Problemy skrzynia a może cosik innego. POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów i blagam o pomoc. W moim espero pojawił się następujący problem: mimo wciśniętego pedału sprzegła nie umie wrzucić 1,2 ani R a jak już się uda to w efekcie jest tak że auto zachowuje sie jakby jechało na pół sprzegle. Prosiłbym bardzo o pomoc w postawieniu diagnozy może juz cos podobnego sie komuś przydażyło. Bynajmniej jezeli chodzi o wysprzeglik czy tez zapowietrzony uklad to jest sprawdzony i uwag nie ma.

pewnie poszla poduszka pod skrzynia..moglbym to rozwinac...ale twoj opis jest na tyle lakoniczny ze nie bede sie rozpisywal

albo poduszka albo ktos rozwalil pajaczka

Mnie niepokoi ten opis, że po wrzuceniu biegu "auto jakby jechało na pół sprzęgła"...

Boję się że to docisk np poszedł "w pajączka"...znaczy penknął abo co...(może tesz być...tarcza, łapa...i takie tam..opis zdecydowanie zbyt skąpy )

Z góry juz wielkie thx za pomoc, i co by dodac jeszcze żeby sprawe przybliżyć, biegi 1,2 wydaje sie wogóle jakby nie wchodziły w swoje miejsca całą tą sprawe ciezko nawet opisac pedał sprzegła działa normalnie i jak uda mi się już ruszyć to na pozostałych biegach tzn 3,4,5 wszystko jest normalnie nic sie nie slizga, autko przyśpiesza jak należy hmmm naprawde dziwna sytuacja

A jak ze wstecznym?

Cytat:
2007-08-23 13:17:12, Triger pisze:
Z góry juz wielkie thx za pomoc, i co by dodac jeszcze żeby sprawe przybliżyć, biegi 1,2 wydaje sie wogóle jakby nie wchodziły w swoje miejsca całą tą sprawe ciezko nawet opisac pedał sprzegła działa normalnie i jak uda mi się już ruszyć to na pozostałych biegach tzn 3,4,5 wszystko jest normalnie nic sie nie slizga, autko przyśpiesza jak należy hmmm naprawde dziwna sytuacja

no dobra..ale czy 3,4,5 sa na swoich miejscach..tzn czy np nie przesunely sie troche w prawo albo w lewo..czy zeby wrzucic 5tke nie musisz bardziej niz zwykle odchylac dzwigni na bok?

jesli wszystko jest cacy i po prostu nie ma tych dwoch biegow to obstawiam ze pajaczek sie czesciowo zwichrowal..

i czy na pierwszych dwoch biegach jak czujesz ze sie slizgaja i jest problem z wbiciem czy jest jakis zgrzyt w ogole jakies efekty dzwiekowe? jesli nie ma to na bank nie sama skrzynia tylko mechanizm wybierania biegow..jesli slyszysz cos niepokojacego to moze synchronizator byc

Niechce wchodzić a jak już sie uda to ciągnie normalnie, bynajmniej trzeba długo sie namęczyć żeby wskoczył bo nie idzie nawet wepchnąc lewarka w odpowiednie miejsce czasami

Cytat:
2007-08-23 13:36:07, Triger pisze:
Niechce wchodzić a jak już sie uda to ciągnie normalnie, bynajmniej trzeba długo sie namęczyć żeby wskoczył bo nie idzie nawet wepchnąc lewarka w odpowiednie miejsce czasami

jedz do mechanika..nie obejrzy pajaczka i poduszki..nic nie wymyslisz bez drugiej osoby do pomocy i kanalu

Nie no spoko kanał i garaż oraz pomoc jest chodzi tylko o fakt jakiejs podpowiedzi co to moze byc bo rozbierac wszystko od tak to tragedia to bardzo duzo pracy

Cytat:
2007-08-23 16:00:58, Triger pisze:
Nie no spoko kanał i garaż oraz pomoc jest chodzi tylko o fakt jakiejs podpowiedzi co to moze byc bo rozbierac wszystko od tak to tragedia to bardzo duzo pracy

no wiec jak masz kanal to obejrzyj poduszki..i obejrzyj pajaczka

aaa wlasnie..najwazniejsze..przy wylaczonym silniku jest to samo?

Tak niestety przy wyłączonym silniku mam te same objawy

Jeśli chodzi o to że nie wchodzą biegi, to również sugieruje poduszkę, u mnie była nadpęknięta i w 2 osoby było trzeba biegi wrzucac :-p. Po wymianie jest wszystko ok, koszt naprawy to w moim przpadku 114 złotych (części + wymiana).
Powodzenia i czekamy na rezultaty z oględzin.

Autko mam już zrobione, pękła poduszka skrzyni biegów i trzeba było dociagnąć wodzik od skrzyni biegów żeby grało. Całość kosztowała mnie 55 zł i zajeła 1,5h roboty a wygladało to bardzo zle. Pozdrowienia i dzięki za pomoc wszystkim