Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2007-08-10 21:04:15 Witam,
Wracałem sobie po pracy do domu i nagle zuważyłem że tem. jest na czerwonym i delikatnie sie zaczyna dymi spod maski. Zjechałem na pobocze, na parking, patrze nie ma wody w zbiorniczku. Poczekałe, zjadłem, zapaliłem kilka papierosów, dolałem wody mineralnej zakupionej w sklepie - weszło jakieś 5 litrów. Miałem kawałek do domu ( z 2 km) wsiadłem, pojechałem - wody nie ubyło, temp. w normie (jechałem bardzo powoli na niskich obrotach). Jak to możliwe że wczesniej zgubiło tyle wody (cały dół samochodu mokry, aż po tylne koło) a teraz nic nie cieknie ? Dodam że kilka dni wczesniej zauważyłem lekki wyciek z okolic pompy wody i miałem się tym niedługo zają. Gdy jechałem prawdopodobnie przestała pracowac pompa wody - wentylator zaczął pracowac praktycznie dopiero gdy wskoczyło na czerwone pole. Co to może byc ? Ktoś się z czymś takim spotkał wcześniej ? Dlaczego teraz nie cieknie ? [Edit] Dodam jeszcze, że odchyliłem osłonę paska rozrządu i tam wszystko było suche. Plastik od wew. suchy, paski suche, ale cały dół przy paskach (za osłoną już) mokry. Któredy ta woda mogła uciec? Chyba mi nie wydmuchało jej przez lekko otwarty zbiorniczek wyrównawczy ? Zbiorniczek płynu do wspomagania też był caly mokry. Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: OskaRGD dnia 2007-08-10 21:12:29 ] |
![]() gigi24 byl ess, jest asia kobylnica k/poznania | 2007-08-10 23:53:22 moze sie nie znam na dieslach ale zajrzyj pod korek oleju i sprawdz stan oleju |
darmcdoman MK 7 - 1.8 TD Opole | 2007-08-11 00:42:52 Wyglada na pompe wody. Mialem podobnie u siebie. Ubywalo wody.Przestwalo ubywac. I tak w kolo, az w pewnym momencie pocieklo z otworka bezpieczenstwa na pompie. Dobrze, ze stalo sie to w miescie, 2 km od zaprzyjaznionego warsztatu.
|
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2007-08-11 10:26:22
Z olejem wszystko w porządku. Czy z taką "sprawną inaczej" pompą można pojeździc jeszcze kilka dni ? Jak jest z wymianą, dużo z tym zabawy ? Zrobię to sam, na co zwracac uwagę, ewentualnie ile taka przyjemnośc kosztuje w warsztacie ? Pozdrawiam. |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2007-08-12 17:37:10 Rozrząd miałem wymieniany jakieś 40 tyś (nie całe) temu, więc jeszcze chyba chwile pochodzi. Dzwoniłem do jednego warsztatu to chcieli 209 zł za pompe + 300 robocizna. Problem w tym wszystkim, że za bardzo nie mam czasu samemu robić i chyba będę musiał się przystać na warunki warsztatu.
Pozdrawiam. |