Swiece zaplonowe wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
co ile sie je wymienia 1.6 16v 90km bo natych zrobilem juz 14.000tys km...jakas rada?

zależy jakie masz założone teraz

niewiem ja ich nie zakladalem i nawet niewiem kiedy byly zam ontowane,moze wiesz jakie sa dobbre niedrogie co polecasz??!!

to jak nie wiesz to wymieniaj tylko na motorcrafty
są platynowe i na dłuuuugo wystarczą

no widzialem cena za szt to ok18zl

ale nie musisz ich wymieniac po 10kkm
starcza na dłuzej
jak kupisz tansze to wymienisz wczesniej
i wcale nie wyjdzie to taniej
lepiej raz a dobrze

ok tak zrobie dzieki

mogą też być NGK, ale to praktycznie ten sam koszt...

jak masz samochodzik na gazie kup te tansze bo nawet drogie swiece dlugo nie wytrzymaja a jesli chodzi o swiece to poprostu je wykrec wyczesci jesli wygl ok to wkrec spowrotem na tych za 9 -12 zł powinienes zrobic 20 tys min a na gazie ok 15 zanim je wymienisz. zawsze mozesz wozic ze soba swiece i klucz i do puki nie padna niw wymieciac, tylko przeczysc i smigaj ile sie da..

Cytat:
2007-07-27 23:08:35, winogron pisze:
to jak nie wiesz to wymieniaj tylko na motorcrafty są platynowe i na dłuuuugo wystarczą

Otóż to, a wytrzymają spokojnie 60kkm na Pb.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2007-07-28 10:12:15 ]

Mi kiedyś powiedział pewien mechanik, że silnik forda jest zrobiony pod te świece. Są one oryginalnie montowane i żadne inne ich nie przebiją w tym silniku. Ile w tym prawdy nie wiem. Ale mam właśnie założone motorcrafty i nie narzekam.

Cześć, to, że świece są dostosowane do silnika to rozumiem, ale to, że silnik jest skonstruowany do świec to pierwsze słysze
Ciekawe teorie wysuwa ten twoj mechanik

zrobie tak---kupie klucz do swiec,swiece wloze do bagaznika i wymienie jak klękną...------------dzieki,dzieki------------

hehe no ciekawe???

witam,
co do swiec to mam rozne opinie, glownie to zalezy od ich stanu, ja sprawdzam co jakis czas, poprostu, ale tak na oko to co 10 000 wymieniam i mam swiety spokoj,

nie przerywa mi ani nic, oczywiscie co do przerywania to juz inna bajka, rowniez to zalezy od przewodow wysokiego napiecia

pozdrawiam

Cytat:
2007-07-28 16:56:17, pataj18 pisze:
witam, co do swiec to mam rozne opinie, glownie to zalezy od ich stanu, ja sprawdzam co jakis czas, poprostu, ale tak na oko to co 10 000 wymieniam i mam swiety spokoj, nie przerywa mi ani nic, oczywiscie co do przerywania to juz inna bajka, rowniez to zalezy od przewodow wysokiego napiecia pozdrawiam

he he ale jestescie nadgorliwi z ta wymiana
ja tam nigdy nie wymieniam jak nie musze srednio wytrzymuja min 50 000 tylko trza raz na jakis czas je przeczyscic z osadu

a dla nie wierzacych zapraszam do mnie sasiad ma Tico zrobione 245 000 i ostatni raz byly wymieniane przy ostatnim serwisie jak byl przy przebiegu 31000 he he i nadal autko mu cyka fakt ze bez gazu
a tak powaznie to chyba wiekszosc autek takich normalnych (starszych) zaleca wymiane co jakis 30k i wiecej te nowe na platynkach to chyba co 100k ale to juz takie moje gdybanie nie poparte na chwile obecna zadna ksiazka .... ale pozlowilem sobie sprawdzic np swoja mazdke ma co 30 000 tylko sprawdzenie przewidywane bez koniecznosi wymiany

Tak ze nie polecam panikowac z wymiana co kilka kilometrow ale sprawdzac co jakis czas , zakladajac nie kupowac szajsu tylko takie jak zalecal producent ewentualnie katalogi

Oczywiście mechanik miał na myśli, ze te silnik najlepiej się spisują na świecach motorcrafta.
A wy już daleko posunięte przemyślenia...
Idźcie sie piwa napić!

A co Blazey? Dołączysz?

Jusz dołooonczyłem...

Smacznego!!!