Wycinanie blotnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Wczoraj mialem spotkanie z betonowym murkiem i trafilem Lade prawym przednim rogiem. Blotnik lekko sie pogial poszla lampa itp.
Tu moje pytanie w ktorym miejscu wycina sie blotnik? Nie mam jeszcze nowego a juz bym sobie powoli autko przygotowal.

A błotnika się nie odwierca zobacz gdzie są zgrzewy.nie wiem jak to jest w 2107.pozdro

Zdejmij lampę, zderzak, kierunek, nadkole i jedziesz diaxem (szlifirką kątową). Ja rozpoczynam zawsze od przedniego pasa, jadę przez silnik i najgorzej przy drzwiach, bociasno.

Co się da to meslem, młotem i śrubokrętem wyłamuję, odrywam, przecinam.

wicinając szlifierką zostawiaj sobie troszke zapasu, szczególnie na łączeniu z pasem przednim, podszybiem. Dotniesz resztę, jak będziesz nowy błotnik pasował.

Do tej pory zmieniłem dwa błotniki przednie (2x lewy) i jeden tylni.

Ogólnie czasowo to jeden dzień na zdjęcie wychodzi i jeden na założenie.

Zabezpiecz pod spodem co się da antykorozją. Nowy błotnik pomaluj od spodu.

Udanej demolki

A jak montujesz blotnik pozniej ?
Zgrzew ?
Mig ?
Sruby ?

Wsio juz zdemontowane tylko zostalo wyciac blotnik.
Migiem chce pospawac nowy. Musze jeszcze gdzies blotnik kupic w okolicy i chyba dopiero wtedy bede cial stary bo za cholere nie wiem ile luzu zostawiac.

Foty przed demontazem wszystkiego

Zwykła spawarka elektrodowa. Elektrody 2 mm, ale lepiej 1,6mm, grubsze przepalają blachę zbyt mocno (migomatu nie mam).

Wpierw pasujemy błotnik, przycinamy co trzeba, pukamy młoteczkiem jak należy. Łapiemy na ściski 2 lub 3 i spawamy.
Początkowo spawamy w kilku charakterystycznych punktach coby się trzymało, a potem lecimy na cołość.

Dobrze jest jak pomaga nam 2ga osoba i naciąga błotnik jak trzeba, bo często ścisk zejdzie i krzywo jest.

Spawy te w komorze silnika, co od góry widać, na łączenia podszybia i tamte z przodu od klapy równamy szlifirką, ciągniemy auto kitem i tak samo szparę pomiędzy słupkiem przednim a błotnikiem - nikt się nie pozna wtedy (jak fabryka).

Spawy na przednim progu - szpachla

Lakier

Najgorzej idą spawy za drzwiami.

Jak bedzie trzeba to i drzwi sie sciagnie.
Nie wiem jakim cudem je odkrece ale sprobuje