Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-07-31 08:27:11
Ja to mam pytanie , czy jesteś pewny poprawności diagnozy ?? Jeżeli jesteś pewny tych km...to Niezwykle MAŁY przebieg jak na pomysł padnięcia pierścionków... ![]() (no chyba że auto hulało na LPG, wyłącznie na króciutkich odcinkach po mieście i to na jakimś podłym mineralnym oleju...abo jakiś bubel fabryczny ) Stawiałbym na uszczelniacze zaworów i jakieś tam inne...ale pierścienie ??...zdecydowanie długo jeszcze nie ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-07-31 09:14:20
BUBEL FABRYCZNY ![]() Nie tylko kol. BRom tak ma, ale i ja i sporo innych użytkowników 1,5 16V. Ja też już wymieniałem uszczelniacze zaworów i na 90% mogę stwierdzić że wymiana uszczelniaczy nic nie poprawi. Winne są nie uszczelniacze zaworów a pierścienie olejowe/zgarniajace wykonane z dziadoskiego materiału. Problem jest również powszechny w silnikach 1,6 16V Opla Vectry B (b. blisko spokrewniona jednostka napędowa z DU 1,5 16V). |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-20 22:31:16 Powracam do tematu w związku z zakończeniem prac przy wymianie pierscieni tłokowych.
Po rozebraniu silnika okazało się ,ze pierścienie olejowe były totalnie padnięte /112,8kkm/,włożone do cylindra praktycznie opadały pod własnym ciężarem.Uszczelniające i zgarniające w zasadzie wyglądały na w miarę dobre,chociaż luz na zamkach ok 0,8 mm ale spręzystość zachowana.Nagaru ze spalonego oleju na tłokach na kilogramy.Gładź cylindrów bez zastrzeżeń,brak jakiegokolwiek "rantu " na górnej części cyl.Zastosowałem nasz polskie pierścienie z PRIMA Lódź 87,90zł + koszt wysyłki 30 zł.Luzy na zamkach na nowych pierścieniach w normie. Do tego dochodzi koszty uszczelek /miska,głowica,pokrywa zaworów/ oraz materiały eksploatacyjne /olej,filter oleju,płyn do chłodzenia/ Robocizna własna.Robota w sumie prosta .Silnik odpalił za pierwszym pokręceniem rozrusznika a jak będzie dalej zobaczymy. Teraz okres w miarę delikatnej jazdy tak ok 1,5 kkm aby pierścienie się dobrze ułożyły. Może komuś się przyda moja wiedza.Zdjęcia z poszczególnych etapów zrobione. ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-08-20 23:15:39
Gratulujemy ![]() ....nie pytaj tylko wklejaj !...na pewno to cenny materiał dowodowy No i uwal drugiego posta bo się robi śmietnik.. Pozdrawiam ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-20 23:49:30 a ja caly czas tego nie kumam..112kkm i takie cuda? ja mam 200kkm i caly czas na 5w50 mobila..od wymiany do wymiany praktycznie nie dolewam ![]() |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-21 06:18:05
Ja też się zastanawiam dlaczego tak się stało.Przebieg jest autentyczny ,do 90 kkm hulał na Pb i olej od wymiany do wymiany.Przy 93 kkm załozyłem LPG ,po jakimś czasie poszła uszczelka pod głowicą ,były wycieki oleju więc nie mogłem stwierdzić czy bierze olej ale na wszelki wypadek wymieniłem uszczelniacze trzonków zaworów niestety nic nie pomogło.Wg opinii dobrych mechaników problem z olejem w silnikach 1,5 jest częsty,ponoć to samo dzieje sie w silniku w Corsie gdzie padają tez olejowe.Pierscienie te totalnie straciły sprężystość,praktycznie nie wystawały z rowka w tłoku.Myśle,ze po tym 1,5 kkm docierania coś już będzie można stwierdzić w kwestii brania oleju a zarazem jakości polskich pierscieni. Drugiego posta niech uwali mod bo jestem w tych tematach mało kumaty ,z wklejaniem zdjęć podobnie.Zawcześnie się urodziłem. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-08-21 10:22:48
W moim aucie ten problem pojawił się przy przebiegu poniżej 100kkm, jeszcze za poprzedniego właściciela. Dodam, że auto zostało zagazowane dopiero przeze mnie. Ja wymianę pierścieni chcę dokonać dopiero przy okazji zmiany rozrządu za ok. 30kkm. Póki co jeżdżę tak 4-rok i poza pamiętaniem o dolewaniu oleju, nic złego się z silnikiem nie dzieje. Zużycie oleju przez 4 lata użytkowania utrzymuje się cały czas na stałym poziomie. |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-08-21 12:00:17
Wyślij mi na maila z profilu to wrzucę je na forum. |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-21 22:17:11
Jakie masz zużycie oleju? Ja miałem zużycie ok 1l/1000km i w zasadzie utrzymywało sie na stałym poziomie.Takim zewnętrznym objawem spalania oleju była ciągle czarna od sadzy końcówka rury wydechowej a jeździłem praktycznie tylko na LPG. Dodam też ,że przy wymianie pierścieni nie zdejmowałem wałków rozrządu a co zatem idzie nie było potrzeby odprężania samoregulatorów hydraulicznych.Jak rozbierze się głowicę np do wymiany uszczelnień trzonków zaworów to bez wypchnięcia oleju z samorególatorów możesz nie odpalić silnika po poskładaniu. Pierwsze wrażenia z jazdy sa pozytywne ,zrobiłem ok 80km,silnik pracuje cicho a po wyłączeniu zapłonu zatrzymuje się prawie natychmiast co świadczyłoby o dobrej kompresji.Mam wrazenie,że stał się mocniejszy ale o tym przekonam się na trasie. |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-08-22 16:55:56
Rozumiem że oleju wogóle nie wymieniasz ![]() No bo i po co skoro Ty po blisko 4000 km przebiegu wlewasz tyle oleju ile inny użytkownik po 10.000 km ![]() Podobnie było w PT-91 "TWARDY" ![]() |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-22 20:57:54
Celne spostrzeżenie.Od ubiegłego roku od sierpnia tj od wymiany uszczelki pod głowicą dopiero teraz wymieniłem co potrzeba. Na samą myśl ,że mam przed wyjazdem wyciągać bagnet kilka razy dostaję gęsiej skórki. Teraz niestety też przez jakiś czas będę sprawdzał. Pierwsze 100 km po remoncie przejechane,wszystko na razie ok. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-08-22 21:13:31
U mnie zużycie oleju utrzymuje się gdzieś tak na poziomie 0,7-0,8/1000km, z tym ,że cieknie mi spod miski olejowej i z pod zaślepki wałka rozrządu z prawej strony. U mnie też końcówka czarna (jazda na LPG), a dymy puszcza po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju. Co z fotkami ? ps. Ja co 15kkm wymieniam tylko filtry. Olej jest zawsze świeży ![]() |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-22 22:05:45
Jutro je wklei kol Paweł Kisztan .Trzeba je obrobić bo nie wchodzą.Postaram się jeszcze pokazać pierścienie olejowe jak je obfotografuję na tle uszczelniających i zgarniających.Zero sprężystości. |
![]() Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2007-08-22 23:01:59
A ja, auto od nowosci w rodzinie, 272tys km 172tys na LPG.. mobil1 5w50 wymieniam co 15 tys km i przy 13 tys km dolewam ok 0,3l ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-08-23 07:44:44 Obiecane fotki.
![]() Tłoki: ![]() Zbliżenie: ![]() |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2007-08-23 23:56:37
A gdzie pierscienie? ![]() |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-24 01:48:12
Jak obiecane ,to będą. |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2007-08-24 01:48:54
Jak obiecane ,to będą. |