MotoNews.pl

[126p] wysokość seryjnej głowicy oraz wznios zaworu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam szybkie pytanie , niestety nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce ani w googlach. Jaką wysokość ma seryjna głowica maluchowska 650E ???

[ wiadomość edytowana przez: Karcio86 dnia 2007-07-23 11:03:53 ]

w wyszukiwarc nawet jest
a wysokośc tak jak Ci na gg pisałem 88

Wielkie dzięki Mateusz !
A mam jeszcze jedno pytanie jaki jest stosunek wzniosu krzywki do wzniosu zaworu ?

Przykładowo jeżeli krzywka ma wznios 7.8mm to ile mm wysunie się zawór ???

Albo prościej, może poprostu ktoś wie jakie wzniosy maja ZAWORY pod wałkiem 555 ???

[ wiadomość edytowana przez: Karcio86 dnia 2007-07-23 11:06:56 ]

Przełożenie na dźwigience wynosi 3/2

Czyli jeżeli krzywka ma wznios 7.8mm to zawór otworzy się na 11.7mm , wielkie dzięki Pavlus

minus luz zaworowy

no spoko mi chodzi o wyfrezowania w tłokach a te 0.1mm lub 0.15 na wydechu to wiesz w ramach luzu

Do podcięć w tłokach nie bardzo Ci się przyda wznios max zaworu.
do tego potrzebujesz wzniosu przy współotwarciu.

Rozwiń się

Cytat:
2007-07-23 22:55:56, Karcio86 pisze:
no spoko mi chodzi o wyfrezowania w tłokach a te 0.1mm lub 0.15 na wydechu to wiesz w ramach luzu

Z tego co wiem to Kaluza zaleca inne luzy zaworowe

Cytat:
2007-07-23 23:18:19, Karcio86 pisze:
Rozwiń się

Gdy tlok jest w GMP zawory nie maja maksymalnego otwarcia

Czyli dobrym sposobem będzie sposób Pavlusa jaki mi na gg podał i tak zrobie chyba , ale nie bede mierzył na laskach popychaczy ale na samym wałku ;] albo szklankach.

sposób Pavlus'a: "
składasz wał, wałek i łańcuch

ustawiasz wał w gmp

mierzysz czujnikiem ile się wysunęły laski

mnożysz przez 3/2

dodajesz 1 mm na zapas

i gotowe "

A, że nie wpadłem na to, że w GMP zawory nie są w max wniosie Przecież to oczywiste, dzięki wielkie, bardzo mi pomogliście!

[ wiadomość edytowana przez: Karcio86 dnia 2007-07-24 12:21:38 ]

chciałbym dodać do tematu, że prowadnice są umieszczone pod kątem 15*

I to wszystko jest Ci potrzebne, żeby zrobić nacięcia na tłokach?

Wystarczy pomyśleć i wykonać

Narazie myślę, żeby nie spierdolić

ale jesli tyle kombinujesz żeby doprezyc moja 800 to nie radze ona jest juz wystarczajaco doprezona

hehe nie tu chodzi o moją 690 na wałku 555

Zmierzyłem i wyszedł mi wznios krzywki przy GMP 3.2mm na wydechu i tyle samo na ssącym. A więc oba zawory w GMP wniosą się 4.8mm. Ssący będzie się nadal otwierał ale tłok cofnie się szybciej , bo wałek kręci się wolniej od wału. Teraz trzeba zrobić rysunek , a w niedziele na frezare tłoki

czy to tak trudno zrobic to metoda prob i bledow? zrobienie frezow pod zawory to w najgorszym wypadku godzina roboty, po co tyle liczyc?

karcio sie zabiera do tego profesjonalnie, najpierw zmierz z 50 razy i utnij raz i chwala mu za to, podchodzenie do wszystkiego ze szlifiera i wiertarka w rece sie msci