Do tych, co byli w kopalni soli w Wieliczce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zamierzamy się niedługo wybrać do Wieliczki i w związku z tym mam kilka pytań do tych, co już to przerabiali: czy jest tam teraz, w wakacje,dużo ludzi (grupy zorganizowane, kolonie itp.), czy lepiej jechać w tygdniu czy w niedzielę? Od której do której jest to czynne? Jak z cenami biletów?
Dzięki z góry za jakiekolwiek zainteresowanie tematem.

Godziny zwiedzania

Ceny biletów

Ceny biletów mało zachęcające...

Dzięki Sławekk O coś takiego mi chodziło.
Tylko żeby ktoś się jeszcze chciał wypowiedzieć z wiedzą praktyczną.

Cytat:
2007-08-11 20:04:24, YeLonkoskY pisze:
Ceny biletów mało zachęcające...

Mało powiedziane... Ceny są popierdolone. Wybierałem się do Wieliczki ze trzy razy, ale ciągle ceny mnie odstraszały... chociaż z drugiej strony wrażenie jest niezapomniane.

Cytat:
2007-08-11 23:52:34, piotr_ek pisze:
Mało powiedziane... Ceny są popierdolone. Wybierałem się do Wieliczki ze trzy razy, ale ciągle ceny mnie odstraszały... chociaż z drugiej strony wrażenie jest niezapomniane.

Jak jest wielka ekipa taniej wychodzi, zresztą wątpię ze wejdzie tam ekipa 7czy 10 osób, ja byłem tam 6 razy i najmniejsza ekipa to 25 osób, musi być przewodnik sam już stamtąd nie powrócisz, jak będzie was 5 osób to dołączą was do jakiejś wycieczki, Piotrek ma racje nie da się opisać wrażeń

byłem i widziałem, warto odwiedzić mimo wysokiej ceny

Na pocieszenie powiem, że byłem ostatnio w Malborku na zamku. Bilet - 30 zł... masakra, zamek jest nieporównanie mniej atrakcyjny niż Wieliczka. Aha - do tego dałem 20 pln za parking...

Cytat:
2007-08-12 08:48:24, Robert_S pisze:
Aha - do tego dałem 20 pln za parking...

Przesadzasz Ja za piętrowy parking w Wenecji dałem 70 zł. A potem jeszcze koszty tramwaju wodnego aby te gnijące smrody makaroniarskie oglądać.

Cytat:
2007-08-11 16:06:05, Esperynek pisze:
Zamierzamy się niedługo wybrać do Wieliczki i w związku z tym mam kilka pytań do tych, co już to przerabiali: czy jest tam teraz, w wakacje,dużo ludzi (grupy zorganizowane, kolonie itp.), czy lepiej jechać w tygdniu czy w niedzielę? Od której do której jest to czynne? Jak z cenami biletów? Dzięki z góry za jakiekolwiek zainteresowanie tematem.

Zamiast jechać do "oklepanej" i drogiej Wieliczki, proponuję wizytę w Kopalni Soli w Bochni.
Kopalnia w Bochni jest równie interesującym miejscem do zwiedzania (można przyjechać na cały weekend, lub np. na 1 noc 250m pod ziemią ) i do tego wbrew powszechnej prapagandzie, kopalnia w Bochni jest starsza niż kopalnia w Wieliczce.
A Bochnia leży tylko 30 km dalej od Wieliczki (trasa E4, Kraków Tarnów)
Link do stony UZDROWISKO KOPALNIA SOLI BOCHNIA

Cytat:
2007-08-11 21:03:14, Esperynek pisze:
Tylko żeby ktoś się jeszcze chciał wypowiedzieć z wiedzą praktyczną.

przewodnik będzie chciał za drobną opłatą

Esperynek, rzeknę Ci jeno maleńkie słówko. Są wakacje, więc ludzie się przemieszczają z róznych stron Polski w różne rejony. A w Wieliczce (bywam to prawie codziennie - tuż obok kopalni soli) ludzi jest w brud !!!!!!,,,,,poprostu totalna masakra !!!!!!
W weckned jest kolejka dalekoooooooooooooo poza ogrodzenie koplani. Można próbować w dni powszednie. Jednak najbezpieczniejszym wyjściem z sytuacji będzie wybrać się w jakiś dzień po sezonie. Wówczas kilkugodzinnych koszmarnych postojów w kolejce uniknie się.

NIemniej jednak warto zwiedzić ów zakątek

Cytat:
2007-08-12 08:48:24, Robert_S pisze:
byłem i widziałem, warto odwiedzić mimo wysokiej ceny Na pocieszenie powiem, że byłem ostatnio w Malborku na zamku. Bilet - 30 zł... masakra, zamek jest nieporównanie mniej atrakcyjny niż Wieliczka. Aha - do tego dałem 20 pln za parking...

Fakt... w Malborku tanio nie jest... Szczególnie jeżeli chodzi o parking bo w końcu co to za usługa

A w Wieliczce byłem jakoś bardzo bardzo dawno temu i nic i tak już nie pamiętam. A czasy były takie, że zdjęcia się robiło aparatami analogowymi i niestety nie można było trzaskać jednego po drugim jak teraz na cyfrówkach to i nawet przypomnieć sobie za bardzo nie mogę. Cóż trzeba będzie kiedyś tam pojechać i wydać tą kasiorkę ale na pewno nie w wakacje

Cytat:
2007-08-12 11:49:18, piotr_ek pisze:
A potem jeszcze koszty tramwaju wodnego aby te gnijące smrody makaroniarskie oglądać.

I dlatego nigdy nie pojadę do Wenecji i Neapolu...

Cytat:
2007-08-12 19:07:59, Kiniusia pisze:
Esperynek, rzeknę Ci jeno maleńkie słówko. Są wakacje, więc ludzie się przemieszczają z róznych stron Polski w różne rejony. A w Wieliczce (bywam to prawie codziennie - tuż obok kopalni soli) ludzi jest w brud !!!!!!,,,,,poprostu totalna masakra !!!!!! W weckned jest kolejka dalekoooooooooooooo poza ogrodzenie koplani. Można próbować w dni powszednie. Jednak najbezpieczniejszym wyjściem z sytuacji będzie wybrać się w jakiś dzień po sezonie. Wówczas kilkugodzinnych koszmarnych postojów w kolejce uniknie się. NIemniej jednak warto zwiedzić ów zakątek

Myślimy o 15.08, ale podobno czynne, więc może warto spróbować?

Cytat:
2007-08-12 20:54:12, Esperynek pisze:

No to sobie kanapki weź bo czekając w kolejce padniesz z głodu. Też polecam czas bardziej odpowiedni - czyli jesień/zimę.

Cytat:
2007-08-12 20:54:12, Esperynek pisze:

Spróbować nie zaszkodzi,,,,,,,może CI się uda szybko i sprawnie wejść,,,,,,acha no i weź sobie coś cieplejszego bo na dole jest mocno chłodno.

Cytat:
2007-08-13 06:52:52, piotr_ek pisze:
No to sobie kanapki weź bo czekając w kolejce padniesz z głodu.

Co do cennika widniejącego na stronie kopalnii to jest tam pozycja:
"za możliwość filmowania lub fotografowania - 10 zł"

...tak z ciekawości do tych którzy byli:
w jaki sposób "oni" egzekwują ten punkt regulaminu ?

I czy to prawda, że podczas fotografowania nie wolno używać lamp błyskowych ?

Cytat:
2007-08-13 09:43:17, nawigator5 pisze:
Co do cennika widniejącego na stronie kopalnii to jest tam pozycja: "za możliwość filmowania lub fotografowania - 10 zł" ...tak z ciekawości do tych którzy byli: w jaki sposób "oni" egzekwują ten punkt regulaminu ? I czy to prawda, że podczas fotografowania nie wolno używać lamp błyskowych ?

flesza wolno używać. przewodnik dba, byś nie uszczuplił przychodów wieliczki robiąc zdjęcia bez naklejki za 10 pln

Cytat:
2007-08-13 11:00:08, Robert_S pisze:
flesza wolno używać. przewodnik dba, byś nie uszczuplił przychodów wieliczki robiąc zdjęcia bez naklejki za 10 pln

A do tego jeszcze nie wolno za nic w świecie trzaskać zdjęć ze statywu aby nie zacgwiać monopolu na pocztówki i inne zdjęcia do albumów. (Tak przynajmniej jest w Malborku ale w słowackich jaskiniach jest podobnie więc i w Wieliczce pewnie też tak jest).