Czujnik p³ynu spryskiwacza -ale inaczej

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam.
Jak to cholerstwo jest zbudowane?
1-uk³ad elektroniczny - chyba nie
2-dwie elektrody i pr±d p³yn±cy przez p³yn?
3-rozwi±zanie mechaniczne podobne do sp³uczki w "WC"
4-termistor jak w baku?
Jak to z tym jest drodzy i szczê¶liwi posiadacze tego cuda,
a poszukiwañ po szrotach mam ju¿ do¶æ. I iloma przewodami
to "CO¦" jest pod³±czone.
Jak co¶ wymy¶lê dziêki Waszym uwagom to siê podzielê!

Je¿eli chcesz co¶ naprodukowaæ polecam obejrzyj zbiornik p³ynu hamulcowego i zrób tak samo. Od "malca" bêdzie najtañszy chyba...

Z tego co siê orientuje to wiêkszosæ czujników poziomu (p³yny spryskiwaczy, chamulcowy itp) jest robina bardzo prosto - w plastikowej rurce na odpowiedniej wysoko¶ci jest kontaktron (taki element co pod wp³ywem magnesu zamyka obwód) i wokó³ tego p³ywa p³ywak z magnesem. czujnik taki na dwa przewody i zamyka siê, gdy poziom jest za niski.
A co do ¼ród³a - najtañszy chyba bêdzie rzeczywi¶cie korek do zbiornika p³ynu chamulcowego do malucha z takim czunikiem.

zbudowany jest bardzo prosto - jest zatopiony ma³y uk³ad elektryczny z wysuniêtym patykiem (co¶ jak potencjometr)
dooko³a tego wysuniêtego patyczka jest ma³e kó³ko z magnesem i styropianem. Ten p³ywak unosi siê, b±dz opuszcza w zalezno¶ci od ilo¶ci pynu w zbiorniczku.

Drogi Origami, a moglbys powiedziec, po co szukasz schematu budowy tego elemantu, i czemu jezdzisz za nim az po szrotach...?
Miales zamontowany i Ci sie zepsul, czy chcesz zamontowac nowy?? Jesli chcesz go zamontowac, bo nie byl montowany w Twojej furze, to chyba lepiej i taniej jest go kupic w ASO po prostu.....
p.s. jest podlaczone 2 kablami....

Witam.
"Lepiej i taniej ..." chyba jednak nie. W ASO go¶cie klucze dynamometryczne maj± a ³apach - jak ju¿ siê dalej nie krêci to OK.
Procedura zamawiania jest ... "znajomy" zamówi³ sprê¿yny do Nexi
dosta³ do Espero . O ile siê nie mylê to czujnik p³ynu wystêpowa³ tylko w wersji z ABS-em - dla tego szukam informacji.
Pytanie o ilo¶æ przewodów wynika z faktu, ¿e obok zbiorniczka wisz±
dwie z³±czki (po 2 przewody do ka¿dej) +zasilanie pompki.
Pozdrawiam.

i jeden z tych przwodów pasuje do oryginalnego czyjnika espero tego od absu.

Sposób przerobienie jest banalny - skracasz go - bie¿esz ostrego no¿a i tniesz czujnik tuz za zatopionym w nim ok³adem elektrycznym (uwaga na kabelki) ¶cinasz g³ówke, nastêpnie ³±czysz .

czujnik mo¿na zamonotowaæ w klapce wlewu p³ynu. Ja tak mam .

czujnik nowy kosztuje 20z³.....naprawde warto!

Witam.
Piszesz o czujniku - cenie z malca czy Espero ?
Cze¶æ.

ORYGINALNY! CZUJNIK DO ESPERO z ABS-em kosztuje 20z³!
z oryginaln± kostk± która pasuje do instalacji.

a czy do 1,5 GLX bedzie pawsowal ?
czy moge do GLX zamotnowac taki bajer ? bo przeciez miejsce mam i ikone na desce tez ? czy sa jakeis trudnosci?
a wlasnie powiedz gdzie dokladnie mozna taki bajer kupic

ASO kotsisa n przy jagieloñskiej
lub jagieloñska centrum sewisu.
Pasowac bêdzie .

ok wielkie dzieki !

Dziêki i cze¶æ!

Eeee, Tomek, niechcia³bym siac zametu, ale z tego co pamietam to ja ( i Ty chyba te¿, i MaciekGT tez, i jeszcze pare innych osob z forum tez ) montowalismy czujnik od Nexii... Czy cos sie z mienilo w tym temacie, o czym nie wiem???
Poza tym chyba gdzies byl know-how jak to zrobic... nawet na tym forum... a moze na strarym...? Nie wiem i nie chce mi sie teraz szukac... Niech zainteresowani pokopia...

Tez jestem ciekawy!!...jeszcze nie zd±¿y³em nic z tym zrobiæ...czy¿by to by³o takie proste???...sklep, 20z³ i bez ¿adnych czynno¶ci przeróbkowych???...³auuu!!

Zbiornik p³ynu do spryskiwacza w wersji z ABS i bez ABS s± ró¿ne kszta³tem i miejscem monta¿u. Taki czujnik mo¿na potraktowaæ jako bazê do w³asnego d³ubania w tej sprawie.

A u mnie cos sie zawiesilo i swieci caly czas !
da si eto odblokowac czy raczej wymienic?
ma ktos nr tego czujnika?