarm lub immobilizer dokladany? Sprawdz czy nie spadl wezyk z mapsensora ...jest na scianie grodziowej ida do niego 3 przewdy elekt. i wezyk z kolektora ssacego

Zamontowany jest alarm Champion Mark III i immobilizer chyba fabryczny. Pompa działa , chwile po zgaśnięciu słychać że pracuje..
jak szybko pompuje sie pedałem gazu to przedłuża mu się czas palenia ale nie może zapalić.. wężyk nie spadł i nie widzę żeby był dziurawy.
mam jeszcze pytanie.. Co oznacza mignięcie kontrolki wtrysku 8 razy i przerwa i 9 razy , przerwa 1 raz i przestaje mrugać - dzieje sie tak po wyciągnięciu klucza kodowego a próbie odpalenia normalnym kluczem..

Jest mi to bardzo dziwne bo samochód palił i wszystko działało a po wjechaniu na garaż przestał..

z góry dziękuje za informacje

Cytat:
2007-07-31 21:48:15, KazioG pisze:
Zamontowany jest alarm Champion Mark III i immobilizer chyba fabryczny. Pompa działa , chwile po zgaśnięciu słychać że pracuje.. jak szybko pompuje sie pedałem gazu to przedłuża mu się czas palenia ale nie może zapalić.. wężyk nie spadł i nie widzę żeby był dziurawy. mam jeszcze pytanie.. Co oznacza mignięcie kontrolki wtrysku 8 razy i przerwa i 9 razy , przerwa 1 raz i przestaje mrugać - dzieje sie tak po wyciągnięciu klucza kodowego a próbie odpalenia normalnym kluczem.. Jest mi to bardzo dziwne bo samochód palił i wszystko działało a po wjechaniu na garaż przestał.. z góry dziękuje za informacje

Zazbroj alarm poczekaj 15 sekund sproboj zapalac na wyjacym alarmie i zobacz co jest odciete...jezeli na zazbrojonym alarmie bedzie tak samo jak na rozbrojonym tzn ze padlo odciecie.
Immo masz fabryczne w kluczu czy jeszcze jakiegos Jacka wkladasz zeby zapalic?
Ta kontrolka silnika mruga sama z siebie czy jak jest zwora w diagnozlaczu?

-----------------
Naprawa elektroniki.

Moze czujnik GMP ale bez oscyloskopu w zasadzie go nie sprawdzisz,chyba ze ma kabel przelamany.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2007-08-04 21:07:59, Bigelektron pisze:
Zazbroj alarm poczekaj 15 sekund sproboj zapalac na wyjacym alarmie i zobacz co jest odciete...jezeli na zazbrojonym alarmie bedzie tak samo jak na rozbrojonym tzn ze padlo odciecie. Immo masz fabryczne w kluczu czy jeszcze jakiegos Jacka wkladasz zeby zapalic? Ta kontrolka silnika mruga sama z siebie czy jak jest zwora w diagnozlaczu?

Immobilizer ma fabryczny w kluczu.
Wtedy mrugało po włożeniu zwory w diagnozłączu.
Alarmu dzisiaj nie sprawdzałem bo nie miałem czasu..
sprawdzałem kabel do GMP i jest dobry, nie widać pęknięcia albo urwania.

Cytat:
2007-08-06 00:30:11, Bigelektron pisze:
Moze czujnik GMP ale bez oscyloskopu w zasadzie go nie sprawdzisz,chyba ze ma kabel przelamany.

Był samochód na warsztacie u mechaników i czujnik GMP jest dobry..
sprawdzili iskre, czujniki, cewke, pompe i wszystko jest sprawne..
Mówią , że to może być od alarmu..
Podłączali ją do komputera ale im nie weszła..

Cytat:
2007-08-07 16:34:51, KazioG pisze:
Był samochód na warsztacie u mechaników i czujnik GMP jest dobry.. sprawdzili iskre, czujniki, cewke, pompe i wszystko jest sprawne.. Mówią , że to może być od alarmu.. Podłączali ją do komputera ale im nie weszła..

Ustaliles co odcina alarm? bo od tego sie zaczyna trzeba to sprawdzic i zamostkowac

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2007-08-07 22:10:14, Bigelektron pisze:
Ustaliles co odcina alarm? bo od tego sie zaczyna trzeba to sprawdzic i zamostkowac

Odciołem całkowicie alarm i dalej jest to samo..
Mechanicy w Olkuszu tak mi porobili, że nic nie zrobili a na dodatek popalili bezpieczniki.. tak że gdy holowaliśmy Toyote to nie działała elektryka..szyb sie nie dało zasunąć i deszcz nalał do środka,wycieraczki nie działały, kontrolki od ABS itd nie działy..
no ale to już zrobiłem..

ale samochód nie odpala

Cytat:
2007-08-08 11:22:15, KazioG pisze:
Odciołem całkowicie alarm i dalej jest to samo.. Mechanicy w Olkuszu tak mi porobili, że nic nie zrobili a na dodatek popalili bezpieczniki.. tak że gdy holowaliśmy Toyote to nie działała elektryka..szyb sie nie dało zasunąć i deszcz nalał do środka,wycieraczki nie działały, kontrolki od ABS itd nie działy.. no ale to już zrobiłem.. ale samochód nie odpala

Olkusz to blisko jak nie dsz rady moge ci ja zrobic tylko ze niewiem jeszcze czy wroce z Norwegii po urlopie.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2007-08-08 21:17:12, Bigelektron pisze:
Olkusz to blisko jak nie dsz rady moge ci ja zrobic tylko ze niewiem jeszcze czy wroce z Norwegii po urlopie.

Teraz to podobno centrala