Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kuglarz3 lubartów | 2007-07-28 09:10:12 Moje pytanko dotyczy płynu wspomagania kierownicy-czy dolewa się płyn wspomagania,czy wymienia się.Jeśli dolewa to czy tylko zależy to od koloru. ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-08-02 00:46:03 Pytaj o olej do automatycznej skrzyni biegów. To ten sam olej. ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-12-29 23:25:45 Dzisiaj zmieniałem olej. Pomijam moje przygody związane z tym ze nie znalazłem tego wężyka opisywanego w poradach Asterixa.
Mam za to pytanie o olej. zalałem go olejem LOTOS PARUS: "Klasa jakości API GL-4 Klasa lepkości SAE 80W/90 Lepkość kinematyczna w temp. 100 C (mm2/s, cSt) 13.5-24.0 Wskaźnik lepkości, min 95 Temperatura płynięcia, max (C) -30 Temperatura zapłonu COC, min (C) 200 Samochodowy olej przekładniowy, do stosowania w średnio- i wysokoobciążonych przekładniach samochodów osobowych, ciężarowych, autobusów i innych pojazdów." Czy on sie nadaje? pytam teoretycznie, bo już go wlałem i jak narazie chodzi OK ![]() Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-03 22:00:16 Serio nikt nie wie, czy taki olej sie nada?
Chciałbym wiedzieć, bo wydaje mi sie, ze jak przyszły troche większe mrozy, to ciężej kierownica chodzi :/ jestem ciekawy, czy tak jest serio, czy tylko podświadomość mi robi zarty ![]() Pozdr. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-01-03 22:04:25
A co pisze w instrukcji/u Morawskiego? |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-01-03 22:20:21
A w czym ?? ..we wspomaganiu ?? ![]() No bo, jak już piszesz w wątku o takim a nie innym tytule, to super gdybyś dokończył zdanie tak by było w pełni zrozumiałe (co z tego że się domyślam na 99,79 % ?), tym bardziej, że sam konsekwentnie mieszasz ludziom we łbach pisząc nieco później:
Podsumowując: Wg mnie popełniłeś głupotę ![]() ![]() (nawet w skrzyni tudzież tylnym moście służbowej małej ciężarówki jest zalany semisyntetyk! ...różnica jest bardzooo odczuwalna już przy temperaturach rzędu 0 stopni..nie mówiąc o niższych!...ale na pewno NIE w kręceniu kierownicą ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2008-01-03 22:36:42 ] |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2008-01-03 23:14:51 wystarczy najprostszy DEXRON 2 z orlenu (w niebieskiej buteleczce) - kosztował mnie 13 zł a kiera chodzi duzo luźniej i pompa zaczęła mniej rzęzić... |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-03 23:46:21
Przeczytałem wszystkie wątki na forum i w kilku znalazłem informacje, ze nie ma znaczenia czy to syntetyk, czy mineralny, pod warunkiem ze jest on wymieniany w całości, a nie mieszany. Co do oznaczeń to wyczytałem że ma być 90W80 do przekładni zębatych i automatycznych skrzyń. Wątpliwości zaczynam mieć teraz, jak mi kierownica ciężej chodzi. Czy to może uszkodzić pompe? Pozdr. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-01-03 23:50:28
![]() ![]() ![]() nie rób sobie jaj !!...naprawdę nalałeś mineralnego, przekładniowego OLEJU do układu wspomagania kierownicy ??!! ![]() ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-03 23:59:22
dobra, to jutro kupie i wymienie na normalny ![]() A tak wogole, to sugerowalem sie tym 90w80 i przekładniami mechanicznymi. Wszystkie inne płyny które widziałem w sklepach i na stacjach to były razem z uszczelniaczem i w butelkach po 0,3l, wiec kupiłem jedyny który wydawał mi się dobry. i nie krzyczcie już na mnie ![]() Pozdr. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-01-04 00:17:31
Robert....zaczynasz działać na mnie jak nerwica ![]() ...tfu!... miało być...zaczynasz działać jak Nerwica ![]() ![]() spokojnie sprawdzi się olej z klasy DEXTRON II....dostępny na na każdej firmowej stacji paliw...(najtańsze w ogólnodostępnej grupie to produkty LOTOS i ORLEN ...ok.13-15zł za litr ) tylko jak Ty spuścisz i wypłukasz z układu to gówno co wlałeś ??? ![]() ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-04 00:26:21
No dobra ale znając to forum, to bym dostał same posty typu: "wyszukiwarka"
Wiedze miałem taką jak na forum znalazłem ![]()
Z tym chyba nie będzie takiego dużego problemu, bo podepne sie pod zbiornik wyrównawczy, zaczne kręcić kierownicą i zdecydowana większość powinna wylecieć, ale niestety nie wszystko. A tak wogóle to ten olej który wlałem miał podobną gęstość do tego starego, więc może nie będzie tak źle z wydobyciem go z przewodów. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-04 00:28:09 Zresztą sprawe uznaje za zamkniętą. Jutro zmienie płyn i bedzie po kłopocie ![]() Pozdr. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2008-02-13 20:44:39 czy dexron 2 można wymienić na dexron 3?
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-13 21:00:45
W primerze ![]() |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2008-02-13 21:16:26 nie. w espero kolegi |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-02-13 21:24:35
A nawet jeśli było by w primerze , co to ma za znaczenie ? ![]() Tak , można wymienić....tylko najlepiej całość. Z tego co wiem są one nawet podobno mieszalne (byle w małych dolewkach).... ale ...po co (prze)kombinować ? ![]() tyle , że...II się spokojnie sprawdzi ...po co płacić więcej ??... Parametry się różnią na tyle że ...temp.płynięcia jest praktycznie identyczna..(ok-45 Celcjuszy)... a III ma ..niższy nieco wskaźnik lepkości + jakieś dodatki "myjące" |