Odpalacie odrazu czy po zgaszeniu kontrolek ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Nurtuje mnie to juz od dlugiego czasu. Jak odpalacie swojego escorcika? Mam mk VII od ponad pol roku i jakos do niedawna najpierw przekrecalem kluczyk i czekalem az kontrolki od abs-u i poduchy zgasna i dopiero wtedy zapalem silnik. Teraz wchodze do essa i odrazu odpalam nie czekajac az kontrolki zgasna i w sumie zadnej roznicy nie ma. Oczywiscie nie ma roznicy widocznej golym okiem, co sie dzieje w srodku nie wiem. Czy to ma jakies znaczenie jak sie odpala?

ja swojego odpalałem po zgasły kontrolki ale czemu tak soe robi to nie wiem dlatego jeszcze tu wróce i zobacze dalsze odp

odpalac mozna zaraz po tym,jak pompa paliwa wytloczy cisnienie w ukladzie paliwowym, czy gdy ustanie to 'buczenie' po przekreceniu kluczyka. choc ja przewaznie odpalam tak jakby otwieral nową Gerdę czyli nie czekam na nic i jest ok.

ja (mkVII 1,6 16V) odpalam zaraz po przekreceniu kluczyka - zanim pompa się wyłączy. Chyba że jak świeżo kupiłem było zimno, to czekałem te kilka sekund, ale nie czekałem aż kontrolki zgasną.

Ja tam czekam az zgasną kontrolki i lampka immobilaisera. Te kilka sekund mnie nie zbawi.

Cytat:
2007-08-07 10:40:04, MaRRecki pisze:
Ja tam czekam az zgasną kontrolki i lampka immobilaisera.Te kilka sekund mnie nie zbawi.

dobrze prawi

Cytat:
2007-08-07 10:40:04, MaRRecki pisze:
Ja tam czekam az zgasną kontrolki i lampka immobilaisera.Te kilka sekund mnie nie zbawi.

dobrze prawi

1. otwieram drzwi i patrze czy nic nie jedzie,
2. siadam, wkładam kluczyk,
3. lewą ręką zamykam drzwi i otwieram szybę, prawą puszczam ręczny i daję jedynkę, lewą nogą naciskam na sprzęgło, prawą na hamulec,
4. LR włączam światła, PR przekręcam kluczyk = zapalam, LN puszczam sprzęgło, PN daję gazu ,
5. zapinam pas,
6. gasną kontrolki.

Cytat:
2007-08-08 00:57:18, wer1207 pisze:
1. otwieram drzwi i patrze czy nic nie jedzie,

W srodku samochodu czy o ruch uliczny ci chodzilo ?

w samochodzie jeszcze nic mi nie jeździ, chyba że ruda, ale ta się bardziej skrada.

mialem na mysli zapach :d

A zapach - to mnie zmyliłeś, a może raczej ja Ciebie.
No więc właśnie po to otwieram okno.
A tak serio - zapachu to raczej oczami nie zobaczę = patrzę na ulicę czy nie jedzie jaki sąsiad.

kontrolki są po to aby sygnalizować kiedy skończy się autodiagnoza układów od których są te kontrolki, stąd jeżeli ktoś odpala samochód zanim zgaśnie kontrolka ABS to o niesprawności układu dowie się dopiero kiedy spróbuje gwałtownie zahamować i układ nie zadziała. Podobnie rzecz się ma z innymi układami - awaria zostanie zasygnalizowana w momencie próby skorzystanie z niego a nie podczas autotestu przed jazdą.

niech komp podiagnozuje, to tylko 5s. ..... zapalisz a tu czerwona lamka nie zgaśnie