Zapach gazu w aucie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od dłuższego czasu borykam się z problemem śmrodu gazu w aucie. Gaz założony w AUDI 80 2.0 benzyna jednopunktowy wtrysk. Szczelności sprawdziłem i jest ok, ale wywąchałem że gaz ulatnia się z obudowy filtra powietrza, a po dokładnijeszej analizie zauważyłem że do obudowy filtra powietrza podłączony jest gumowy wąż, który idzie z pod pokrywy zaworów, z którego wieje powietrze śmierdzące gazem. Te powietrze jest tłoczone do obudowy filtra powietrza i wydostaje się na zewnątrz czego efektem jest smród gazu w aucie? niewiem co mam zrobić i dlaczego śmierdzi gazem z przewodu, który idzie z silnika(bliko pokrywy zaworów). Prosze o pomoc.

Ten wąż to odma (odpowietrzenie skrzyni korbowej). Z Twojego opisu wynika, że masz solidne przedmuchy do skrzyni korbowej. Oleju Ci nie pali za dużo przypadkiem? Jeśli tak to obawiam się, że masz już pierścienie na tłokach zjechane. Zmierz kompresję, jak jest poniżej 9 barów to czeka Cię "remoncik".

Oleju nie bierze praktycznie nic. na 10000km dolewam 0,5 l oleju

Jeśli kompresja jest ok. i nie bierze oleju to prawdopodobnie masz za mocno odkręcony bypas (w tym wypadku jak jest dobrze dobrany mikser to nie ma potrzeby używania bypasu) w reduktorze. Jaka to instalka? (generacja).
Jest jeszcze możliwość, że masz za bogato wyregulowaną instalację i nadmiar gazu ulatnia się właśnie przez filtr.

Instalacja chyba 2 generacji zakładana rok temu BRC sterownik/komputer chyba JUST. Zaczeło mi się to dziać od około pół roku, na początku nie śmierdziało gazem. CO to jest bypas?

[ wiadomość edytowana przez: mrtechno dnia 2007-08-20 09:23:48 ]

Lekturka . Kanał obejściowy reduktora.
Przejedź się na sprawdzenie i ewentualną regulację instalacji, wymień filtr gazu i powietrza przed regulacją.