Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cruxx Espero Kraków | 2007-08-06 10:34:13 Nie wiem czy bylo juz cos w tym temacie, nie moglem znalezc w przegladarce. Temat jest ciekawy polecam !!!
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-06 13:25:21 Stara prawda. Tylko bartek1112 wierzył, że jego złomero na 98 ma moc większą o min.10% |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2007-08-06 15:23:45 |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2007-08-06 23:54:17
Gdybys widzial jak Bartek jezdzil Espero to bys tak nie pisal. Nie wiem ile mu palilo, ale jestem w stanie w to uwierzyc, znaczy w to, ze bardzo malo, moze nie koniecznie 7 ![]() ![]() |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2007-08-07 00:32:06
A kiedy Bartek mówił ,że tankując 98 ma moc większą o 10%?? O ile mi wiadomo mówił tylko,że silnik równiej pracuje i nic nie wspominał o większej mocy. Co do spalania esperaka Vipera, to niestety nie miałam okazji zobaczyć, ale jeżdżę octavką i wiem,że spalanie w mieście to 8 - 8,5 a w trasie wyszło nawet 6,8 ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-07 10:43:37
Jeden kit... ważne, że pb98 podniecał się jak nastolatek w burdelu.
Oczywiście... każda złotówa potrafi tak jeździć, żeby spalanie było kropelkowe. Sorki... jeździć to złe słowo - powinno być "poruszać się". |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-08 23:43:37
![]() |
grizzli66 Poznań | 2007-08-11 22:45:55 Octavia 8 litrów w mieście. Nieżle. A można wiedzieć, z jakim silnikiem? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-11 23:53:05
1.8 Turbo benzyna. |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-08-12 01:24:12
basia tyle to pokazuje komputer ![]() W bumierze też za pomocą kilku kliknięc (w wewn ustawieniach kompa) moge tak skorygować sposób oblicania zużycia że auto bedzie oficjalnie paliło 5 litrów ![]() Silnik został zawirusowany czyli ona MUSI palić wiecej niż seryjne 1.8T a seryjne pali wiecej po mieście niż 8. Na początku tego roku przez kilka dni jeździłem paskiem z tym właśnie silnikiem, ale bez turbiny.......i spalił mi 13 litrów po wawie. Na wawe nie ma siły - tu nawet nie ma mowy o piłowaniu, bo gdzie przyciśniesz samochód? Podjeżdzając 1,5 metra do przodu ![]() Kory kory i jeszcze raz kory - a w takich warunkach każdy samochód spali sporo....bo w takich warunkach spalanie nie powinno być liczone w l na 100km a w motogodzinach pracy ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-12 01:34:46 jedyny wiarygodny sposob sprawdzania spalania to..tankowac zawsze pod korek i zerowac dzienny licznik..200 konny silnik palacy 8 w miescie to prawie perpetuum mobile ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-08-12 01:46:23
nie perpetum mobile a skoda ![]() dobra złośliwy zart ![]() Tu nawet nie chodzi o moc, a bardziej o pojemność nie może być tak że blisko 2 litry pojemności pochłaniają taką samą ilość mieszanki paliwowo-powietrznej jak 1.0 np z hujdaja atosa. Cudów nie ma, nawet głupie tico w warszawskich korach potrafiło opędzlować 9 litrów. Silnik 1.8-2.0 po mieście musi spalić 11-13 litrów i w bajki pali 8 nigdy nie uwierze......no chyba że ktoś jeździ jedynie trasami w stylu toruńskiej czy wislostrady ze stałą prędkością 80km/h i to po 3 w nocy. ![]() ![]() ![]() |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2007-08-12 15:30:25
Tomku z całym szacunkiem, ale ja nie piszę spalania wg komputera, ale po normalnym "obliczeniu" czyli tankowania, przejechania danej ilości km i wyliczeniu "ręcznym" ![]() Możesz wierzyć lub nie, ale nawet 200 konny 1,8 też może tak spalać. Owszem raczej unikamy korków ale w Wawie nie ma siły,żeby ich nie było. Jazda ani nie za spokojna ani nie na wariata. Porównanie spalania wg komputera oraz "ręcznego" obliczenia oscyluje w granicach +- 0,2 litra. Przy szybszej jeździe i ciśnięciu jej oczywiście pali więcej - nie ma co się spierać. Ale jednak kto nie jeździł nią i nie przekona sie na własne oczy to będzie miał właśnie taką opinię o spalaniu jaka tu jest przedstawiona ![]() |
grizzli66 Poznań | 2007-08-12 16:53:35 Mieszkam w Poznaniu i doskonale wiem, jakie są miejskie realia, dlatego w spalanie na poziomie 8 litrów w octavii 1.8 T nie jestem( przykro mi) w stanie uwierzyć. Spalanie na takim poziomie jest możliwe, ale w 90-cio konnym TDI, i stąd było moje pytanie o silnik. A jeżdziłem w życiu różnymi autami i tak np uno z litrowym silnikiem fire po mieście paliło mi ok 8 litrów, corsa 1.2 tyle samo, espero dochodzi do 11, astra 1.4 16v 9 litrów, astra 1.4 8v 82 KM 9 litrów, lanos 1.5 16v ponad 10 litrów, laguna 1.8 8v ponad 11 litrów, peuegot 406 2.0 11 litrów, bmw 320 2.0 13 litrów, są to jazdy miejskie bez gwałtownych przyspieszeń, gdzie 10-cio kilometrową trasę pokonuje się w 20, 25 minut. A teraz ciekawostka. Passat mojego bliskiego kumpla, 150- konny 1.8 T pali ZAWSZE ok 12 litrów w mieście. Mam też kolegę, który ma astrę 1.4 16v twinport półroczną, jeżdzi tak, że ja zasypiam na miejscu pasażera, gasi ją na światłach w ramach oszczędności( zmiany czasami trwają minutę i więcej) i cieszy się jak dzieciak, bo udało mu się zejść ze spalaniem do 8 litrów. I te wyniki zużycia paliwa są dla mnie wiarygodne. Tylko jak to się ma do zużycia 8 litrów w octavii 1.8 T? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-12 17:16:13
ta dyskusja jest jalowa..prawda jest taka ze widocznie ani ja ani ty ani tomek.ani twoi znajomi nie umiemy jezdzic ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-08-12 17:51:42
Oczywiście. A wystarczy wybierać drogi prowadzące w dół, unikać skrętów w lewo, wyłączyć klimę i spokonie można zejść nawet do 5l/100 km. Tylko po co wtedy kupować takie auto. Sejczento spokojnie by wystarczyło. |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2007-08-12 21:59:14
Wybacz ale Twoja dygresja jest hmm ... no cóż pozostaje mi przyznać Ci rację - cytuję "ani ja ani ty ani tomek.ani twoi znajomi nie umiemy jezdzic" To są Twoje słowa ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-08-12 23:13:07
![]() ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-08-13 00:15:08 a może chodzi o spalanie oleju silnikowego ![]() wtedy 8 litrów to zdecydowanie za dużo ![]() ![]() ![]() Basia z całym szacunkiem praw fizyki bartek nie oszuka. Ja wiem że on jeździ bardzo spokojnie wręcz ciapowato, ale 8 litrów po mieście to spalić może diesel - i to też ten z gatunku wolniejszych. Mogłbym zrozumieć gdybyśmy rozmawiali o jakimś super nowoczesnym aucie z silnikiem w którym podczas spokojnej jazdy paliwo dociera jedynie do kilku cylindrów (jakiś nowy silnik biemwu oraz v8 w 300M) a dopiero po depnięciu ruszają wtryskiwacze dla pozostałych. ....ale rozmiawiamy o zwykłym najzwyklejszym samochodzie żeby nie użyć słowa jeździdle. Auta jakich pełno na naszych ulicach. Bardzo podobne rozwiązania konstrukcyjne znajdziesz we wszystkich samochodach z lat 90-tych podobnej klasy. .....i teraz jakim cudem inne palą po 10-13 litrów po mieście, a nagle skoda abrakadabra spala ich jedynie 8? Pomijam już fakt że została zawirusowana - co oznacza że oprócz wiekszego ciśnienia doładowania przemapowany komputer daje wieksze dawki paliwa aby utrzymać odpowiednią mieszanke. Cudów nie ma, to nie religia ![]() kilka godzin temu rozmawiałem ze szwagrowskim - on ma seata leona 1.6 16V - czyli skoda octavia w okrąglejszym ubranku produkowana w hiszpanii. Leoncjo ma założony wtrysk gazu. LPG po mieście spala ok 13-14 litrów, benzyny 11-12. Dodam że jak szatan to on nie jeździ ![]() |