MotoNews.pl
7 Świecąca sie kontrolka od ręcznego (191909/45)

Świecąca sie kontrolka od ręcznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam problem z kontrolka od recznego, a dokladniej co sprawia ze ona nie gasnie gdy opuszczam reczny

bawilem sie wlacznikiem pod wajcha od recznego i nic to nie dalo, podczas jazdy nie czuje bym mial zaciagniete chamulce i nie byly nagrzane po krotkiej jezdzie, po dluzszej lewa przednia tarcz jest bardziej nagrzana. pierwszego dnia gdy nie chciala mi zgasnac, to podczas jazdy przy ostrzejszym chamowaniu zgasla, pozniej juz nie chce gasnac, czesto migocze kontrola podczas jazdy

co sadzicie o tym i co radzicie sprawdzic ???

dzieki za jakiekolwiek wskazowki

A płyn hamulcowy ? ile masz w zbiorniczku ?
Lub czujnik poszedł

A może warto sprawdzić stan płynu hamulcowego

prawie pewne za mało płynu hamulcowego ta kontrolka jest odpowiedzialna też za niski stan płynu. Sprawdz płyn !

i wszystko jasne, czlowiek szuka gleboko, anie sprawdzi rzeczy oczywistych, plynu jest jakies 2 mm nad kreska od minimum, gdy odkrecilem i zakrecilem korek odrazu gasnie kontrolka od recznego, ale wiadomo ze bede musiac dolac bo min to troche malo

no i mam pytanie (to jest moj pierwszy samochod) to jest jakis standardowy plyn czy wystarczy zalac cos uniwelrsalnego (i jakie wogole sa ceny) ??

Plyn może być DOT-4 ale sprawdz najpierw czy nie masz jakiegoś wycieku lub sprawdzic stan hamulcy klocki tarcze i bebny szczęki bo może też tak być ze hamulce już są na wykończeniu a to z kolei powoduje obniżenie płynu w zbiorniczku