Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mikulasz Daewoo Espero Warszawa | 2003-06-24 14:20:08 Hmmm. Mechanikiem nie jestem.
Ja bym podejrzewał: a) łożyska i jakieś luzy b) może zwichrowała Ci się opona c) żadne z tych i gadam głupoty ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-06-24 14:28:21
Pomimo, że to nie ankieta, stawiam na a) ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-06-24 15:01:50
No widzisz Maciej, to tak właśnie jest z "leczeniem" na odległość ![]() Oparłem swoje podejrzenia na opisie, który dudek podał:
Szczególnie o ten przechył samochodu chodzi. Przegub "chrobocze" raczej przy skrętach kół przy powolnej jeździe. Ale przyczyny faktycznie mogą być przeróżne ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-06-24 19:12:36 Hmmm, nie wiem i nie znam sie, ale u mnie mniej wiecej wystepuja takie same objawy, musze wymienic przegub wahacza. Dzis kombinowalem gdzie zrobic to najtaniej (znajomy znajomego ma pogadac, dla roznosci, ze swoim znajomym ![]() ![]() Aha, co dziwne, sciaga w prawo a przegub lewy jest kopsniety i ma luzy. ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-03-22 21:59:49 Od siebie dodam jedynie tyle, że (z doświadczenia) spotykałem się z takowymi objawami w przypadku uszkodzeń przegubów półosi.
Wyjaśnienie jest dość proste. Otórz, w przegubie występuje kilka elementów, które moga powodować takie dźwięki, jest to np. połączenie kłowe między wewnętrznym przegubem półosi o dyferencjałem. Poza tym, sam przegub współpracuje ze soba na zasadzie charakterystycznych łożysk, które w przypadku wyrobienia elementów ciernych zaczynają się "ślizgać". Tak więc ja stawiam na któryś z przegubów. Powiedział bym zapewne konkretnie który, gdybym przejechał się autkiem. Pozdrawiam - Speed R |
![]() mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-03-22 22:01:47 Wspolczucia |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-03-24 12:19:32 Witam.
Muszę powiedzieć, że mam podobne objawy to znaczy gdy skręcam w prawo z gazem to z prawej strony słychać straszny odgłos ocierania, przy dodawaniu gazu na wprost czasem też leko warczy.Najbardziej jak skręcam ostro w prawo(z obciążeniem). Odgłos ten pojawił mi się po wymianie prawego zewnetrznego przegłubu. Luzów w łożysku nie mam. Nie wiem w jakim stanie jest przegłub wahacza. U mnie nie sciąga w żadną stronę. Jeden mechanior powiedzial zeby nie skrecac w prawo. Ech fachowcy rece opadaja. Bylem w kilku warsztatach i nic. Nie mam pomysla co robic.(kurcze zginely mi Polskie litery) Kobar |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-03-26 17:22:33 Być może, że to przegłub. Poprzedni miał pękniętą osłonę i terkotał. Kupiłem nowy ale ten nie pasował. Podobno sprowadzono z Korei przegłuby które nie pasowały do żadnego sprzedawanego w Polsce auta. Właściciel sklepu, który mi to sprzedał szukał po hurtowniach innego przegłubu(moje autko stało na podnośnkiu) i znalazł jakiś japoński, ale widać felerny. Jezu znowu wydatek ![]() Kobar |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-03-28 01:36:33 a dla mnie może to być tylne prawe łożysko ![]() Zależy od samochodu ale spotkałem już kilka takich gdzie hałas wydawany przez łożysko wydawał się pochodzic z przedniego prawego kola. Odnośnie sciągania - to już taka przypadłość esperynek. Ten samochód zawsze ucieka troche w prawo. Niwelować to zjawisko ma gumowa tarcza nakładana na prawą półoś (dłuższą) ....niestety wystarczy przesunięcie jej o pare milimetrów.....i przestaje działać. I tu kolejny pomysł - może mocowanie tej gumy obrobiło się i lata sobie ona swobodnie po ośce i na zakrętach ociera ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-03-29 00:36:40
a zawsze się zastanawiałem na cholerę jest ta gumowa tarcza na półosi ![]() |
przemekk Daewoo Espero GLX Legnica | 2004-04-15 01:44:32 witam, mam kurde identyczny problem, skrecam w prawo i mam wlasnie to wrrr..... , nic mi nie sciaga ale jest jeszcze inny objaw tzn. dziwne huczenie przy predkosci ok 40- 50 km/h , potem jest troche ciszej albo mi sie tylko wydaje. Jezdze z czyms takim prawie rok i juz mnie trafia. Nie moge wpasc na trop co to dokladnie jest ale w Tico mojej ciotki ktorym ostatnio jechalem dzieje sie jest podobnego tylko ze u niej wyraznie slychac ze to lozysko, przy jezdzie na wprost "ryczy", "wyje " itp. .... i przy skrecie w prawo robi tez wrrrr..... ![]() P.S. A czy nie jest to poprostu zuzyty mechanizm roznicowy ? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-15 07:01:26 Opowiem krótka historyjkę która może naprowadzi niektórych na pewien trop....
Rok temu kupiłem sobie nowe opony: Dębice FURIO i byłem z nich jako tako zadowolony. Miesiąc temu wpadły w moje łapki alu-felgi z założonymi na nie czteroletnimi Dębicami FURIO (identyczny model jak mój) - opony były juz dość mocno zużyte, ale spokojnie można było na nich (na oko) przejeździć jeszcze dwa sezony. Po załoeżeniu przezyłem szok!!!!! Samochód od 60 km/h zaczoł poprostu wyć i huczeć (naprawdę bardzo głośno). Dźwięk jest taki jakby nagle padły mi wszystkie łożyska... Niesądziłem ,że stara opona może być AŻ TAK GŁOŚNA !!!!!!!!!!!!! Czym prędzej muszę przełożyć opony, ale mój znajomy wulkanizator ma taki nawał roboty ,że jeszcze trochę będę się musiał pomęczyć ![]() |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-04-15 09:12:33 Ja mam Pasio i Frigo. Kiedy zmienilem kola na letnie o dziwo stwierdzilem, ze samochod stal sie glosniejszy! Myslalem, ze to zimowki sa glosniejsze ![]() |
przemekk Daewoo Espero GLX Legnica | 2004-04-15 23:16:11 Co do opony to slyszalem juz wiele historii na ten temat ale to nie to bo mam opony zimowe debicy kilku letnie na zwyklych felach i nowki debica frigo na alusach. Na jednych i drugich jest to samo. |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-04-16 19:13:44 dębica to kupa....i nic tego nie zmieni. Z polskich opon dobre są kormorany ![]() Ze swojej strony polecam pirelki i uniroyale - sprawdzone i naprawde dzielne (oczywiście modele wyższe) Natomiast odradzam niemieckie gówno zwane continental......dziadostwo nie opony. Miałem to szajstwo co montowane jest fabrzycznie do octavii i gofów - eco contact czy sport contact... - TANDETA ![]() |