MotoNews.pl

Mała kierownica (26cm) w 126p??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam obecnie u siebie kierę tylko ciut mniejszą od seryjnej, teraz chciałbym zmienić na coś mniejszego i znalazłem kierownicę 26 cm. i tu pytanie: czy ktoś na takiej jeździ/jeździł?? czy nie jest za mała i nie przysparza problemów przy manewrowaniu??

nie wiem czy to ma sens... seryjna ma ok.35cm i to jest rozmiar używany w większości rajdówek, łącznie z WRC
więc jeśli lubisz się pobawić swoim autkiem to taka mała kierka jest chyba nie na miejscu. Ja osobiście gorąco polecam kierownice z dużym odsadzeniem ok.7cm, to czyni róznice.

ale chodzi o to, że ja nie mam wrc i u mnie jest dużo mniej miejsca gdybym miał kupić kierę ~33cm, to bym się nawet nie zastanawiał, ale to już duża różnica... odsadzenia niestety nie ma , jest płaska

Cytat:
gdybym miał kupić kierę ~33cm, to bym się nawet nie zastanawiał, ale to już duża różnica... odsadzenia niestety nie ma , jest płaska

Wrzuć pod nią nabę, będziesz miał odsadzenie. Tylko, na miłość boską, nie rób jej z kilku śrub i tulejek (albo pomyśl, co się stanie, jak się kiedyś spotkasz z tak odsuniętą kierownicą). IMO mała kierownica jest niewygodna. Gruba owszem, mała nie.

Yakitaki.

ja zakładam kierownicę 28-29cm i uważam że jest to minimum ile można wsadzić... w maluchu rzeczywiście 35cm jest odrobinę za duża i można sobie łokcie poobijać na drzwiach przy szybkim kręceniu

...chociaż 350mm OMP Corsicą bym nie pogardził

moim zdaniem rozmiar kiery to kwestia gustu i przeznaczenia fury. przy malej kierze trzeba uzyc wicej sily ale za to "krotsze" ruchy reka, przy wiekszej odwrotnie. prosta fizyka i poprostu trzeba wybrac indywidualnie co kto woli... za to "odsadzenie", dobre chyba dla wszystkich:)

Cytat:
nie rób jej z kilku śrub i tulejek (albo pomyśl, co się stanie, jak się kiedyś spotkasz z tak odsuniętą kierownicą

nie rozumiem czym sie rozni "spotkanie" z kierownica odsunieta w ten sposob od uderzenia w kierownice na nabie odsadzajacej? czy chodzi ci o wytrzymalosc naby?

ps: widynek: mozesz pojezdzic na mojej kierownicy - bedziesz mial wieksze rozeznanie:) ona teraz lezy i sie marnuje...

Ja mam Monze 28cm i powiem tyle poprostu trzeba się przyzwyczaić ale nie jest źle. Na początku będziesz zwracał uwagę ile się nakręciłeś ale później wchodzi to w krew i nawet nie zwracasz na to uwagi. Tuning to kwestia wyrzeczeń .

Cytat:
Cytat:
nie rób jej z kilku śrub i tulejek (albo pomyśl, co się stanie, jak się kiedyś spotkasz z tak odsuniętą kierownicą

nie rozumiem czym sie rozni "spotkanie" z kierownica odsunieta w ten sposob od uderzenia w kierownice na nabie odsadzajacej? czy chodzi ci o wytrzymalosc naby?

Chodzi o to, że naby zwykle (znaczy te z atestem, etc.) są robione tak, by, w razie uderzenia w kierownicę, odkształcić się. A jak się zachowa taki wynalazek? Niefajnie by było, gdyby np. tulejka się poddała, a śruba wyszła sobie do przodu? Albo nie poddała się wcale?

K.Y.

ja mam kierownice średnicy 30cm (tyle zostało mi z auta ) i moge powiedzieć, że jest to moim zdaniem najlepszy rozmiar kiery jak do kleszcza, jeździłem na mniejszych...ale uważam, że 30cm najlepiej

ja mam 30 i jest git

ja mam 30 cm "mięsistą" Momo Power. Super kierownica, polecam ten rozmiar. Ale sam dla wyglądy chce zmienić na Momo Team 28 cm. Co do naby to istnieją naby stałe, czyli z jednego kawałka metalu, które w momencie wypadku nie składają się tylo jeszcze potrafią wyrządzić dodatkowe szkody i są naby składające się zrobione z lekko nagiętych < z boku > prętów przymocowanych do blaszki < tak bym to opisał >. Ja mam nabę STAŁA supersporta i poszukuję samoskładającej się z instalacją do podłączenia klaksonu. A swoją mam na sprzedaż. Wielowypust do CC. Ma ktoś ochotę ??

przepraszam jednak moja naba jest samoskładająca się. Co nie oznacza że nie jest na sprzedaż. Jest na sprzedaż jak najbardziej. Cena 60 złotych do negocjacji