Cieżko wchodza biegi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu zauważyłem że ciężko wchodzą biegi w mojej ładnej. Jezeli auto jest zimne jest ok, ale jak sie pożądnie rogrzeje to ciężko wchodzą a zwłaszcza jedynka. Co może być przyczyną, niedawno wymienialem olej w skrzyni i wlalem zwykły silnikowy tak jak w ksiazce pisze. Pozdrawiam

Hmm, lada to nie Lamborghini Miura, zeby miala jeden obieg olejowy silnik skrzynia.
Na moj gust olej przekladniowy powinien byc inny niz w silniku.
Ale skoro tak pisze w ksiazce... no chyba ze ksiazka ma bledy-to sie zdarza-czesto w tlumaczeniu.
Olejow do silnika tez jest przeciez cala masa, wiec skad wiadomo ktory ?
No chyba ze do samary jest tylko jeden zalecany.
Ja bym wymienil olej-poszperal jaki sie do skrzyni samary leje.
Ale - byc moze ze to tylko wina-zbyt wysokiego poziomu/zbyt niskiego poziomu oleju w skrzyni._Jesli np. auto stalo na podnosniku podczas nalewania.

Sprawdzil bym, tez sprzeglo.

A sprzęgło nie bierze nisko?

Do Samary zalecają z tego co pamiętam półsyntetyk (głupota droższy olej niż do silnika )Ja jak miałem Samarę wymieniłem olej w skrzyni na zwykły przekładniowy mineralny olej 80w90 albo 85w90 nie pamiętam dokładnie i nic się nie działo nawet było lepiej bo skrzynia się wyciszyła jak dostała gęstego oleju. Ale ogólnie jak nie wchodzą 1 oraz wsteczny to u mnie linka sprzęgła sie strasznie wyciągała i musiałem podciągać aż sie kończyła regulacja W końcu znalazłem lepszą jakościowo i był już spokój.

sprzęgło było wymieniane 30 tys temu, bierze nisko, ale nie zanisko, bierze odpowiednio, od czasów wymiany oleju właśnie po rozgrzaniu cieżko biegi wchodza, ta 1 tez wchodzi cieżko ale nie zgrzyta. Czytałem na temat tych olei przed zakupem i wyszło na to ze powinien być w skrzyni olej mineralny 15w40 i tak tez w instrukcji pisze, takze niewiem

Do samary powinienes wlac do skrzyni półsyntetyk silnikowy taki i tylko taki zaden inny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. To nie jest zadna głupota poniewaz skrzynia samary posiada w swej budowie kilka łozysk igiełkowych które wymagaja rzadszego oleju a nie jakiegos tam Hipolu. Na gestym oleju w warunkach zimowych szczególnie łożyska te zacieraja sie. Zalej Lotos 10W30 półsyntetyk

mendel polsyntetyk to wnalazek u sowietow troche nowszy niz samara. mineral i koniec. a co do ciezkich biegow - zobacz poduszki, szczegolnie tylna pod skrzynia i jej okolice - przegub i tandetne laczenie drazka

[ wiadomość edytowana przez: kruchy_ezg dnia 2007-08-08 23:42:13 ]