MotoNews.pl

Hamulec ręczny jak podciągnąć

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam pytanie jak podciągnąć linke hamulca ręcznego w mk6

???

Dołączam się dp ytania tyle tylko, że w MK VII

tzreba wjechać na kanał. Esi ma 2 linki do ręcznego. Pierwsza biegnie od prawego koła do lewego a pośrodku łączy się z druga biegnącą do lewarka. Naciągacz jest na tej pierwszej, blisko tylnej belki. To takie plastikowe pokrętełko na lince, trzeba je naciągnąć i dokręcić. Nie wygląda ono zbyt solidnie ale jak je dokręciłem to były hamulce brzytwa

wbrew pozorom dosyc rozbudowane zagadnenie. to,ze reczny slabo trzyma to nie koniecznie musi byc luzna linka. podciagnac ja mozna, w pewnym zakresie, nakretka znajdujaca sie na dzwigni mowie o mk7). jednak czesto konieczna okazuje sie wymiana linki lub przesmarowanie/wymiana samoregulatorow. szczeki moga byc juz wytarte

Cytat:
2007-08-03 17:25:18, maciek701 pisze:
wbrew pozorom dosyc rozbudowane zagadnenie. to,ze reczny slabo trzyma to nie koniecznie musi byc luzna linka. podciagnac ja mozna, w pewnym zakresie, nakretka znajdujaca sie na dzwigni mowie o mk7). jednak czesto konieczna okazuje sie wymiana linki lub przesmarowanie/wymiana samoregulatorow. szczeki moga byc juz wytarte

Tak jak mówi maciek - ja podciągałem linkę w styczniu i w okolicach kwietnia-maja znów miałem po ręcznym. Pojechałem do mechanika i okazało się, że cały układ jest do wymiany.