Wymiana czlodnicy klimatyzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w tygodniu będe się zabierał za wymianę chlodnicy klimy bo niestety obecna jest nieszczelna. Rozglądalem sie na szrotach ale to co oni mają nie nadaje sie już do niczego a żadają 200zl za taki zlom. Wobec tego jestem zmuszony zakupić nową. Za ok. 425 zł mozna kupic jakiś polski zamiennik i zastanawiam sie czy nie lepiej dolozyc pare groszy i kupic valeo.

Moja obecna chlodnica klimy juz byla wczesniej przez kogoś naprawiana więc nie ma sensu "rzeźbić w gównie".

Macie jakieś doświadczenia gdzie, albo jakiej firmy kupić ten element ?

Witam
Niedawno sam wymieniałem ten element, sprawa nie jest trudna. Kupiłem używaną chłodnicę od mariosa, naprawdę polecam tego pana Daje miesiąc gwarancji rozruchowej. Kosztowała mnie około 130 zł, nie pamiętam dokładnie. Plus przesyłka oczywiście. Chłodnica okazała się całkowicie sprawna i jestem zadowolony

Tylko do używki lepiej dolicz sobie nowy osuszacz (ok. 140 zł), bo te z chłodnicą nie nadają się do niczego, bo nie są właściwie zabezpieczone.

Pozostaje tylko pytanie, czy nie warto dopłacić trochę i mieć wszystko nowe. Ale na to sam sobie odpowiedz.

Pozdrawiam

Właśnie przerabiam temat chłodnicy klimy.
Mam bardzo małą nieszczelność - gaz ucieka po dwóch tygodniach, ale żeby być pewnym wczoraj napełniłem i jutro w nocy będzie oglądana pod ultrafioletem.
Za 400 kupisz tylko chińszczyznę i to najpewniej bez osuszacza.
Rozglądałem się i za dobry zamiennik trzeba dać z osuszaczem około 700, a za oryginał w serwisie 1700.
za wymianę i napełnienie trzeba liczyć około 250.
Ceny z Wrocka.
Pozdrawiam

moja nieszczelność też nie jest zbyt wielka bo gaz uciekał mi przez 3 miesiące (w kwietniu byla napelniana, rowniez z barwnikiem). Po ogledzinach z lampą ultrafioletową chlodnica jest cala "zielona" od spodu niestety

Na razie czekam na dostawę chłodnicy w sklepie, bo nie mają jej na stanie. A wymianę przeprowadzę by myself, więc koszt ograniczy sie tylko do nabicia - ok. 150zł

Tak nawiasem mówiąc to nie wiem co oni robią z tymi chłodnicami na wszelkiej maści zlomach bo te egzemplarze które widziałem dosłownie rozlatują się w palcach :/

Ja 3 miechy temu też wymieniałem chłodnice klimy i kupiłem używkę od Mariosa (polecam gościa). Zabuliłem jakieś 150 zł, a trzyma super

Ja zapłaciłem za zamiennik 500 zł i od miesiąca jest ok a z wymianą niema problemu

W tym tygodniu wymienialem u siebie najpierw kupilem uzywke i nadawlala sie tylko na zlom po nabiciu okazalo sie ze po ogledzinach pod lampa chyba uv ma dziure wielkosci studni wiec postanowilem tez nie rzezbic w g. ikupilem zamiennik za 550 zl zalozylem podjechalem na nabicie i okazalo sie ze wszystko gra i buczy zadnych wyciekow itp.

Kto szybko kupuje - dwa razy kupuje.
Po przeglądzie i dobiciu klimy na wiosnę, po dwóch miesiącach przestała porządnie chłodzić.
Jadę więc do magików gdzie od niechcenia zakładają okulary i świecą ultrafioletem.
Magik mówi chłodnica dziurawa - za wentylatorem po środku, panie one wszystkie tam gniją.
No to pytam czy wymieni, bo gorąco się robi.
Zamiennik z nabiciem 950 - cena zaporowa
Odpuściłem i szukałem trochę taniej.
Już miałem kupować, ale myślę trza się upewnić.
Nabiłem gaz z kontrastem i zostawiłem fachowcowi na noc, w nocy lepiej widać.
Rano dzwoni i mówi że chłodnica ok, natomiast jest nieszczelność na sprężarce.
Naprawę wstępnie wyceniona na 700.
Ale mechanika nie ma i ma sporo innej roboty.
Wildze że najchętniej to tylko dobijają gaz i kasują.
Wieć muszę poszukać warsztat co za jednym razem wymieni mi rozżąd i uszczelni sprężarkę w 2,5V6.
Jak ktoś ma namiary na takowy we Wrocku to będę wdzięczny.

Dzisiaj będę zakładał nowy zamiennik, który kosztował mnie 425 zł w Arpolu (Toruń). Jak dobrze pójdzie to jutro pojadę do nabicia i zobaczymy. Pod światłem ultrafioletowym wyszło że nieszczelność mam tylko na chłodnicy. Mam nadzieję że więcej na razie nie uświadczę Podobno mozna sprawdzać szczelność układu azotem ale jak to dokładnie wygląda - nie wiem.

Rzeczywiście lepiej byłoby sprawdzić raz a dobrze a nie nabijać co chwila żeby w coraz to nowym miejscu szukać nieszczelności bo "gdzieś ucieka". Niektóre warsztaty potrafią tylko nabić i ich rola na obsłudze klimy na tym się kończy.