Lozysko oporowe wałka skrzyni 2,0

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

wybaczcie lamerskie pytanie, ale czy w przednionapędowej wersji 2,0 bylo inne lozysko walka skrzyni biegow (to co sie wklada w koncowke walu korbowego?)

Otoż kupilem jak zwykle takie do poloneza fi 33mm (do 1,8 i 2,0 klasycznego pasuje) ale do wału z ritmo nie?
Czy ktos wie jakie lozysko ma byc do walu korbowego z przednionapedowki??

Z tego co słyszałem to w przednionapedówkach nie ma lozyska jako takiego tylko tulejka -to tez łozysko tyle ze slizgowe a nie toczne. Mam tez kolege który ma taka tuleje w swoim silniku 2,0 dohc który to pochodzi z orginalnego poloneza 2000

;////

no to zonk. ciekawe czy dostepna jest taka tulejka w sklepach ;/
mam nadzieje ze spasuje np od starszej cromy..

dzieki za odpowiedz!

z tego co sie orientuje, wiekszosc przednionapedowek nie ma walka sprzeglowego podpartego w ostatnim czopie walu korbowego. wynika to z konstrukcji skrzyni. W fiatowskich przednionaopedowkach z tego co pamietam ta tulejka nie sluzy do podparcia walka tylko do cntrowania kola zamachowego, i powinno dac sie ja wyjac i zastąpic lozyskiem tocznym

Kosa, czyli powinno mi wejćć normalnie łożysko ??
miałoby top sens, bo chyba nie zmieniali formy wału korbowego tylko dla przednionapedówek..

a sam sobie odpowiem,

otóż łozysko nie pasuje - otwor w wale jest mniejszy i ma 32 mm zamiast 35 mm średnicy..

Zastanawiam sie czy wlożyć zamach i pasującą tulejkę z ritmo , czy szukać mniejszego łożyska?

Czy wzdłużna szkrzynia da radę na tulejce a nie na łozysku tocznym?

Nie wiem czy przednionapędówki nie mialy innej srednicy wałka który wchodzi w wał, na pewno miały inny wieloklin(drobnijszy) Jezeli srednica wałka jest identyczna to mysle ze ta tulejka moze zostac

Cytat:
2007-08-04 00:24:22, Michallodz pisze:
Nie wiem czy przednionapędówki nie mialy innej srednicy wałka który wchodzi w wał, na pewno miały inny wieloklin(drobnijszy)

hmmm...a mozesz uscislic o jakich przednionapedowkach piszesz, bo jakims cudem tarcza 215mm pasuje do 2.0 np z tempry 1,8, lancii dedry/delty i paru innych przedninapedowek

Jacek: poszukaj lozyska, mysle ze cos sie powinno udac dobrac. z czego masz ten wal?

Musiałbym popatrzec w katalogach sprzęgieł, ale wiem ze były dwie wersje wieloklinu- jedna pasujaca do skrzyni dohc i polonezowskiej i druga mająca o jeden ząbek wiecej. Tarcza od cromy pasuje -pisałem to jakis czas temu na forum kiedy ktos poszukiwał sprzęgla i mam tez taka u siebie, konkretnie od cromy diesla 2,5 o srednicy 215 która to tarcza posiada mocnijsze sprezyny niz benzyna

u mnie wszytsko pasuje, tzn kolo z ritmo jest identyczne jak to ze 132 , dociski też można pozamieniać, więc u mnie z tym nie ma problemu.

Dostałem dziś łożysko o wymiarach tulejki, ale znajomy mechanik doradził, żebym zostawił tulejkę, bo łożysko myże być mniej trwałe niz obecne rozwiązanie.