Wzamaczniacz z e38

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zdobyłem po okazyjnej cenie z samochodu do kasacji
ten wzmacniacz:

Shot at 2007-08-12

Shot at 2007-08-12

Shot at 2007-08-12

tyle że brakuje mi schematu gdzie jaki kabel podłączyć.
wiem które jest od głośników a które od zasilania/starowania
tyle że wzmacniacz ma 10par kabli od głośników i nie wiem który jest jakim kanałem, oraz nie wiem jak podłączyć zasilanie sterowanie możliwe że jest do tego jakaś wtyczka.

więc jeśli ktoś ma taki schemat lub wie gdzie zdobyć taki schemat
to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

Niech M-Power będzie z wami!!

Witam !
Wskocz na ... tę stronę ... może to ci coś pomoże. Na przyszłość mała rada, jeśli robisz fotki jakiejś części i masz na niej tabliczkę znamionową zrób dokładniejsze foto aby można było zobaczyć typ itp. Poszukaj też w internecie na przykład na Guglach według wpisanego typu ....
Pozdrawiam
Grzesiek

myślałem że będzie widoczna bo nie zdążyłem sprawdzić z powodu braku czasu.
na tabliczce pisze tak

BMW 8361785
[kod paskowy]
086661059 072483 03
lear high 01231
harware: 02/freq.:e38 H

Cytat:
2007-08-13 10:00:49, grzesiekswiader pisze:
Witam ! Wskocz na ... tę stronę ... może to ci coś pomoże. Na przyszłość mała rada, jeśli robisz fotki jakiejś części i masz na niej tabliczkę znamionową zrób dokładniejsze foto aby można było zobaczyć typ itp. Poszukaj też w internecie na przykład na Guglach według wpisanego typu .... Pozdrawiam Grzesiek

sprawdziłem tą stronę i schematów ni hu hu no chyba że szukać nie umiem... :/
wybiorę się chyba do jakiegoś magika zez sprzętem nagłaśniającym..i może cóś on poradzi.

przez tydz cały nie miałem czasu aby myśleć o wzmacniaczu.
wziął go więc dziś do rąk swoich i patrzę i myślę i chyba mam plan jak go popodłączać przynajmniej w części.

na zdjęciach widać dwa kolory kabli jedne są żółte drugie niebieskie i jest tak i w wejściach i w wyjściach więc już wiem jak podłączyć i gdzie dźwięk. zasilenie to będzie czerwony i bronzowy
lecz po między nimi jest taki jeden biały co nie wiem do czego on służy.

i żeby nie popełnić karygodnego błędu chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem ten drugi schemat, a więc:

1 pin - A+ zasilanie
2 pin - bat+ domyślam się ze dotyczy zasilania z ako +
3 pin - GND uziemienie/masa.
a cała reszta to od 4 głośników
rr- right rear prawy tył
lr- left rear lewy tył
lf- left front lewy przód
rf- right front prawy przód

a to oznacza że kable żółte dotyczą przodu a niebieskie kable
dotyczą tyłu.

z wyznaczeniem prawej/lewej strony jest trudniej.
domyślam się że można dojść po tych cienkich paskach na kablach.

z pomocą udałem się na stronkę którą de fackto znam z tego forum
a na niej na samej górze są schematy pierwszy dotyczy wyjścia a drugi wejścia od wzmacniacza złącza radiowe

jeśli ktoś wie jak roszyfrować prawą lewą stronę po kablach
lub wie do czegu służy pin2 to za pomoc dzięki.

wiem jak za pomocą kombinacji wyznaczyć prawą/lewą.
poprostu podczas podłączania wejść podłączyć wejście tylko fr i rr (czyli prawą stronę) i podłączać prawe głośniki odpowiadające tyłowi i przrodowi prawej strony.

pozdrawiam niech m-power będzie z wami

po konsultacjach z e34 okazało się że niebieski oznacza prawą stronę, natomiast żółty lewą. za błąd przepraszam. w e38 pewnie też tak jest. jeszcze nie podłączałem.

czy ktoś wie gdzie szukać w e34 rozejścia pomiędzy dolnym a górnym głośnikiem z przodu??
ponieważ z radia wychodzą kable na 4 głośniki. a standardowo mam 6 głośników. 4 z przodu 2 z tyłu. szukałem na oem'ie ale nic się nie dowiedziałem....

myślę że najlepszym sposobem będzie zainstalowanie wszyskich kabli od głośników na nowo mniej szukania i tylko trochę więcej
odkręcania śrubek.