MotoNews.pl

Pasta do docierania zaworów.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie, czyli jakiego producenta polecacie i o jakich parametrach, bo coś czytałem że niby powinno się stosować trzy pasty o różnych parametrach ściernych. No i ile mam jej kupić do głowicy z ośmioma zaworów tak aby mi starczyło i aby zbyt dużo nie zostało.

Pozdrawiam DEx

Moj mechanik docieral mi jedna pasta ale bez wymiany gniazd -raczej niewiele wchodzi - tak gdzies jedna czwarta na jeden zawor tego co na zwykla szczoteczke do zebow pasty do zebow sie wyciska.
Powierzchnia styku zaworu i gniazda nie jest specjalnie duza.
Polecam zlecic to specjaliscie- choc ja tez sam docieralem- ale ciezko sprzet przygotowac.
To delikatna sprawa, i bardzo wazna aby bylo ok, wiec lepiej dac to komus kto juz to robil, a nie martwic sie pozniej ze jest nieszczelne.

Naturalnie splanuje głowice i dotrę zawory w specjalistycznym zakładzie, ale nie wiem dokładnie jak osiągnąć takie oto piękne zawory.

DEx

hej ale wiesz ze ta pasta jedziesz tylko miejsce styku zaworu z gniazdem? Reszte polerujesz już normalnie tzn papierami ściernymi itp.

A tego nie wiedziałem, myślałem że wszystko pastą trzeba. A nie wiecie jaki papier dokładnie to powinien być?? Nie chce zbędnie uszkodzić zaworów stosując zbyt „gruby” papier.

DEx

sa pasty specjalne do polerowania stali alu i innych.
Myslalem ze chodzi o docieranie zaworow, a nie polerowanie
a papier to jakies 800, 1000 i wyzej chyba - najlepiej te same co do lakieru

Nie no to ja jakoś źle sprecyzowałem pytanie, dzięki za informację.

DEx

Dex...ja te zawory na zdjeciu ponizej jechalem od papieru 80ki ...na koncu cos kolo 2000 a nastepnie pasta polerska do metali ...zakladasz zawor najlepiej na wiertarke stolowa/tokarke ...jesli nie masz do tego dostepu to mozesz sprobowac ze zwykla wiertarka

Tical

Papier 80 to moze nie bo zawory seryjnie są bardzo gładkie więc może 800 czy jakiś filc do polerowania.
Chyyyyba że chcesz jeszcze skorygować kształt ich czy odchudzić tzn np uwypuklić zawory wydechowe czy wklęsnąć dolotowe albo przy grzybku trzonka odchudzić to już musisz skrawać ostro.

Czy zakładanie zaworu na wiertarke jest bezpieczne dla trzonka?

[ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2007-07-27 23:11:24 ]