MotoNews.pl

Hyundai Coupe z 97r + Turbo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
powiedzcie mi jaka moc wytrzymaja podzespoly silnika, w coupe z 97r z silnikiem 2.0l 16v, takie jak: tloki i korbowod.... planuje zamontowac turbo ale jak narazie bez mega przerobek (kutych tlokow i korbowodu) i co z komuterem sterujacy ??

Hm turbo nie wytrzyma, widziałem na allegro coupe : http://www.allegro.pl/item214377291_hyundai_coupe_top_sport_176_km.html

Ma 176 zmienne fazy rozrządu. Czyli to gdzieś jego wytrzymałość..... wg mnie nie ma co go przerabiać i tak jest mocny. A silnik nie jest do turbo.... wiec wszystko trzeba byłoby zmienić.

Tłoki i korbowód jedno a:

Sprzeglo - musi wytrzymać.
Skrzynia - musi wytrzymać.
Zawory - musza wytrzymać.
Napęd musi wytrzymać - zrobią się luzy, lub moze nawet coś się połamać.
Mapy zapłonu trzeba zmienić.

Ogolnie to co wymieniłem to już z 3000zł....

Bardzo ciekawe skąd się wzięły zmienne fazy rozrządu w Hyundaiu z 1997 roku.To jakaś lipa.Bo dopiero w modelu 2003 wprowadzili zmienny rozrząd zwany CVT.I na dodatek moc zmieniła się ze 136m na 143 km.Jeśli kolego chcesz się bawić w turbo to musisz wyłożyć kasę na kute elementy bo seria niedługo wytrzyma.No chyba że chcesz niskobudżetowo pójść i założyć soft turbo.Korbowody,tłoki itp dostaniesz w rozsądnej cenie w USA.

tak, ja wlasnie chce zalozyc soft turbo tak zeby do 180-190km doszlo i nie mam zamiaru wymieniac narazie tlokow ani korb. czyli powinna seria wytrzymac??

Nie wiem czy w Polsce ktoś wkładał turbo do Coupe. Jeżeli zdecydujesz się na taki zabieg to TY nam powiesz czy seryjne tłoki, korby, wał, panewki, itp, wytrzymają 180-190 KM!! Ale zyczę powodzenia ponieważ TURBO doda Ci skrzydeł.

[ wiadomość edytowana przez: moskowal dnia 2007-08-09 21:49:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2007-08-10 15:27:09 ]

Sprzęglo 2 dni przy takiej mocy wytrzyma.

Jeżeli już zdecydujesz się na modyfikację mam prośbę Czy mógł byś wyciągnąć przepustnicę i zrobić jej fotki z kazdej strony i zmierzyć jakią ma średnicę wlotu. Plissss zależy mi na zmianie przepustnicy w scoupe i gdzieś ktoś mówił że od 2.0 16v prawie napewno pasuje więc byłbym bardzo wdzięczny bo nowa to koszt ok. 250$ ze stanów czyli + koszt przesyłki. Szukam czegoś tańszego!!

ok. jak tylko będę miał czas to pomierze wszystko i napisze Ci