MotoNews.pl

Kody 81 i 82 - od razu wymienić wtrysk ? [jestem w trasie]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, jestem akuratnie w trasie po Polsce, wakacyjnie. Zajechałem do Żywca a tu Zonk. Mignęła mi parę razy kontrolka silnika. Nie zapalała sie na długo tylko paliła przez 2-3 sek. i zgasła.
Raz jechałem pod górkę, musiałem zredukować, jakoś tak do dwójki, niestety mogłem na 3 ale cóż, silnik dostał od tego wysokich obrotów, po chwili zapaliła sie na moment kontrolka silnika. Wcześniej wiedziałem że miałem problemy z wtryskiem sterującym.

Zapytanie. Po wybłyskaniu błędów, pojawiły się dwa:
81- obieg startu wtrysku, czujnik sensora ruchu iglicy P66 zwarcie do masy lub przerwa
82- obieg startu wtrysku, różnica w sygnale obrotów wału P51 i iglicy wtrysku P66, zapamiętane w następstwie - brakujące wtryski, mała ilość paliwa, uszkodzony zawór odcinający paliwa

Znaczy wymieniać wtrysk od razu po powrocie do Wrocka czy sprawdzić jeszcze coś? Myślę ze błąd 82 wywaliło w następstwie tej mojej 'redukcji', bo wiem że wcześniej zapisywał mi się błąd 81, już parę razy, a ta 82 doszła teraz.
Z góry dziękuję za podpowiedź.

POzdrawiam z miasta Piwa.....swoją drogą Żywca nie da się już wypić .... siedząc z miejscowymi, dowiedziałem sie ze tylko przyjezdni pijają Żywca a 'swojaki' walą piwko a pomniejszych browarów.

Myślę że do wymiany,ale nie zaszkodzi go przemierzyć.
W każdym razie jak mój padł to wywaliło ten sam błąd,i jeśli finanse Ci pozwolą to radzę oryginał wstawić bo z zamiennikami jest różnie...

Dzięki za odpowiedź. Znalazłem sobie na Allegro faceta z Wrocławia mającego wtryski Bosh do Omegi i BMW. Cena przystępna. Z tego co czytałem to oryginalne wtryskiwacze są właśnie Bosh'a??
Pozdrawiam. Jadę dalej w trasę.