Problem z poziomem oleju czy jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Pozdraiwm wszystkich !
Jestem nowy na forum parę dni temu kupiłem BMW e34 525xi turing z 95 r.
Po przyjeżdzie sprawdziłem poziom oleju i zdźiwienie bagnet do samego końca suchy.
Wziołem długi drut i sprawdziłem czy w ogóle coś jest i jest nawet sporo.
Idąc dalej, nie wyświetla się żaden komunikat na CC (nic o poziomie za niskim czy ciśnieniu oleju ani też o uszkodzeniu czujnika czy CC) wyświetlacz sprawny (test pokazuje wszystkie piksele) kontrolka od ciśnienia też się nie pali. Cały czas jeźdźę tym samochodem i nic się nie dzieje ale boję się że coś może nawalić.
Mam zatem pytanie i prośbę.
Pytanie czy ktoś miał coś takiego i prośba czy ktoś kto ma taki sam silnik i model samochodu (nie wiem jakie są różnice związane z napędem 4x4 turing a innymi budami) mógłby zmierzyć jaki jest u niego długi bagnet od kołnierza do końca bo być może ktoś kiedyś go zamienił?
Proszę o pomoc bo niedługo musze jechać w trasę i nie wiem co robić?
Pozdrawiam

Moja rada- jeśli dopiero co kupiłeś samochód to najpierw wymień olej a dopiero później będziesz się martwi czy coś jest nie tak!!! Olej to podstawa!!!]

Wiem że należy wymienić olej ale najpierw trzeba wiedzieć ile go lać (wiem że w instrukcji jest podana ilość oleju jaka wchodzi do układu) a jeśli nie ma jak sprawdzić czy wystarczy? Proszę aby ktoś sprawdził długość bagnetu to chyba nie problem?

Witam !
Jeśli nie pokazują ci kontrolki że poziom oleju jest za mały to albo jest ok, albo ktoś resetował wskaźnik (jak to zrobić, jak skasować inspekcję jest podane na głównym forum)
Co do ilości oleju to moja rada jest taka.
Wejdź na ... tę stronę ... i wpisz ostatnie siedem (7) cyfr numeru VIN. Zdekoduje ci nie tylko ile oleju musisz wlać (kupujesz tyle ile poda i wlewasz i jest O.K.). Oprócz tego poda ci też inne informacje, typ silnika, okres kiedy auto było produkowane, pojemość innych zbiorników (np. w klimatyzacji, chłodzeniu itp.).
Oprócz tego polecam ci też
... stronkę .... na której również wykorzystując numer VIN poznasz dokładnie swoje autko.
Ale to wszystko jest podane na głównym forum, zaznaczone wykrzyknikiem jako ważne. Warto poczytać instrukcję obsługi (urządzenia, forum dyskusyjnego) żeby iedzieć jak to dokładnie działa.
Pytanie do ciebie: użyłeś może wyszukiwarki na forum z wpisaniem frazy: OLEJ lub POZIOM OLEJU ?
Polecam !!
Co do długości bagnetu ci nie pomogę , ale nie podejrzewam żeby ktoś go uciął, wstawił inny lub coś z nim kombinował, ale ...
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: grzesiekswiader dnia 2007-08-23 14:53:15 ]