Mazda RX7 Savanna z silnikem od....Poloneza 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Macie tutaj link do tego autka na allegro. Oczywiście zaznaczam, że link znalazłem na PTK.
mazda z silnikem od poldka

Standardowo tam siedział silnik wankla, ale o nim w poldku mozemy zapomnieć. Natomiast kolo zaadaptował silnik od poloneza do oryginalnej skrzyni i mostu z mazdy. Napisał że auto straciło trochę na dynamice, ale spadło spalanie. Może i my pomyślimy nad zaadaptowaniem skrzynki i mostu z mazdy. To dopiero byłby wymiatacz. Wtedy naprawdę bym odczył, ze mam te 76 koni pod maską. Co wy na to

Autko wyglada z zewnatrz rewelacyjnie

Chyba nie może jej sprzedać bo kiedyś już była na allegro.

Cytat:
2003-06-22 20:25:33, danield pisze:
Chyba nie może jej sprzedać bo kiedyś już była na allegro.

No niestety dubelek, umiesciłem link do tego auta dobrych pare miesięcy temu w wątku Ciekawostki z Allegro...
Widać na PTK nie mają najświeższych wieści...

Fakt, bylo..

Panowie, wątek powstał i na PTK i na tu nie po to by poinformować kogoś o takim aucie tylko po to by dowiedziec się czy montaż Wankla do seryjnej skrzyni i mostu poldka coś da, lub czy montaż skrzyni i mostu z takiej mazdy do zwykłego 1.5/1.6 coś da. Zajmijmy sie tą sprawą, jeśli mogę was o to prosić.

Cytat:
2003-06-22 23:15:31, Mebig pisze:
Panowie, wątek powstał i na PTK i na tu nie po to by poinformować kogoś o takim aucie tylko po to by dowiedziec się czy montaż Wankla do seryjnej skrzyni i mostu poldka coś da, lub czy montaż skrzyni i mostu z takiej mazdy do zwykłego 1.5/1.6 coś da. Zajmijmy sie tą sprawą, jeśli mogę was o to prosić.

Jak chcesz. Zdobycie silnika Wankla samo w sobie moze nie byc latwe, jego adaptacja - watpie by ktos to robil, wiec droga wolna dla pionierow. Wankle niestety z tego co wiem mialy problemyz zachowaniem szczelnosci pierscienie- wirujacy tlok, co skracalo ich zywotnosc (dlatego zreszta gosc wstawil silnik z poldka). Jestem na NIE.

O silniku to sam pomyślałem że nie warto, ale grą wartą świeczki może być most i skrzynia. Polonez ma mocny silnik i niech nikt mi nie mówi że tak nie jest, jego problem to most i wął napędowy.

Cytat:

Wątpie żeby ktoś eksperymentował w tym kierunku... Silnik chyba jednak niedopracowany.... skoro tak szybko wysiadł, a ktoby tam szukał mostu który służył dla silnika wankla do polda... Jak ktoś pisał na PTK, skrzynia i most to pewnie podobne, tylko przełożenia pewnie inne...

Cytat:
2003-06-22 23:20:00, Wyrwizab pisze:
Cytat:

Jak chcesz. Zdobycie silnika Wankla samo w sobie moze nie byc latwe, jego adaptacja - watpie by ktos to robil, wiec droga wolna dla pionierow. Wankle niestety z tego co wiem mialy problemyz zachowaniem szczelnosci pierscienie- wirujacy tlok, co skracalo ich zywotnosc (dlatego zreszta gosc wstawil silnik z poldka). Jestem na NIE.

Ja też odnoszę się sceptycznie do pomysłu wszczepiania PN Wankla.
Jednakże jestem cholernie ciekaw,jak się spisuje silnik FSO w tej Maździe,jakie auto ma osiągi i tak dalej,jakie ma przełożenia w skrzyni i moście,jak połączono silnik ze skrzynią.
Może jesli ktoś by blisko mieszkał,to może by udał kupującego i obejrzał tą Mazdę dokładnie na żywo i wypytał właściciela
A potem by nam wszystko szczegółowo opowiedział

Cytat:
2003-06-22 23:23:36, Mebig pisze:
O silniku to sam pomyślałem że nie warto, ale grą wartą świeczki może być most i skrzynia. Polonez ma mocny silnik i niech nikt mi nie mówi że tak nie jest, jego problem to most i wął napędowy.

Z całą pewnością to słaba strona poldka, bo przeniesienie napędu gubi niestety te koniki, o czym świadczy wykres z hamowni poloneza 1,6 gli (widziałem na PTK), który osiągał tylko 60 KM ...

Cytat:
2003-06-22 23:26:57, AdS pisze:
Cytat:
2003-06-22 23:23:36, Mebig pisze:

Z całą pewnością to słaba strona poldka, bo przeniesienie napędu gubi niestety te koniki, o czym świadczy wykres z hamowni poloneza 1,6 gli (widziałem na PTK), który osiągał tylko 60 KM ...

Nie z tą hamownia to musiał być jakiś przekręt,zresztą to niby było po odliczeniu oporów układu przeniesienia napędu.

To teraz apel do ludzi z Krakowa. kto jest chętny oblukać te mazde i powedzieć jak to się sprawuje i dowiedzieć się jak to wszystko jest spasowane.

Ktos szukal Poloneza Coupe, moze to jest to!

Adamus

a dla mnie to jest profanacja takiego samochodu jak RX7 tam powinien byc silnik wankla. jak by nie patzrec jeden z niewielu modeli w ktorym sie ten silnik sprawdzil.

Cytat:
2003-06-23 16:09:39, Voy pisze:
a dla mnie to jest profanacja takiego samochodu jak RX7 tam powinien byc silnik wankla. jak by nie patzrec jeden z niewielu modeli w ktorym sie ten silnik sprawdzil.

Tak silnik wankla jest niezły tylko że jednorazowy
Pionierem był NSU a teraz Mazda jako jedyna kombinuje z tymi silnikami ale jest bieda z tym wirującym tlokiem.