MotoNews.pl

[126p] wymiana szczotek w alternatorze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
alternator nie ładuje - to wiem na pewno, bo cały czas się akumulator rozładowuje, to jest wina szczotek, diod? Jak je wymienić??

[ wiadomość edytowana przez: Peyo125 dnia 2007-08-22 21:40:08 ]

A jaki samochod? Moze sprawa elektroniczna? Mi padl mostek w maluchu, takie male gowienko przykrecane do alternatora

126p, ale fakt faktem pasowałoby wiedzieć jak je wymienić a co to jest ten mostek? jak to sprawdzić czy to akurat to jest zepsute?

[ wiadomość edytowana przez: tomek_inc dnia 2007-08-22 19:19:25 ]

u mnie objawem było to że po włączeniu zapłonu nie zapalała się lampka braku ładowania. Wymiana banalna 10 minut odkręcasz 2 śrubki i odłączasz kabelek i jest. Znajdzuje się on przy kole pasowym po prawej stronie.

chodzi ci o regulator napięcia?? jeżeli tak to mam wymieniony już, a jak wymienić szczotki?? A tak w ogóle to kontrolka mi sioę leciutko podświetla jak silnik wchodzi na wysokie obroty- jakieś przebicie czy coś??

[ wiadomość edytowana przez: tomek_inc dnia 2007-08-22 19:49:31 ]

zaden regulator.panie otwórz klape ...popatrz na altek.jest takie czarne "coś" przykrecone właśnie 2 srubkami i do niego sa przyczepione kable na wsówkach.odpinasz wsówki..odkrecasz to "coś" i wyciągasz i masz szczotki w ręku
pewnie jedna jest zatarta i nie dochodzi .jak tak kup nowe.tyle

ok jutro spr i dam znać czy działa

dupa, szczotki wyglądają że są ok a alternator nie ładuje, bo właczyłem i odłączyłem klemę i gaśnie jakie by nie były oibroty chociaż raz na początku nie zgasł ale później już tak

"coś" =szczotkotrzymacz to może wymień diody prostownicze albo cały mostek

Sprawdż jeszcze czy kabel idący od alternatora do rozrusznika się nigdzie nie przetarł albo nie urwał. W 3 maluchach były takie same objawy i to właśnie było to.

oki, sprawdzę, a zauważyłem jeszcze że własnie raczej nie ma ładowania, ale bardzo rzadko jest