| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-06-21 09:50:17 Stawiajac sprezyny utwardzone obok "normalnych" nie widac roznicy w wysokosci. Roznice widac dopiero po zalozeniu do autka.
"Normalne" bardziej sie uginaja juz od samego jego ciezaru. Amorki na przod oczywiscie gazowe i tego jestem pewien! Nie jestem pewien czy te utwardzone "oryginalne" sprezyny (trzy kropki) nie sa jednak za miekkie, czy nie warto by poeksperymentowac z doborem od innego auta bo mimo wszystko przod moglby byc jeszcze ciut twardszy. Trzeba by mojego Esperaczka postawic obok innych, rowniez "podniesionych" i cyknac zdjecia. Aha, moje amorki to Sachsy. Przy wymianie amorkow i sprezyn proponuje rowniez wymienic gorne lozyska amortyzatorow, laczniki stabilizatora, koncowki drazkow... i zakonczyc to ustawieniem zbieznosci. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-06-21 13:55:44 Święte słowa nic dodac nic ująć....
|
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-23 13:22:01
Czas zweryfikować swoją wiedzę |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-06-23 17:11:15 Drogi Adamie, otóż podstawowa zasada odróżniająca amorek olejowy od gazowego (oprócz pracującego medium) polega na tym że w gazowym gas jest wstępnie sprężony powodując zwiększoną siłę potrzebną na jego ugięcie. Krótko mówiąc w olejowy sztyca chodzi swobodnie a w gazowym wystaje na maksa i aby ją schowac musisz użyć co najmniej mojej masy czyli ok. 85kg...
Te 85kg podnoszą auto do góry o te 1-2 cm. Sam tego doświadczyłem co tez i opisałem jakies 3 lata temu..
|