MotoNews.pl

Katalizator w dowodzie rejestracyjnym?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
taka refleksja mnie naszla..wprawdzie nie chodzi o espero a o mojego swifta ale...ostatnio szlag mi trafil kata..zaczal brzeczec..no to zanabylem nowego bosala wstawilem i git..ale..oblookalem dowody rejestracyjne znajomych i kazdy ma w dowodzie wbite np espero 1.5 KAT..carisma 1.8 KAT itp itd..u mnie w dowodzie nie ma wzmianki o katalizatorze..w karcie pojazdu tez nie...czy oznacza to ze moglbym na przeglad pojechac bez katalizatora i mogliby mi naskoczyc?

Cytat:
2007-07-31 10:17:45, qbaj pisze:
taka refleksja mnie naszla..wprawdzie nie chodzi o espero a o mojego swifta ale...ostatnio szlag mi trafil kata..zaczal brzeczec..no to zanabylem nowego bosala wstawilem i git..ale..oblookalem dowody rejestracyjne znajomych i kazdy ma w dowodzie wbite np espero 1.5 KAT..carisma 1.8 KAT itp itd..u mnie w dowodzie nie ma wzmianki o katalizatorze..w karcie pojazdu tez nie...czy oznacza to ze moglbym na przeglad pojechac bez katalizatora i mogliby mi naskoczyc?

Nie - bo kwestia spełniania norm spalin nie zależy od DR ale od daty produkcji/pierwszej rejestracji, określonej w przepisach.

Cytat:
2007-07-31 10:20:19, n0ras pisze:
Nie - bo kwestia spełniania norm spalin nie zależy od DR ale od daty produkcji/pierwszej rejestracji, określonej w przepisach.

data produkcji/ pierwszej rejestracji to 94 rok..pierwsza rejestracja w polsce..w zeszlym roku

Katy chyba były montowane obowiązkowo od 1995r
Więc skoro masz '94 to możesz nie mieć kata

Cytat:
2007-07-31 10:48:19, krzychu_ch pisze:
Katy chyba były montowane obowiązkowo od 1995r Więc skoro masz '94 to możesz nie mieć kata

ale czy nie liczy sie tu pierwsza rejestracja w polsce?

Cytat:
2007-07-31 10:51:14, qbaj pisze:
ale czy nie liczy sie tu pierwsza rejestracja w polsce?

a to już na pewno nie...

Cytat:
2007-07-31 11:30:28, bogdan1 pisze:
a to już na pewno nie...

no dobra to w koncu moge legalnie przechodzic przeglady bez katalizatora czy nie..bo juz zglupialem pytanie czysto akademickie bo mam nowy katalizator..no ale nie wiadomo kiedy sie zepsuje

ja też nie mam w dowodzie wpisanego KAT.
ale widzę to tak... jak diagnosta wejdzie pod auto, a wejdzie na pewno i nie zobaczy katalizatora to podepnie analizator spalin i wtedy będzie miał czarno na białym do czego się przyczepić. Zazwyczaj na przeglądzie nie robi się analizy spalin.

Cytat:
2007-07-31 12:33:04, barcin pisze:
ja też nie mam w dowodzie wpisanego KAT. ale widzę to tak... jak diagnosta wejdzie pod auto, a wejdzie na pewno i nie zobaczy katalizatora to podepnie analizator spalin i wtedy będzie miał czarno na białym do czego się przyczepić. Zazwyczaj na przeglądzie nie robi się analizy spalin.

nie wiem gdzie..ale ja jeszcze nie bylem np espero na przegladzie gdzie nie robili analizy spalin...ale ja pije w ogole do czegos innego..jak nie ma kata to nie podpada pod euro2 i o to tak naprawde mi chodzi..nie interesuje mnie czy "udaloby" mi sie przejsc przeglad bez kata bo napewno by mi sie udalo...chodzi mi tylko o to czy mam prawo go nie miec

No masz Ziom !

Cytat:
2007-07-31 13:09:04, qbaj pisze:
nie wiem gdzie..ale ja jeszcze nie bylem np espero na przegladzie gdzie nie robili analizy spalin

w katowicach... to trzeci samochód którym jeżdżę na przeglądy (no fakt... esperakiem byłem raz) i analizatorem sprawdzali mi tylko Cinquecento jakieś 10 lat temu.
A czy masz prawo go nie mieć? Ja zapytałbym jakiegoś diagnosty, ale nie kilka minut przed przeglądem tylko ot tak, dzwoniąc czy osobiście.
Jeśli z katalizatorem jest tak jak np z pasami z tyłu, czyli jeśli był montowany fabrycznie to jest obowiązek by nadal był, to diagnosta powinien o tym wiedzieć i powiedzieć. Przy okazji ostatniej mojej bytności na stacji diagnostycznej gość dość mocno się skrzywił na hasło "wymiana katalizatora na tłumik".

Poprzednie autko miałem bez tylnych pasów i bez katalizatora.
Autko przechodziło przeglądy bez problemów.
Skoro fabryka nie dała kata to po jakiego prawdziwka Ty masz dokładać

Cytat:
2007-07-31 15:16:46, krzychu_ch pisze:
Poprzednie autko miałem bez tylnych pasów i bez katalizatora. Autko przechodziło przeglądy bez problemów. Skoro fabryka nie dała kata to po jakiego prawdziwka Ty masz dokładać

hmm nie czytales mnie dokladnie albo nie sprecyzowalem..fabryka dala kat..tyle ze w dowodzie rejestracyjnym nie ma o nim zadnej wzmianki i jako ze ostatnio musialem wymienic kat na nowy to post factum zaczalem sie zastanawiac czy gdybym dal zwykla rurke to czy tez by bylo ok

Zwykła rurka wyglądałaby podejrzanie

Do mojego autka były dwie różne dwururki.
Jedna przystosowana pod katalizator a druga bezpośrednio pod pierwszy tłumik