| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-08-08 16:07:49 Hmm, lada to nie Lamborghini Miura, zeby miala jeden obieg olejowy silnik skrzynia.
Na moj gust olej przekladniowy powinien byc inny niz w silniku. Ale skoro tak pisze w ksiazce... no chyba ze ksiazka ma bledy-to sie zdarza-czesto w tlumaczeniu. Olejow do silnika tez jest przeciez cala masa, wiec skad wiadomo ktory ? No chyba ze do samary jest tylko jeden zalecany. Ja bym wymienil olej-poszperal jaki sie do skrzyni samary leje. Ale - byc moze ze to tylko wina-zbyt wysokiego poziomu/zbyt niskiego poziomu oleju w skrzyni._Jesli np. auto stalo na podnosniku podczas nalewania. Sprawdzil bym, tez sprzeglo. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2007-08-08 20:22:38 A sprzęgło nie bierze nisko? |
kolba20ZGIERZ ŁADZIARZ Łada 2107/Volvo 940 ZGIERZ | 2007-08-08 21:16:06 Do Samary zalecają z tego co pamiętam półsyntetyk (głupota droższy olej niż do silnika )Ja jak miałem Samarę wymieniłem olej w skrzyni na zwykły przekładniowy mineralny olej 80w90 albo 85w90 nie pamiętam dokładnie i nic się nie działo nawet było lepiej bo skrzynia się wyciszyła jak dostała gęstego oleju. Ale ogólnie jak nie wchodzą 1 oraz wsteczny to u mnie linka sprzęgła sie strasznie wyciągała i musiałem podciągać aż sie kończyła regulacja W końcu znalazłem lepszą jakościowo i był już spokój. |
MENDEL ŁADZIARZ LADA 21072 Garbów(LUB)/Lurgan(UK) | 2007-08-08 22:02:31 Do samary powinienes wlac do skrzyni półsyntetyk silnikowy taki i tylko taki zaden inny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. To nie jest zadna głupota poniewaz skrzynia samary posiada w swej budowie kilka łozysk igiełkowych które wymagaja rzadszego oleju a nie jakiegos tam Hipolu. Na gestym oleju w warunkach zimowych szczególnie łożyska te zacieraja sie. Zalej Lotos 10W30 półsyntetyk |